Παρασκευή , 7 Αυγούστου 2020
Τελευταία Νέα

Mεταναστευτικό: Αναβρασμός στη Ροδόπολη – «Όχι» σε κλειστή δομή λέει ο Δήμος Σιντικής….

Mεταναστευτικό: Αναβρασμός στη Ροδόπολη - «Όχι» σε κλειστή δομή λέει ο Δήμος Σιντικής....

Στο κλειστό κέντρο σχεδιάζεται να μεταφερθούν όσοι πέρασαν παράνομα στην Ελλάδα τα τελευταία 24ωρα, προκειμένου να επαναπατριστούν εντός ενός μήνα – Τι αποφάσισε το δημοτικό συμβούλιο του δήμου Σιντικής


«Όχι» στη δημιουργία κλειστής δομής στη Ροδόπολη, στην οποία θα μένουν μέχρι 1000 λαθρομετανάστες για διάστημα ενός μήνα, μέχρι τον επαναπατρισμό τους, είπε κατά πλειοψηφία σήμερα το δημοτικό συμβούλιο του δήμου Σιντικής, κατά την έκτακτη συνεδρίαση του.

Όπως μεταδίδει ο ενημερωτικός ιστότοπος grtimes.gr, ο δήμαρχος Σιντικής Φώτης Δομουχτσίδης ενημερώθηκε χθες το απόγευμα για την πρόθεση της κυβέρνησης να δημιουργηθεί η συγκεκριμένη δομή στους χώρους του πρώην στρατοπέδου «Βασιλειάδη» από τον πρόεδρο της Τοπικής Κοινότητας Νίκο Μπελελή που είδε στο σημείο εκπροσώπους του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης και εργολάβο.

Όπως αποκάλυψε ο δήμαρχος, λίγο πριν την έναρξη του έκτακτου δημοτικού συμβουλίου, του τηλεφώνησε ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Νότης Μηταράκης για να τον ενημερώσει επίσημα, ενώ ο Μητροπολίτης Σιδηροκάστρου Μακάριος, δήλωσε πως ενημερώθηκε χθες το πρωί σχετικά, από τον υπουργό Μεταφορών Κώστα Καραμανλή, ο οποίος μάλιστα του εξήγησε πως θα υπάρξουν και σημαντικά αντισταθμιστικά οφέλη.

Σύμφωνα με όσα είπε ο κ. Δομουχτσίδης, σήμερα το πρωί άλλα επτά άτομα εμφανίστηκαν στο πρώην στρατόπεδο, προκειμένου να δουν τι χρειάζεται ώστε ο χώρος να μπορεί να μετατραπεί σε λειτουργική δομή, χωρίς ο ίδιος να έχει «καμία απολύτως ενημέρωση, από κανέναν και για τίποτα». Επισήμανε δε πως το δημοτικό συμβούλιο κλήθηκε να αποφασίσει σχετικά για το ίδιο θέμα άλλες τρεις φορές, με την τελευταία να αφορά το Νοέμβριο του 2019, συνεδρίαση κατά την οποία αποφασίστηκε πως δεν γίνεται καμία νέα δομή δεκτή στο δήμο.

Τι προβλέπεται για το κλειστό κέντρο κράτησης λαθρομεταναστών

Σύμφωνα με όσα έκανε γνωστά ο δήμαρχος, από την ενημέρωση που είχε από τον υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής Νότη Μηταράκη, στο κλειστό κέντρο θα μεταφερθούν όσοι πέρασαν παράνομα στην Ελλάδα τα τελευταία 24ωρα, προκειμένου να επαναπατριστούν εντός ενός μήνα. Το κέντρο θα είναι χωρητικότητας 1000 ατόμων και ο κ. Μηταράκης διαβεβαίωσε τον κ. Δομουχτσίδη πως δεν θα είναι δομή εξυπηρέτησης, αλλά κλειστή δομή φύλαξης, μέχρι οι αλλοδαποί να γυρίσουν πίσω στις πατρίδες τους.

Τα δεδομένα που έθεσε ο δήμαρχος Σιντικής, ζητώντας την άποψη του δημοτικού συμβουλίου είναι τα εξής:

1ον Ότι η Ροδόπολη έχει 875 εγγεγραμμένους κατοίκους, το στρατόπεδο Βασιλειάδη βρίσκεται εντός του οικιστικού ιστού και γύρω γύρω έχει σπίτια και για αυτόν τον λόγο είχε απορριφθεί ως μη κατάλληλο από την επιτροπή Εξέτασης Δομών στις 14 Ιανουαρίου 2016.

2ον Ήδη φιλοξενούνται στο ξενοδοχείο Σιδηροκάστρου 144 άτομα. Επίσης άλλα 1500 άτομα φιλοξενούνται στις δομές των Σερρών. Επομένως, τόσο σε επίπεδο Δήμου, όσο και σε επίπεδο περιφερειακής ενότητας Σερρών, καλύπτεται η αναλογία του 1% της κατανομής του προσφυγικού – μεταναστευτικού πληθυσμού, που έχει δεσμευτεί η κυβέρνηση.

3ον Έχει δεσμευτεί η κυβέρνηση ότι θα προηγηθεί διάλογος με τις τοπικές κοινωνίες, προ της λήψης αποφάσεων για τη δημιουργία μεταναστευτικών δομών, σε ακατοίκητες δομές.

«Για όλους τους παραπάνω λόγους τους οποίους θέτω στο δημοτικό συμβούλιο, ζητάω την τοποθέτηση των δημοτικών συμβούλων για την ανανέωση ή μη, σύμφωνα με αυτές τις πληροφορίες που σας είπα, οι οποίες είναι οι μόνες υπεύθυνες αυτή τη στιγμή. Τι προτείνουν οι κάτοικοι και οι εκπρόσωποι τους για τις δομές, για το στρατόπεδο Βασιλειάδη που βρίσκεται στη Ροδόπολη;» ρώτησε το σώμα ο δήμαρχος.

 

Αναβρασμός στη Ροδόπολη – Τι λένε οι εκπρόσωποι των παρατάξεων

Μιλώντας στο δημοτικό συμβούλιο, ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Ροδόπολης Νίκος Μπελελής, κάλεσε το σώμα να πει «όχι» στο κέντρο, λέγοντας πως επικρατεί αναβρασμός στους κατοίκους της Ροδόπολης. «Δεν το θέλαμε και δεν το θέλουμε. Θα κάνουμε ότι μπορούμε, με κινητοποιήσεις… με ότι μπορούμε να κάνουμε» είπε χαρακτηριστικά, ζητώντας το επόμενο δημοτικό συμβούλιο να πραγματοποιηθεί στη Ροδόπολη και προσθέτοντας πως 1000 άτομα είναι πάρα πολλά για να τα «σηκώσει» η ευρύτερη περιοχή.

Ο Ζήσης Λούγγος, επικεφαλής της «Δημοτικής Συνεργασίας Πολιτών» τάχθηκε επίσης αρνητικά στο ενδεχόμενο να γίνει το κλειστό κέντρο κράτησης. «Δεν δεχόμαστε για κανέναν απολύτως λόγο, ούτε για μια μέρα αυτούς τους αλλοδαπούς» είπε χαρακτηριστικά.

«Το στρατόπεδο δεν θα μπορεί να φυλαχτεί σωστά. Δεν συναινούμε σε καμία περίπτωση με την έλευση λαθρομεταναστών, ούτε για έναν μήνα, ούτε για τρεις μήνες, ούτε για μερικές μέρες» δήλωσε η Όλγα Φυταγκουρίδου από τους «Νέους Ορίζοντες για τη Σιντική».

Ο Ιωσήφ Παναγιωτίδης, επικεφαλής της «ΕΝΩ.ΣΙ», τάχθηκε επίσης με την πλειοψηφία, λέγοντας μεταξύ άλλων, «δεν δεχόμαστε παράνομους μετανάστες στα διοικητικά όρια του δήμου Σιντικής».

Από την πλευρά της η Μαρία Ιωαννίδου από τη «Λαϊκή Συσπείρωση», ζήτησε να κατατεθεί ξεχωριστό ψήφισμα, με το οποίο το σώμα να ζητά «να σταματήσει κάθε συμμετοχή στήριξης και εμπλοκής στις ενέργειες και επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ, της Ε.Ε και των ΗΠΑ, στην περιοχή της Μέσης Ανατολής. Να καταργηθούν οι κανονισμοί του Δουβλίνο και η κοινή δήλωση της Ε.Ε με την Τουρκία, να κλείσουν αυτή τη στιγμή όλα τα hot spot και να μη δημιουργηθούν νέα, ούτε κλειστά, ούτε ανοιχτά. Να γίνει άμεσος απεγκλωβισμός από τα νησιά και οι χώρες της Ε.Ε να οργανώσουν διαδικασίες αιτήσεως ασύλου μέσα στην Τουρκία και στα σύνορα με την Τουρκία».

Η τοποθέτηση αυτή της κας. Ιωαννίδου, προκάλεσε αντιδράσεις από άλλους δημοτικούς συμβούλους, οι οποίοι την κατέκριναν πως όσα αναφέρει δεν έχουν σχέση με τη λειτουργία του κέντρου στη Ροδόπολη.

Ανακοίνωση του δημάρχου Σιντικής

Οι Δημότες της Σιντικής οφείλουν να γνωρίζουν την αλήθεια σχετικά με την δημιουργία οποιασδήποτε δομής προσφύγων στο πρώην στρατόπεδο Ροδόπολης, Ο δήμαρχος Φώτης Δομουχτσίδης δεν γνώριζε μέχρι χθες το βράδυ τίποτε για την απόφαση. Μόλις το πληροφορήθηκε συγκάλεσε αμέσως έκτακτο δημοτικό συμβούλιο όπου κατά πλειοψηφία (πλην παράταξης Λαϊκής Συσπείρωσης που κατέθεσε τη δική της πρόταση) τα μέλη του αποφάσισαν να αντιδράσουν στο τετελεσμένο που δημιουργείται. Αυτή είναι η αλήθεια που κάποιοι σκοπίμως διαστρέβλωσαν. Οι συκοφάντες της πραγματικότητας, τούτες τις κρίσιμες ώρες που χρειάζεται σύμπνοια και ψυχραιμία, καλό θα ήταν να σταματήσουν την παραπλάνηση των πολιτών.»

Πηγή: Grtimes.gr

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares