Παρασκευή , 22 Οκτωβρίου 2021

Μετά τον θάνατο του Ιντρίς Ντεμπί η Γαλλία μένει “γυμνή” στο Σαχέλ

Οι στρατηγικοί σχεδιαστές της επιχείρησης “Barkhane” δεν θα μπορούσαν να φανταστούν πιο άσχημη είδηση. Η ανακοίνωση, στις 20 Απριλίου, του θανάτου του προέδρου του Τσάντ Ιντρίς Ντεμπί, συνέπεια των τραυμάτων του “στο πεδίο της μάχης”, έπεσε σαν κεραυνός ανάμεσα στους Γάλλους στρατιωτικούς.

Εκείνοι, οι οποίοι κατόρθωσαν να μεταμορφώσουν τον αυταρχικό, επί τριάντα χρόνια, ηγέτη στον στενότερο συμμμαχό τους στο πλαίσιο του πολέμου κατά της τρομοκρατίας στην περιοχή του Σαχέλ, (υποσαχάρια Αφρική), είδαν ξαφνικά να χάνεται ένας από τους βασικότερους πυλώνες της στρατηγικής τουςγια έξοδο από έναν πόλεμο που διεξάγεται εκεί από το 2013.

Chad: Déby seeks stability at any price

O Iντρίς Ντεμπί 

H στρατιωτική συνεργασία ανάμεσα στη Γαλλία και στο Τσαντ ανάγεται στο απώτερο παρελθόν. Από το 1986, η πρωτεύουσα της αφρικανικής χώρας, η πόλη Ντζαμένα, υπήρξε η βάση της επιχείρησης “Γεράκι”. Από το 2014, όταν το Παρίσι ενεπλάκη στην επιχείρηση “Barkhane”, το Τσαντ φιλοξενεί το κέντρο εντολώνν της στρατιωτικής εξόρμησης της Γαλλίας στην περιοχή.

Έκτοτε, η Ντζαμένα έχει υπάρξει το σημείο που συντονίζει τις χερσαίες δραστηριότητες, παρά το γεγονός ότι οι γαλλικές στρατιωτικές δυνάμεις  διατηρούν προκεχωρημένες βάσεις στο Μάλι. Η πρωτεύουσα του Τσαντ αποτελεί επίσης τη μία από τις δύο αεροπορικές βάσεις – η άλλη βρίσκεται στην πρωτεύουσα του Νίγηρα, Νιαμέι – από όπου απογειώνονται τα μαχητικά και άλλα αεροσκάφη της επιχείρησης “Βarkhane”.

Sahel region | Africa, Africa map, Sahel region

H περιοχή της υποσαχάριας Αφρικής 

To Τσαντ ήταν πάντα ο μεγαλύτερος συνεισφορέας στρατιωτών στη δύναμη G5-Sahel με 1.850 άτομα σε σύνολο 6.000. Αυτή η στρατωτική συμμαχία που αποτελείται από άνδρες των ενόπλων δυνάμεων της Μπουρκίνα Φάσο, του Μάλι, του Νίγηρα, του Τσαντ και της Μαυριτανίας, υποστηρίζει, με τα οποιαδήποτε προβλήματα αντιμετωπίζει, τους Γάλλους στρατιωτικούς από τον καιρό της δημιουργίας της, το 2017.

Οι στρατιωτικοί του Τσαντ είναι επίσης από τους περισσότερο εμπλεκόμενους, στα πλαίσια του ΟΗΕ, στη σταθεροποίηση του Μάλι, (αποστολή Minusma των Ηνωμένων Εθνών), μία σταθεροποίηση που το Παρίσι θεωρεί κάτι περισσότερο από απαραίτητη για το Σαχέλ. Το Τσαντ συνεισφέρει σχεδόν 1.500 άνδρες σε σύνολο 13.000 κυανόκρανων.

N'Djamena in Chad | N'Djamena is the capital and much the la… | Flickr

Άποψη της Ντζαμένα, της πρωτεύουσας του Τσαντ 

Ιστορικά, το Τσαντ ήταν το πρώτο κράτος που υποστήριξε τη Γαλλία στην υποσαχάρια Αφρική, κατά την επιχείρηση “Serval”, το 2013, η οποία εν συνεχεία μετονομάστηκε σε “Barkhane”. Μετά από τη μάχη – ορόσημο στην οροσειρά των Ιφογκά, στο νοτιοανατολικό Μάλι, όπου τουλάχιστον εκατό τζιχαντιστές έχασαν τη ζωή τους, το Παρίσι θεωρεί τον στρατό του Τσαντ ως τον πιο σταθερό, συμπαγή και έμπειρο στην περιοχή.

Πηγή: Le Monde

Του ειδικού συνεργάτη

 

 

 

 

 

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares