Παρασκευή , 29 Μαρτίου 2024

Μαίνεται ο ψυχρός πόλεμος Ριάντ- Άγκυρας! Ένα ακόμη σοβαρό εμπόδιο στα σχέδια Ερντογάν….

Η επίσκεψη του υπουργού εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας Ιμπραχήμ Αμπντουλαζίζ αλ Ασσαφ στην Κύπρο και η συνάντηση του με τον Κύπριο ομόλογό του Νίκο Χριστοδουλίδη προκάλεσε νέα ένταση στις ήδη τεταμένες σχέσεις Αγκυρας-Ριάντ.

Της ΛΙΑΝΑΣ ΜΥΣΤΑΚΙΔΟΥ

Όπως είναι γνωστό ο πρώτος πρεσβευτής της Σαουδικής Αραβίας στην Κύπρο Χαλίντ Μωχάμεντ αλ Χαρίς επισκέφθηκε τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και συνομίλησε μαζί του λίγες μέρες πριν την επίσκεψη του υπουργού.

Οι ενέργειες αυτές εξόργισαν τους Τούρκους. Ενδεικτικοί οι τίτλοι των εφημερίδων: ” Είμαστε στο πλευρό των Κυπρίων έναντι της Τουρκίας , το σκανδαλώδες μήνυμα των Σαουδαράβων” (Γενί Σαφακ).

Ο σύμβουλος του Ερντογάν Γιασίν Ακτάι μιλώντας στην αραβόφωνη εκπομπή της τουρκικής Ραδιοφωνίας-τηλεόρασης (ΤRT) χαρακτήρισε την επίσκεψη και τη σύναψη σχέσεων με την κυπριακή Δημοκρατία , ¨αντίθετη προς τους δεσμούς φιλίας¨.

Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας Σαμπάχ ο Ασσάφ φέρεται να είπε:” Έναντι των παράνομων ενεργειών της Τουρκίας στη Μεσόγειο στεκόμαστε στο πλευρό των Κυπρίων. Θα αυξήσουμε τη στρατιωτική μας συνεργασία”.

Η Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η Αίγυπτος μάχονται ενάντια στο μέτωπο Τουρκίας- Κατάρ στη Μεσόγειο και στη Μέση Ανατολή.

Το Ριάντ ανέτρεψε το καθεστώς του Μπασάρ στο Σουδάν και συνεχίζει να πολεμά εναντίον των δυνάμεων που υποστηρίζει η Άγκυρα στη Λιβύη.

Ο πρίγκιπας διάδοχος Σαλμάν , μετά τη δολοφονία του δημοσιογράφου Κασικτσί , ξεκίνησε μια μεγάλη εκστρατεία εναντίον της Τουρκίας. Κάλεσε τους συμπατριώτες του να αποσύρουν τις επενδύσεις τους, να σταματήσουν να την επισκέπτονται και , όπως υποστηρίζει μερίδα του τουρκικού Τύπου προσέγγισε και άρχισε να υποστηρίζει τους Κούρδους. Την περασμένη χρονιά έδωσε 100 εκατ. δολάρια στους Κούρδους. Ταυτόχρονα προσπαθεί να ασκήσει πιέσεις στην Άγκυρα με τους Άραβες νομάδες που ζουν στα νοτιοανατολικά της χώρας.

Η επίσκεψη του υπουργού εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας στην Κύπρο εύλογα προκάλεσε την οργή του σουλτάνου, ο οποίος δεν είχε προσκληθεί καν στη διάσκεψη της Οργάνωσης Ισλαμικής Συνεργασίας που πραγματοποιήθηκε στην Μέκκα τον περασμένο Μάιο.

Ο αραβικός κόσμος προτιμά να συνεργαστεί ακόμα και με το Ισραήλ εναντίον των Τούρκων. Οι λαοί της Μέσης Ανατολής δεν ξεχνούν ποτέ τις βαρβαρότητες που υπέστησαν από τους Τούρκους . Εμείς, όμως, οι ¨ευγενείς¨ ευρωπαίοι ξεχνάμε, ανεχόμαστε τις προσβολές και δεν αντιδράμε λες και κάποιος μας έχει υπνωτίσει.

Μακάρι ο διάδοχος Σαλμάν να επισκεφθεί σύντομα την Αθήνα, γιατί από λόγια των φίλων και συμμάχων έχουμε χορτάσει καιρός να δράσουμε κι εμείς…

 

ΠΗΓΗ: militaire.gr

Shares