Τετάρτη , 30 Νοεμβρίου 2022
Τελευταία Νέα

Μελομακάρονα και κουραμπιέδες από… χρυσάφι – Πόσο πάει το κιλό

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για τις ημέρες των Χριστουγέννων και αρκετοί είναι εκείνοι που έχουν ξεκινήσει να κάνουν έρευνα αγοράς για το κόστος – Η πρόεδρος Σωματείου Αρτοποιών Νομού Θεσσαλονίκης «Ο Προφήτης Ηλίας», Ελισάβετ Κουκουμέρια, μίλησε στο Newsbomb.gr για την αύξηση των τιμών σε μελομακάρονα και κουραμπιέδες.

Η «μάχη» ανάμεσα στους κουραμπιέδες και τα μελομακάρονα θα κορυφωθεί τις επόμενες ημέρες και ιδιαίτερα όσο πλησιάζουν οι γιορτές των Χριστουγέννων. Οι φούρνοι έχουν ξεκινήσει ήδη τις προετοιμασίες για τα γλυκά που θα «κυριαρχήσουν» στα γιορτινά τραπέζια ωστόσο οι αρτοποιοί έρχονται αντιμέτωποι με τις υψηλές τιμές της πρώτης ύλης αλλά και την ενεργειακή κρίση.

Η πρόεδρος Σωματείου Αρτοποιών Νομού Θεσσαλονίκης «Ο Προφήτης Ηλίας», Ελισάβετ Κουκουμέρια μίλησε στο Newsbomb.gr για τις τιμές τόσο των πιο παραδοσιακών γλυκών των χριστουγέννων αλλά και την κίνηση που σημειώνεται.

Οι τιμές σε μελομακάρονα και κουραμπιέδες είναι αυξημένες περίπου 15% σε σχέση με την περσινή χρονιά. «Τα μελομακάρονα πέρυσι κυμαίνονταν από 10 έως 13 ευρώ το κιλό ενώ φέτος η τιμή τους έχει αυξηθεί καθώς κοστίζουν από 11 έως 14 ευρώ το κιλό. Αντίστοιχα και οι κουραμπιέδες έχουν μια αύξηση της τάξεως 15% καθώς το 2021 θα τους έβρισκε κανείς από 12-15 ευρώ ενώ φέτος θα τους βρει κανείς στα 13 – 16 ευρώ το κιλό», είπε η κυρία Κουκουμέρια στο Newsbomb.gr.

Αύξηση στις τιμές που φτάνει και το 15% έχει σημειωθεί σε μελομακάρονα και κουραμπιέδες σε σχέση με πέρυσι.
Η ίδια επισήμανε ότι η εκρηκτική άνοδος των τιμών τόσο στην ενέργεια όσο και στις πρώτες ύλες έχει φτάσει στα ύψη. «Προσπαθούμε να απορροφήσουμε το μεγαλύτερο μέρος των αυξήσεων, ώστε να μην καταστούν οι τιμές απαγορευτικές για τους πελάτες», ανέφερε.

«Αυτό που πρέπει να σημειώσουμε είναι ότι η τιμή εξαρτάται και από τα υλικά που χρησιμοποιούνται. Για παράδειγμα, μπορεί στην αγορά να κυκλοφορούν πιο οικονομικά μελομακάρονα τα οποία αντί για μέλι να περιέχουν σιρόπι μελιού πιο είναι πιο φθηνό. Εκεί παίζεις με την ποιότητα», επεσήμανε η κυρία Κουκουμέρια.

Όσον αφορά την κατανάλωση η ίδια επισήμανε ότι «υπάρχει μια κίνηση αλλά μικρή, ο κόσμος παίρνει μικρές ποσότητες για δοκιμή καθώς είναι νωρίς. Δεν ευνοεί και ο καιρός, όταν έξω έχεις 20 βαθμούς ο καταναλωτής δεν θα μπει εύκολα να πάρει ένα γλυκό που είναι συνδεδεμένο με τον χειμώνα».

Η ακρίβεια «χτυπά» το γιορτινό τραπέζι – Οι τιμές για τα προϊόντα
Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για τις ημέρα των Χριστουγέννων και αρκετοί είναι εκείνοι που έχουν ξεκινήσει να κάνουν έρευνα αγοράς για το κόστος. Ωστόσο οι τιμές που επικρατούν δημιουργούν άγχος στα νοικοκυριά, καθώς το γιορτινό τραπέζι φέτος θα βάλει «φωτιά» στον οικογενειακό προϋπολογισμό.

Από τη γαλοπούλα και τη σαλάτα μέχρι τα χριστουγεννιάτικα γλυκά που ήδη κοσμούν τις βιτρίνες αρτοποιείων και ζαχαροπλαστείων, οι καταναλωτές αναζητούν τις χαμηλότερες τιμές χωρίς να «βλέπουν φως».

Το κύμα ακρίβειας απειλεί και τη γαλοπούλα.
Σύμφωνα με πληροφορίες της τηλεόρασης του MEGA, η γαλοπούλα δεν έχει ακόμη καθορισμένες τιμές για την περίοδο των εορτών, όμως οι προβλέψεις είναι δυσοίωνες, καθώς αναμένεται να… πετάξει.

«Οι παραγωγοί θέλουν από τώρα να συμφωνήσουμε σε τιμές πολύ παραπάνω από τις περσινές. Αυτήν την στιγμή ο καταναλωτής δεν μπορεί με τίποτα να πληρώσει τις περσινές τιμές. Οπότε εμείς είμαστε ο ενδιάμεσος κρίκος που και πάλι θα προσπαθήσουμε να βάλουμε πλάτη, ώστε και η πρωτογενής παραγωγή να μείνει και να υπάρξει στο προσκήνιο και ο καταναλωτής να κάνει ένα γιορτινό τραπέζι όπως του αξίζει», λέει ο Σάββας Κεσίδης, πρόεδρος Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Καταστηματαρχών Κρεοπωλών.

Η γαλοπούλα πέρσι κόστιζε η εγχώρια 11€/κιλό, η νωπή εισαγόμενη 7€/κιλό και η κατεψυγμένη εισαγόμενη 5€/κιλό.

Δυσεύρετος είναι ο αγαπημένος χειμωνιάτικος καρπός, το κάστανο, καθώς σε πολλές ορεινές περιοχές τα δέντρα έχουν πληγεί από μία καταστροφική επιδημία, έτσι τα ελάχιστα κάστανα που φτάνουν στον καταναλωτή ξεπερνούν τα 5 ευρώ και 75 λεπτά το κιλό.

Το φετινό τραπέζι των Χριστουγέννων φαίνεται πως θα είναι λιτό, καθώς οι καταστηματάρχες δεν έχουν καθόλου παραγγελίες από τους πελάτες τους, κάτι που οι ίδιοι θεωρούν πρωτοφανές.

 

newsbomb.gr

 

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares