Σάββατο , 12 Ιουνίου 2021

Μετά τη Σαουδική Αραβία και το Μαρόκο επιβάλει εμπάργκο σε τουρκικά προϊόντα….

Μετά τη Σαουδική Αραβία και το Μαρόκο ξεκινούν το εμπάργκο στα τουρκικά προϊόντα

Οι Μαροκινοί προέβησαν σε τρομερή αύξηση των φόρων στα εισαγόμενα τουρκικά προϊόντα κατά 90%, προσχωρώντας στο κοινό μέτωπο με Σαουδική Αραβία,ΗΑΕ, Αίγυπτο, υλοποιώντας ταυτόχρονα ένα τρομερό μποϊκοτάζ προϊόντων που παράγονται στην Τουρκία εν μέσω αυξανόμενων περιφερειακών εντάσεων.

Πηγές από το υπουργείο εμπορίου του Μαρόκου αναφέρουν ότι έχουν ληφθεί μέτρα για την αποτροπή του αθέμιτου ανταγωνισμού από Τούρκους παραγωγούς κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων που κυριαρχούν στην τοπική αγορά.

Η πολιτική αυτή είχε ως αποτέλεσμα οι εξαγωγές της Τουρκίας να μειωθούν κατά 20%, και το έλλειμμα εξωτερικού εμπορίου να διπλασιάζεται.

Έτσι οι εξαγωγικές δυσκολίες για την Άγκυρα έχουν εξαπλωθεί τώρα και στη Βόρεια Αφρική, η οποία αποτελεί σημαντική αγορά για τους Τούρκους εξαγωγείς.

Το 2019, η Αλγερία εισήγαγε 1,86 δισεκατομμύρια δολάρια σε τουρκικά αγαθά, ενώ το Μαρόκο 2,24 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με στοιχεία του τουρκικού επιμελητηρίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αυτή η αύξηση του φόρου στο Μαρόκο προβλέπεται να εφαρμοστεί για τα επόμενα πέντε χρόνια.

Ο εκπρόσωπος του Τούρκου προέδρου Ιμπραήμ Καλίν δήλωσε με κάθε επισημότητα ότι η χώρα του είναι έτοιμη για επαναπροσέγγιση με την Αίγυπτο μετά από επτά χρόνια τεταμένων σχέσεων.

Οι άσχημες σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών έχουν εξαπλωθεί και στη Λιβύη, όπου οι δύο χώρες υποστηρίζουν αντίθετες πλευρές σε μια στρατιωτική σύγκρουση με διακύβευμα τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων στην ανατολική Μεσόγειο.

Η Αίγυπτος συνεργάζεται με χώρες όπως το Ισραήλ, την Κύπρο και την Ελλάδα για την εξαγωγή φυσικού αερίου στις παγκόσμιες αγορές, αφήνοντας την Τουρκία εκτός συμφωνίας.

Ο Καλίν προσπάθησε να ρίξει “ γέφυρες” με την Αίγυπτο καθώς οι αιγυπτιακές αρχές σύμφωνα με πληροφορίες έδωσαν οδηγίες σε διάφορα δημόσια και ιδιωτικά μέσα ενημέρωσης, να περιορίσουν την κριτική κατά της Τουρκίας και του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Η νέα προσέγγιση Αιγύπτου και Τουρκίας σχετικά με τα μέσα ενημέρωσης ήρθε όταν οι δύο χώρες ήρθαν σε συνεννόηση για τη σύγκρουση στη Λιβύη, ανέφερε το πρακτορείο ειδήσεων Al Monitor, επικαλούμενο ανώνυμη πηγή στον αιγυπτιακό τύπο.

 

Με πληροφορίες pentapostagma.gr

 

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares