Κυριακή , 29 Ιανουαρίου 2023
Τελευταία Νέα

Μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού: Απειλή για απεργίες και διαδηλώσεις τον Ιανουάριο

«Προς το παρόν, η συζήτηση περιορίζεται στο να μας λέει: “θέλουμε να αυξήσουμε το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης” στα 65 χρόνια», είπε καταγγέλλοντας μία «δογματική» στάση.

«Αν η κυβέρνηση επιμείνει να περάσει την κακή μεταρρύθμιση» του συνταξιοδοτικού, θα υπάρξουν «κινητοποιήσεις και απεργίες από τον Ιανουάριο», προειδοποιεί το συνδικάτο CGT, μαζί με την γαλλική αριστερά και τους οικολόγους που έχουν συγκροτήσει κοινό μέτωπο κατά του εκρηκτικού σχεδίου αύξησης του ορίου συνταξιοδότησης από τα 62 στα 65 χρόνια.

Η γαλλική κυβέρνηση επρόκειτο να παρουσιάσει το σχέδιο μεταρρύθμισης σήμερα. Αλλά ο Εμανουέλ Μακρόν ανέβαλε την παρουσίαση για τις 10 Ιανουαρίου, επικαλούμενος την ανάγκη συνέχισης των διαβουλεύσεων με ορισμένα συνδικάτα και κόμματα.

«Είναι ακατανόητο. Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας αποφασίζει μόνος του το χρονοδιάγραμμα», δήλωσε ο γενικός γραμματέας της CGT Φιλίπ Μαρτινέζ στο Sud Radio.

Ο Φιλίπ Μαρτινέζ δήλωσε ότι συζητά συστηματικά με τα άλλα συνδικάτα και προειδοποίησε: «Θα υπάρξουν απεργίες τον Ιανουάριο, αν η κυβέρνηση συνεχίσει να θέλει να επιβάλει μία κακή μεταρρύθμιση».

Χθες το βράδυ, οι οκτώ βασικές γαλλικές συνδικαλιστικές οργανώσεις, οι CFDT, CGT, FO, CFE-CGC, CFTC, Unsa, Solidaires, FSU, και πέντε οργανώσεις νεολαίας δημοσίευσαν ανακοίνωση στην οποία επαναδιατυπώνουν την αντίθεσή τους σε οποιαδήποτε αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης.

Οι βουλευτές του συνασπισμού Nupes της αριστεράς εμφάνισαν επίσης σήμερα «κοινό μέτωπο» στην Γαλλική Εθνοσυνέλευση κατά της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού, χωρίς να παρουσιάσουν κοινές ενέργειες ή προτάσεις.

Συμβολικά, για να τονισθεί η ενότητα των κοινοβουλευτικών ομάδων της αριστεράς και των οικολόγων, την συνέντευξη Τύπου άνοιξε ο επικεφαλής του Κομμουνιστικού Κόμματος Φαμπιέν Ρουσέλ, ο οποίος τηρεί συνήθως αποστάσεις από το Nupes.

«Είμαστε όλοι ενωμένοι για να πούμε όχι στην σύνταξη στα 64 ή στα 65, όχι σε οποιαδήποτε ηλικιακή ρύθμιση, περιλαμβανομένου του αριθμού των τριμήνων ασφάλισης», επέμεινε.

Στο κοινό προεκλογικό πρόγραμμα, ο συνασπισμός Nupes πρότεινε «την επιστροφή του ηλικιακού ορίου των 60 ετών για όλες και όλους έπειτα από σαράντα έτη ασφάλισης».

Η σοσιαλίστρια γερουσιαστής Μονίκ Λυμπέν κατήγγειλε μία «βαθιά άδικη» μεταρρύθμιση: «το Συμβούλιο Συντάξεων έγραψε ξεκάθαρα ότι οι σημερινές μας συντάξεις δεν βρίσκονται σε κίνδυνο. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να γίνουν κάποιες οριακές διορθώσεις, αλλά σήμερα, η κυβέρνηση δραματοποιεί την κατάσταση».

Μέχρι σήμερα, κάθε πλευρά έχει κάνει τις προτάσεις της: Η Ανυπότακτη Γαλλία καλεί σε κινητοποίηση στις 21 Ιανουαρίου, με τους κομμουνιστές να ζητούν την οργάνωση «μεγάλων συγκεντρώσεων» και την διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την μεταρρύθμιση.

Ο πρόεδρος Μακρόν, ο οποίος επιδιώκει την υιοθέτηση του σχετικού νομοσχεδίου «πριν από το τέλος του χειμώνα», προτείνει την αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης από τα 62 στα 64 έως 65 έτη. Η αντίδραση στο σχέδιο προκάλεσε μεγάλες διαδηλώσεις στην Γαλλία στο τέλος του Σεπτεμβρίου.

real.gr

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares