Παρασκευή , 19 Απριλίου 2024

Μετά το βαλλιστικό πύραυλο Tayfun η Τουρκία ετοιμάζει δύο νέα πυραυλικά συστήματα

Δύο νέα πυραυλικά συστήματα για να αντισταθμίσει τη δυναμική που δημιουργούν στο Αιγαίο τα Rafale, οι Belh@rra και η αναβάθμιση των F-16 ετοιμάζει η Τουρκία, σύμφωνα με το CNN Turk.

Δύο νέα πυραυλικά συστήματα, ετοιμάζει η Τουρκία, σύμφωνα με το CNN Turk, μετά τη δοκιμή του βαλλιστικού πυραύλου Tayfun και τις… προειδοποιήσεις Ερντογάν ότι η Αθήνα είναι «στην εμβέλειά του».

Η Τουρκία είναι θορυβημένη από το ελληνικό εξοπλιστικό πρόγραμμα και το δείχνει με κάθε ευκαιρία. Κι αυτό καθώς μέχρι το τέλος του 2022, υπάρχει νέα παράδοση Rafale. Έτσι μέχρι το τέλος του έτους, θα μπορούν να πετούν πάνω από το Αιγαίο 12 τέτοια μαχητικά που μέσα στο 2023 θα φτάσουν τα 18. Σ’ αυτά προστίθενται 12 αναβαθμισμένα F-16 που αντίστοιχά τους δεν υπάρχουν στην περιοχή.

Πρόκειται για 30 μαχητικά με τεχνολογία που υπερτερεί, μια τεράστια δύναμη πυρός και αποτροπής που αλλάζει τα δεδομένα.

Το CNN Turk στο ρεπορτάζ του για τα νέα τουρκικά πυραυλικά συστήματα, αναφέρει:

«Ο Ερντογάν αφού αποκάλυψε τις τελευταίες λεπτομέρειες του πυραύλου «Tayfun» αποκάλυψε την ανάπτυξη των πυραυλικών συστημάτων Cezgin και Cenk. «Θα δίνουμε πολλά τέτοια νέα, όπως οι πύραυλοι Cenk και Gezgin.

Οι κατευθυνόμενοι πύραυλοι είναι υποηχητικοί ή υπερηχητικοί που κατευθύνονται στο στόχο τους σε πολύ χαμηλό ύψος για να μην εντοπιστούν από τα ραντάρ. Η Τουρκία εργάζεται πάνω σε αυτά τα συστήματα που έχουν εμβέλεια εκατοντάδων χιλιομέτρων.

Το σύστημα αυτό το οποίο θα έχει εμβέλεια τουλάχιστον 800 χιλιομέτρων και θα δώσει δυνατότητες στην Τουρκία για επίθεση από τη θάλασσα σε έδαφος και γι αυτό είναι από τα πιο κρίσιμα σχέδια που αφορούν το τουρκικό ναυτικό.

Το πυραυλικό σύστημα Cezgin , όταν θα χρησιμοποιηθεί, θα είναι αντίστοιχο των πυραύλων Tomahawk, που διαθέτουν οι ΗΠΑ. Ενώ ο πύραυλος Cenk είναι από τα μυστικά συστήματα που ετοιμάζεται από την Roketsan».

Ο Αμερικανός πρέσβης στην Ελλάδα για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις
Ο Αμερικανός πρέσβης στην Ελλάδα μιλώντας στον ΑΝΤ1 αναφέρθηκε εκτενώς για την κρίση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, αλλά και στις ανησυχίες του για τον πόλεμο Ρωσίας – Ουκρανίας. «Η πρωτεύουσα αρχή είναι ότι πρέπει η Ελλάδα και η Τουρκία να συζητήσουν και να επιλύσουν τις διαφορές τους διπλωματικά και σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο. Δεν υπάρχει άλλη επιλογή.

Διακυβεύονται πολλά. Και οι δύο είστε πολύ σεβαστοί σύμμαχοι και πολύ σημαντικά μέλη του ΝΑΤΟ. Όμως, αυτά τα θέματα είναι εξαιρετικά σοβαρά και σημαντικά. Καταλαβαίνω τη ρητορική. Κανείς δεν θεωρεί ότι είναι εποικοδομητική. Το μοναδικό που θα φέρει αποτέλεσμα είναι να συζητήσετε και να επιλύσετε τις διαφορές διπλωματικά και σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο.

Διαβιβάζουμε σταθερά σε Ελλάδα και Τουρκία να κάνουν αυτό ακριβώς, επειδή ξέρω ότι και η Ελλάδα και η Τουρκία επιδιώκουν ειρήνη. Υπάρχουν μεν διαφορές σε πάρα πολλές σχέσεις. Όμως η ειρήνη είναι η πρωτεύουσα αρχή στην προκειμένη περίπτωση και μπορεί να επιτευχθεί μόνο διπλωματικά.

Ήμασταν εξαιρετικά συνεπείς. Πιστεύουμε ότι η όξυνση της ρητορικής δεν είναι εποικοδομητική ούτε παραγωγική. Πιστεύουμε σθεναρά ότι και οι δύο νατοϊκοί σύμμαχοί μας, πρέπει να επιλύσουν τις διαφορές τους με τη διπλωματία. Αυτή είναι η πρέπουσα οδός και θα εξακολουθεί να είναι η πρέπουσα οδός.

Εδώ στην Αθήνα μέλημα μου είναι διασφαλίσω τη σχέση μεταξύ ΗΠΑ και Ελλάδας, ώστε να είναι όσο το δυνατόν πιο ισχυρή και παραγωγική», τόνισε ο κ. Τσούνης

 

in.gr

Shares