Παρασκευή , 29 Μαρτίου 2024
Τελευταία Νέα

Μετά το 35% του Απριλίου, ο Ερντογάν αυξάνει ξανά κατά 30% τις τιμές φυσικού αερίου για τα νοικοκυριά

Η Τουρκία αύξησε τις τιμές του φυσικού αερίου και της ενέργειας την Τετάρτη και ο εισαγωγέας ενέργειάς της έκανε λόγο για μια “τέλεια καταιγίδα” στις παγκόσμιες αγορές, η οποία τροφοδοτεί μια πληθωριστική έκρηξη στη χώρα που πιθανότατα έφτασε σε υψηλό 24 ετών τον περασμένο μήνα.

Η Τουρκία εισάγει σχεδόν όλες τις ενεργειακές της ανάγκες, πράγμα που την αφήνει έρμαιο στις μεγάλες αυξήσεις των τιμών που παρατηρήθηκαν φέτος, ενώ το αυξανόμενο παγκόσμιο ενεργειακό κόστος τους τελευταίους μήνες αύξησε απότομα το λογαριασμό των εισαγωγών.

Ο συνολικός πληθωρισμός τουλάχιστον στο 70% και η αδυναμία της λίρας έχουν γίνει μεγάλος πονοκέφαλος για τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ενόψει των εκλογών που έχουν προγραμματιστεί για τα μέσα του 2023, με τις δημοσκοπήσεις να δείχνουν φθίνουσα υποστήριξη προς αυτόν και το κυβερνών κόμμα του το AKP λόγω των οικονομικών πιέσεων.

Οι τιμές του φυσικού αερίου αυξήθηκαν κατά 30% για τα νοικοκυριά, κατά 16,3% για το αέριο που χρησιμοποιείται στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και κατά 10,2% για το φυσικό αέριο που χρησιμοποιείται στη βιομηχανία, δήλωσε ο κρατικός εισαγωγέας ενέργειας BOTAS.

Αυτό ακολουθεί μια αύξηση 35% στις τιμές του φυσικού αερίου για νοικοκυριά που επεβλήθη τον Απρίλιο.

“Το κοινό γνωρίζει καλά ότι με τον αντίκτυπο της τέλειας καταιγίδας στις παγκόσμιες και ευρωπαϊκές ενεργειακές αγορές οι καταναλωτές έχουν μείνει εκτεθειμένοι σε υπέρογκες τιμές ενέργειας”, δήλωσε η BOTAS.

Ανέφερε ότι οι παγκόσμιες αυξήσεις των τιμών δεν μετακυλίστηκαν στο ίδιο επίπεδο στους Τούρκους καταναλωτές και οι τελευταίες αυξήσεις σχεδιάστηκαν για να διατηρήσουν τον αντίκτυπο στους καταναλωτές σε ένα ελάχιστο επίπεδο.

Ξεχωριστά, η ρυθμιστική αρχή της αγοράς ενέργειας (EPDK) αύξησε τις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας μεταξύ 15% και 25%, σύμφωνα με το ΦΕΚ.

Ο ετήσιος πληθωρισμός έφτασε στο 70% τον Απρίλιο και τον Μάιο τα στοιχεία αναμένονται την Παρασκευή. Αναμένεται να έχει ανέλθει στο 76,55% λόγω των υψηλών τιμών ενέργειας και τροφίμων και της εξασθένησης της λίρας, με την πρόβλεψη για το τέλος του έτους στο 63,5%, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters.

Η λίρα παρέμεινε σταθερή στις 16,4275 στις 07:57 GMT, έχοντας αποδυναμωθεί κατά 20% φέτος, επιπλέον της διολίσθησης 44% που σημειώθηκε το 2021 μετά από μια σειρά ανορθόδοξων μειώσεων επιτοκίων που επεδίωξε ο Ερντογάν.

Τα στοιχεία της Τετάρτης έδειξαν ότι η τουρκική μεταποιητική δραστηριότητα συρρικνώθηκε για τρίτο συνεχόμενο μήνα τον Μάιο, καθώς τόσο η παραγωγή όσο και οι παραγγελίες επιβραδύνθηκαν εν μέσω της μειωμένης ζήτησης και των συνεχιζόμενων πιέσεων στις τιμές.

Οι αυξήσεις των τιμών του φυσικού αερίου αρχικά φάνηκαν να ωθούν τον δείκτη τιμών καταναλωτή (ΔΤΚ) προς τα πάνω κατά 50 μονάδες βάσης και η αύξηση της τιμής της ηλεκτρικής ενέργειας θεωρήθηκε ότι συνέβαλε κατά 35 μονάδες βάσης, σύμφωνα με υπολογισμούς τριών οικονομολόγων. Το φυσικό αέριο έχει βάρος 1,55% στον ΔΤΚ, ενώ η ηλεκτρική ενέργεια 2,32%.

 

capital.gr

Shares