Τρίτη , 7 Φεβρουαρίου 2023

Μεγάλο στρίμωγμα η Γερμανία: Η Πολωνία απορρίπτει τη μεταφορά Patriot

Οι Patriot μπορούν να αποτρέψουν τη ρωσική πυραυλική δραστηριότητα σε κρίσιμες υποδομές της Ουκρανίας-Απρόθυμη η γερμανική κυβέρνηση, “μόνο για συμμάχους στο ΝΑΤΟ” η θέση της


Το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας της Πολωνίας απέρριψε την προσφορά της Γερμανίας να αναπτύξει συστήματα αεράμυνας Patriot κατά μήκος των συνόρων της με την Ουκρανία και ζήτησε τη μεταφορά αυτών των προηγμένων συστημάτων αεράμυνας στο Κίεβο.

Ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας της Πολωνίας Wojciech Skurkiewicz δήλωσε στο πολωνικό πρακτορείο ειδήσεων PAP στις 28 Νοεμβρίου ότι οι Ουκρανοί θα είναι σε θέση να μάθουν να χειρίζονται συστήματα πυραυλικής άμυνας Patriot σε σύντομο χρονικό διάστημα, ανέφεραν ουκρανικά μέσα ενημέρωσης.

 

Αυτή η δήλωση έρχεται εν μέσω μαζικών ρωσικών πυραυλικών επιθέσεων σε ενεργειακές υποδομές της Ουκρανίας, των οποίων στόχος είναι να βυθίσουν τη χώρα στο σκοτάδι.

«Οι Ουκρανοί θα μπορούν να μάθουν τους Patriots σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα. είναι θέμα έως και δύο μηνών», είπε ο Skurkiewicz. «Η μπάλα είναι τώρα στο γήπεδο της Γερμανίας». Πρέπει να τονιστεί πως και ο ηγέτης του κυβερνώντος κόμματος της Πολωνίας Jarosław Kaczyński έχει επίσης υποστηρίξει αυτήν την ιδέα.

Είναι αξιοσημείωτο ότι τα συστήματα πυραύλων Patriot είναι δοκιμασμένα σε μάχη και έχουν χρησιμοποιηθεί στο παρελθόν για την κατάρριψη περισσότερων από 100 τακτικών βαλλιστικών πυραύλων σε επιχειρήσεις μάχης στη Μέση Ανατολή κατά τη διάρκεια της «Καταιγίδας της Ερήμου» και της Επιχείρησης Iraqi Freedom.

Μπορούν να βοηθήσουν στην αποτροπή επιθέσεων σε στρατιωτικούς στόχους υψηλής αξίας και ζωτικής σημασίας μη στρατιωτικές υποδομές, εάν αναπτυχθούν από την Ουκρανία.

Η δήλωση που έγινε από υψηλόβαθμους Πολωνούς αξιωματούχους είναι σημαντική, καθώς έρχεται λίγες μέρες μετά τον αδέσποτο ουκρανικό πύραυλο που έπληξε την Πολωνία, σκοτώνοντας δύο ανθρώπους. Το περιστατικό προκάλεσε αντιδράσεις σε όλο τον κόσμο και ήταν ο σημαντικότερος καταλύτης για την προσφορά της Γερμανίας συστημάτων πυραυλικής άμυνας Patriot στην Πολωνία.

Οι αξιωματούχοι στη Βαρσοβία αποδέχθηκαν αρχικά την προσφορά αλλά τώρα προτείνουν στο Βερολίνο να τα παραδώσει στην Ουκρανία. Ωστόσο, η Γερμανία έχει εκφράσει ρητά την απροθυμία της. Η υπουργός Άμυνας Κριστίν Λάμπρεχτ δήλωσε ότι το Patriot «προοριζόταν» μόνο για τα κράτη του ΝΑΤΟ.

Την περασμένη εβδομάδα, ο Πολωνός υπουργός Άμυνας Mariusz Błaszczak έγραψε στο Twitter: «Μετά από περαιτέρω πυραυλικές επιθέσεις [από τη Ρωσία], ζήτησα από τη [γερμανική] πλευρά να μεταφέρει και να αναπτύξει τις προτεινόμενες μπαταρίες Patriot κατά μήκος των δυτικών συνόρων [της Ουκρανίας]. Αυτό θα μας επιτρέψει να προστατεύσουμε [την Ουκρανία] από περαιτέρω θύματα και μπλακ άουτ και να ενισχύσουμε την ασφάλεια κατά μήκος των ανατολικών συνόρων μας».

Σε απάντηση στην πρόταση του Bazczak, η Λάμπρεχτ είπε ότι τα Patriot που προσφέρονται αποτελούν μέρος του ολοκληρωμένου συστήματος αεράμυνας του ΝΑΤΟ. Οποιαδήποτε πιθανή ανάπτυξη εκτός της επικράτειας της συμμαχίας θα πρέπει να εγκριθεί από το ΝΑΤΟ και τα κράτη μέλη του. Ωστόσο, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ άφησε την απόφαση στη Γερμανία.

Οι εκκλήσεις για συστήματα αντιπυραυλικής άμυνας Patriot γίνονται όλο και πιο δυνατές στην Ουκρανία. Ο σύμβουλος του επικεφαλής του Γραφείου του Προέδρου της Ουκρανίας, έγραψε στο Twitter στις 27 Νοεμβρίου ότι «Σύστημα Patriot» και «κλιμάκωση» είναι λέξεις που δεν μπορούν να βρίσκονται στην ίδια πρόταση. Η αεράμυνα δεν αφορά τις επιθετικές ενέργειες αλλά την προστασία παιδιών και αμάχων από πυραύλους. Αυτή είναι μια σοφή πρωτοβουλία της Πολωνίας. Σωστά λόγια του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ. Περιμένοντας την απόφαση της Γερμανίας».

Νωρίτερα αυτό το μήνα, ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Ντμίτρο Κουλέμπα προέτρεψε τις ΗΠΑ να προμηθεύσουν συστήματα Patriot σε τηλεφωνική συνομιλία με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν. Με τους φόβους για ένα ακόμη ρωσικό πυραυλικό χτύπημα στο Κίεβο, η απόγνωση για καλύτερα συστήματα αεράμυνας μόνο αυξάνεται.

Οι Patriot μπορούν να αποτρέψουν τη ρωσική πυραυλική δραστηριότητα
Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας δήλωσε στο Twitter νωρίτερα αυτό το μήνα: «Τα NASAMS έχουν ήδη αποδείξει την αποτελεσματικότητά τους. Είμαι επίσης πεπεισμένος ότι έχει έρθει η ώρα των «Patriots»», πρόσθεσε. Το Κίεβο έχει εντείνει τις εκκλήσεις του για αποτελεσματικά συστήματα αεράμυνας ως απάντηση στις ρωσικές πυραυλικές επιθέσεις στην Ουκρανία.

Οι ρωσικές πυραυλικές επιθέσεις στα ενεργειακά δίκτυα της Ουκρανίας έχουν προκαλέσει όλεθρο, με τους Ουκρανούς να τονίζουν ότι ο εχθρός σκοπεύει να μετατρέψει τη χώρα σε μαύρη τρύπα.

Η Ουκρανία έχει αναπτύξει τα αμερικανικά συστήματα NASAMS και τα γερμανικά συστήματα αντιπυραυλικής άμυνας IRIS-T για να αποκρούσει τις ρωσικές επιθέσεις. Εκτός από τα NASAMS, το Κίεβο έχει λάβει επίσης συστήματα αεράμυνας I-Hawk από δυτικές χώρες.

Οι ΗΠΑ χρησιμοποιούν συστήματα πυραυλικής άμυνας Patriot σε συνδυασμό με άλλα συστήματα όπως το NASAMS και το THAAD. Το Patriot είναι ένα από τα πιο προηγμένα συστήματα πολλαπλών αποστολών που αναπτύχθηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες για την αναχαίτιση αεροσκαφών, βαλλιστικών πυραύλων και πυραύλων κρουζ.

Τα UAV, οι πύραυλοι κρουζ και οι τακτικοί βαλλιστικοί πύραυλοι ή οι μικρής εμβέλειας πύραυλοι μπορούν να ανιχνευθούν, να εντοπιστούν και να εμπλακούν από το σύστημα Patriot. Αυτά είναι τα όπλα που η Ρωσία έχει αναπτύξει συντριπτικά για να επιτεθεί στην Ουκρανία. Σύμφωνα με τον ανώτερο συνεργάτη στο Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Μελετών, Τομ Καράκο, που μίλησε στο Politico, είναι ένα αμυντικό όπλο που θα έκανε τους Ρώσους πιλότους να «σκεφτούν δύο φορές» πριν επιτεθούν στις ουκρανικές δυνάμεις.

Ξεχωριστά, το σύστημα θα ήταν ένα αποτελεσματικό συμπλήρωμα ανώτερης βαθμίδας των Εθνικών Προηγμένων Πυραυλικών Συστημάτων Επιφανείας προς Αέρα ή NASAMS. Η Ουκρανία λειτουργεί ήδη το NASAMS για να αμυνθεί από επιθέσεις πυραύλων και μη επανδρωμένων αεροσκαφών. Δεδομένου ότι οι Patriot προσφέρουν άμυνα σημείων, θα συμπληρώσουν επίσης το IRIS-T που προμήθευσε η Γερμανία, το οποίο προστατεύει μια μεγαλύτερη περιοχή.

Οι αξιωματούχοι στην Ουκρανία υποστήριξαν ότι ένα ακόμη ρωσικό πυραυλικό χτύπημα θα μπορούσε να είναι στο προσκήνιο, με αυτή την εβδομάδα να είναι παρόμοια με αυτή που προκάλεσε ανθρωπιστική κρίση σε ολόκληρη τη χώρα. Αυτό κάνει την ανάγκη για Patriot ακόμη πιο επιτακτική.

 

Ωστόσο, οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν περιοριστεί από την παροχή αυτών των συστημάτων αντιπυραυλικής άμυνας στην Ουκρανία, καθώς θα απαιτούσε την παρουσία αμερικανικών στρατευμάτων για να βοηθήσουν το Κίεβο να τα χειριστεί.

Μια παρόμοια ανησυχία θα μπορούσε να αποδοθεί στους γερμανικούς δισταγμούς. Ενώ το Βερολίνο έχει εντείνει και επεκτείνει τη στρατιωτική του βοήθεια προς την Ουκρανία, απέφυγε να κάνει μια κίνηση που θα σήμαινε την άμεση εμπλοκή του.

Πηγή: pentapostagma.gr

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares