Παρασκευή , 29 Μαρτίου 2024

Mεγάλη κομπίνα! Ξάφρισε 122 εκατ. ευρώ από Google και Facebook…

Ένας Λιθουανός κατάφερε να ξεγελάσει Google και Facebook και να τους αποσπάσει δεκάδες εκατομμύρια δολάρια με την τακτική των πλαστών τιμολογίων, με την λεία του να αγγίζει συνολικά τα 122 εκατ. δολάρια.Ο Εβάλντας Ριμασάουσκας που κινδυνεύει να καταδικαστεί μέχρι και σε 30 χρόνια φυλάκλισης, συνελήφθη για απάτη σε βάρος των ΗΠΑ, κλοπή ταυτότητας και ξέπλυμα χρήματος, και ομολόγησε πως στο διάστημα 2013-2015 κατάφερε να κλέψει 99 εκατ. δολάρια από το Facebook και 23 εκατ. δολάρια από την Google.

Ποια ήταν όμως η τακτική του κατεργάρη Λιθουανού που εκμεταλλευόταν το γεγονός πως κανείς δεν εξέταζε τα τιμολόγια πληρωμών; Έστελνε τιμολόγια και λογαριασμούς στους ιντερνετικούς κολοσσούς για αντικείμενα που δεν είχαν όμως αγοράσει! Πλαστά τιμολόγια, συμβόλαια ακόμα και επιστολές στελεχών συνόδευαν τους λογαριασμούς που έφεραν μέχρι και ψευδή εταιρικά γραμματόσημα. Η απάτη ήταν τόσο καλοστημένη που ο Εβάλντας Ριμασάουσκας έστελνε και ψεύτικα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που φαινόταν να τα έχουν στείλει κορυφαία στελέχη των εταιρειών.

Ο Λιθουανός απατεώνας είχε καταχωρήσει μια εταιρεία στη Λετονία με το όνομα Quanta Computer , προσποιούμενος οτι ήταν η ταϊβανέζικων συμφερόντων ηγέτιδα δύναμη στην κατασκευή λειτουργικών συστημάτων. Έτσι οι κολοσσοί πίστευαν πως πραγματοποιούσαν συναλλαγές με μια αξιοσέβαστη εταιρεία και κανείς δεν έμπαινε στον κόπο να ελέγξει τα παραστατικά.

Η Google δήλωσε οτι «εντοπίσαμε αυτήν την απάτη και ειδοποιήσαμε αμέσως τις αρχές. Ανακτήσαμε ξανά τα κεφάλαια και είμαστε ικανοποιημένοι που το θέμα αυτό επιλύθηκε». Στον Λιθουανό κατεργάρη, εκτός από την φυλάκιση με την οποία κινδυνεύει, επιβλήθηκε και πρόστιθμο 50 εκατ. δολαρίων.

Όσο για τα υπόλοιπα 70 και κάτι εκατομμύρια δολάρια που κατάφερε να αποσπάσει με πλαστά τιμολόγια και εικονικές συναλλαγές; Τι είναι το πολύ 30 χρόνια φυλακής; Μετά θα ζήσει πλουσιοπάροχα…

econimistas 

Shares