Κυριακή , 5 Φεβρουαρίου 2023
Τελευταία Νέα

Μελόνι: Με τον Κυριάκο Μητσοτάκη υπάρχει στενή σχέση

Στις καλές σχέσεις που έχει με την ελληνική κυβέρνηση αναφέρθηκε η πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζόρτζια Μελόνι κατά την διάρκεια της συνέντευξης απολογισμού για το τέλος της χρονιάς.

Η πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζόρτζια Μελόνι στάθηκε στην πρόσφατη συνάντησή της με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τη συνεργασία της ελληνικής με την ιταλική κυβέρνηση, αλλά και στην αναφορά της στη σημασία του ελληνικού «φιλότιμου».

«Θέλω να σας πω, πρώτα απ΄όλα, ότι ανακάλυψα την αναφορά στο “φιλότιμο”, διαβάζοντας. Μου άρεσε πολύ και είδα ότι η σημασία της λέξης αυτής άρεσε σε όλους, πολυάριθμες θετικές αντιδράσεις. Είναι σημαντικότατο το να κάνεις όλα όσα μπορείς, με όλη σου την δύναμη και προσπάθεια, η σημασία της λέξης “φιλότιμο” είναι εξαιρετική. Η σχέση μου με την Ελλάδα, αφορά, κυρίως, την ανάγνωση κλασσικών συγγραφέων. Με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη είχαμε ιδιαίτερα εγκάρδια και μακρά συνάντηση. Μοιραζόμαστε την προσέγγιση σε πολλά θέματα, καθόμαστε δίπλα, στο ίδιο “θρανίο”, στις Συνόδους Κορυφής. Από την πρώτη Σύνοδο, κιόλας, αναπτύχθηκε μια στενή σχέση. Συντονισθήκαμε στο θέμα του πλαφόν της ενέργειας, της ενεργειακής αυτονομίας και ασφάλειας, αλλά και στην διαχείριση των μεταναστευτικών ρευμάτων και την προστασία των εξωτερικών συνόρων», είπε μετά από ερώτηση του ΑΠΕ – ΜΠΕ.

Με αναφορά στη συνεργασία, πάντα, των δυο χωρών, η Τζόρτζια Μελόνι πρόσθεσε: «Θα θυμάστε ότι η Ελλάδα, με την Κύπρο και τη Μάλτα συνυπέγραψαν με την Ιταλία κείμενο για την υπόθεση του πλοίου Ocean Viking και υπογράμμισαν ότι υπάρχουν χώρες οι οποίες είναι πιο εκτεθειμένες στο όλο θέμα. Η δουλειά που κάναμε μαζί πρέπει να συνεχιστεί και οδήγησε στο χαρακτηριστεί, σε επίσημο κείμενο, προτεραιότητα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κάτι που δεν είχε συμβεί ποτέ στο παρελθόν. Η επόμενη Σύνοδος Κορυφής θα έχει ως κύριο θέμα, το μεταναστευτικό και την υπεράσπιση των εξωτερικών συνόρων. Η όλη αυτή συνεργασία μας ήταν ιδιαίτερα αποδοτική και εννοούμε να την συνεχίσουμε. Η Ιταλία επενδύει στην μεσογειακή διάσταση, και πιστεύω ότι μπορεί να παίξει κεντρικό ρόλο σε μια σειρά θεμάτων, όπως το ενεργειακό πεδίο. Η συμμαχία μας με τις μεσογειακές χώρες, ιδίως της Ευρώπης, είναι βασικής σημασίας, ενώ υπάρχουν πολύ ενδιαφέροντα θέματα και σε ό,τι αφορά τον τομέα της άμυνας. Έχουμε μια εξαιρετική συνεργασία, την οποία και επιθυμούμε να συνεχίσουμε».

 

Πηγή ΑΠΕ ΜΠΕ/newsit.gr

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares