Πέμπτη , 28 Μαρτίου 2024

Μεγάλες αυξήσεις στα τιμολόγια ρεύματος Σεπτεμβρίου – Οι ανακοινώσεις των παρόχων

Κλειδί για τη στήριξη των νοικοκυριών και τις τελικές τιμές ρεύματος οι επιδοτήσεις από την κυβέρνηση


Μεγάλες αυξήσεις τιμολογίων, όπως αναμενόταν λόγω της σημαντικής ανόδου της τιμής του φυσικού αερίου, ανακοίνωσαν οι πάροχοι ηλεκτρικού ρεύματος. Οι υψηλές τιμές της ενέργειας για τον Σεπτέμβριο οφείλονται στην άνοδο των τιμών στο Χρηματιστήριο Ενέργειας, η οποία είναι αποτέλεσμα της εκτόξευσης των διεθνών τιμών του φυσικού αερίου, ενώ και η ξηρασία στην Ευρώπη που έριξε τη στάθμη των ποταμών και εμπόδισε τη λειτουργία των πυρηνικών και θερμικών μονάδων συμπαρασύρει τα τιμολόγια ρεύματος σε όλη την Ευρώπη.

Συγκεκριμένα, το βασικό τιμολόγιο (Γ1 / Γ1Ν) που ανακοίνωσε η ΔΕΗ για τον Σεπτέμβριο διαμορφώνεται σε 0,788 ευρώ/KWh για κατανάλωση έως 500 KWh και 0,800 για πάνω από 500 KWh. Για τον ίδιο μήνα το Protergia Home MVP της Protergia διαμορφώνεται στα 0,78213 ευρώ για την ημέρα και 0,77855 για τη νύχτα. Ακόμη, η Ήρων στο πρόγραμμα Ήρων Generous έχει χρέωση 0,750 ευρώ ενώ προβλέπεται και έκπτωση συνέπειας 20% για όσους πελάτες εξοφλήσουν έγκαιρα τους λογαριασμούς τους. H Elpedison για το πρόγραμμα «Elpedison FREE» ανακοίνωσε τιμολόγιο στα 1,0804 ευρώ, στα οποία ωστόσο εφαρμόζεται έκπτωση 0,4 ευρώ ανά κιλοβατόρα μέσω του Elpedison Loyalty Pass για όλους τους πελάτες της. NRG: 0,748-0,768 ευρώ ανά κιλοβατώρα. Πάγιο 1,8-5 ευρώ το μήνα και Zenith: 0,687 – 0,697 ευρώ ανά κιλοβατώρα. Πάγιο 4-4,5 ευρώ ανά κιλοβατώρα.

Η τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας στο Χρηματιστήριο διαμορφώνεται σήμερα σε υψηλά επίπεδα (377,72 ευρώ ανά μεγαβατώρα) παρά τη μειωμένη ζήτηση και την αυξημένη (20,9%) συμμετοχή του λιγνίτη στο ενεργειακό μείγμα.

Η κυβέρνηση και το ΥΠΕΝ μέσα στις επόμενες ημέρες θα γνωστοποιήσει το ύψος της επιδότησης με την οποία θα στηριχθούν οικονομικά οι καταναλωτές. Σημειώνεται σε ότι αφορά το ύψος των κρατικών επιδοτήσεων, οι υπολογισμοί για στήριξη των τιμολογίων έχουν γίνει με τιμή περίπου 100 ευρώ/ Mwh.

Εάν συνεχιστούν οι υψηλές τιμές σε ρεύμα και φυσικό αέριο, το κόστος της επιδότησης έως το τέλος του έτους, αρχής γενομένης από τον Σεπτέμβριο, θα κινηθεί άνω του 1 δισ. ευρώ που διατίθεται. Αυτό σημαίνει πως ο προϋπολογισμός θα πρέπει να καλύπτει έως και 400 εκατ. ευρώ μηνιαίως. Κατά συνέπεια, ένα σημαντικό μέρος από τον δημοσιονομικό χώρο θα οδεύσει για τη συνέχιση της επιδότησης των τιμολογίων ρεύματος, αφαιρώντας ποσά από άλλες παρεμβάσεις.

Πηγή: newmoney.gr

Shares