Πέμπτη , 28 Μαρτίου 2024

Μέχρι πότε θα έχει τα ηνία της Βρετανίας η Λιζ Τρας

Στη δίνη του κυκλώνα βρίσκεται η πρωθυπουργός της Βρετανίας, Λιζ Τρας καθώς ενισχύονται οι «φωνές» των Τόρις που ζητούν την άμεση απομάκρυνσή της από την ηγεσία του κυβερνώντος κόμματος.

Ο σερ Γκράχαμ Μπρέιντι, επικεφαλής της επιτροπής 1922 των Συντηρητικών, φέρεται να έχει συγκεντρώσει εκατοντάδες επιστολές των Τόρις που εκτιμούν ότι η Τρας πρέπει να ετοιμάζει τις βαλίτσες της για να αποχωρήσει από τη Ντάουνινγκ Στριτ.

Οι περισσότεροι βουλευτές των Τόρις δεν την ήθελαν ποτέ – συγκέντρωσε μόλις 113 ψήφους σε σύνολο 355, όταν εξελέγη στην ηγεσία του κόμματος και ακόμη και οι δικοί της υποστηρικτές, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων στο υπουργικό συμβούλιο, διερωτώνται εάν έχει πλέον νόημα η κυβέρνησή της μετά την πανωλεθρία με τον «μίνι προϋπολογισμό», αρχιτέκτονας του οποίου ήταν η αδερφή- ψυχή της , Κουάσι Κουαρτένγκ, τον οποίο καθαίρεσε την Παρασκευή.

Υπάρχουν πληροφορίες, όπως επισημαίνει η εφημερίδα «Guardian» ότι, έως και 100 επιστολές βρίσκονται στο γραφείο του προέδρου της Επιτροπής του 1922, σερ Γκράχαμ Μπρέιντι , με τους Συντηρητικούς να του ζητούν να δώσει το πράσινο φως για την εκλογή ενός νέου ηγέτη.

«Η πρωθυπουργός θα συναντήσει τους αντάρτες βουλευτές των Τόρις αυτή την εβδομάδα σε μια προσπάθεια να υποστηρίξει τη θέση της μετά τις φορολογικές “κωλοτούμπες”», επισημαίνει το βρετανικό δημοσίευμα.

Η συντηρητική πρωθυπουργός της γηραιάς αλβιώνας χρεώνεται εξολοκλήρου το πολιτικό χάος που επικρατεί τις τελευταίες εβδομάδες στη Βρετανία την ώρα που το κλίμα στις αγορές είναι ζοφερό.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα Daily Mail, o νέος υπουργός Οικονομικών Τζέρεμι Χαντ ανακοινώνει σήμερα εκτάκτως νέα μέτρα για τον προϋπολογισμό προκειμένου να ηρεμήσει τα πνεύματα στις αγορές.

Το σχετικό δημοσίευμα σχολιάζει ότι, ο Χαντ προσπαθεί με νύχια και με δόντια να σώσει το κόμμα έτσι ώστε να μην οδηγηθεί η χώρα σε πρόωρες εκλογές.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Άμυνας της Βρετανίας, Μπεν Ουάλας, απασχολεί ιδιαίτερα τα βρετανικά ΜΜΕ τις τελευταίες ώρες που τον θεωρούν ως τον επικρατέστερο διάδοχο της Τρας σε περίπτωση ανατροπής της .

Ο Ουάλας φέρεται όμως να απείλησε την Λιζ Τρας ότι, εάν δεν αλλάξει πολιτική, δεν θα την στηρίξει σε περίπτωση που κληθούν οι βουλευτές του κόμματος να αποφασίσουν εάν θα πρέπει να παραμείνει στην πρωθυπουργία.

Το μεγάλο ερώτημα, όπως γράφει το BBC, είναι ο χρόνος επιβίωσης της Λιζ Τρας στην Ντάουνινγκ Στριτ.

Σε συνομιλίες με το BBC, το Σαββατοκύριακο, πολλοί άλλοι υποστήριξαν ότι η κυρία Τρας θα έπρεπε να εγκαταλείψει τα καθήκοντά της πριν από τις προγραμματισμένες εκλογές.

Κάποιοι πίστευαν ότι θα μπορούσε να μείνει για λίγους μήνες ακόμη στο πρωθυπουργικό αξίωμα, ωστόσο, ο αριθμός των Τόρις που υποστηρίζουν ότι της απομένουν εβδομάδες ή ακόμα και ημέρες ολοένα και αυξάνεται.

Πρώην υπουργός στη Βρετανία έσπευσε να επισημάνει ότι:

«Οι πολίτες ξέρουν ότι η Τρας έχει τελειώσει – το θέμα είναι πώς και πότε».

Σήμερα η Συντηρητική πρωθυπουργός της Βρετανίας θα προσπαθήσει να πείσει υπουργούς και βουλευτές ότι δεν έχει τελειώσει από πρωθυπουργός.

Η Τρας ετοιμάζεται να απευθυνθεί στην ομάδα των 100 μελών του «One Nation», της κεντρώας πτέρυγας των βουλευτών των Τόρις, που κάθονται στα έδρανα του βουλής για να συζητήσουν τους τρόπους με τους οποίους το κόμμα θα μείνει αλώβητο από το οικονομικό και πολιτικό χάος που επικρατεί στη χώρα τις τελευταίες εβδομάδες.

Αν και ο διορισμός του Τζέρεμι Χαντ στο υπουργείο Οικονομικών της Βρετανίας στη θέση του Κουάσι Κουαρντένγκ ικανοποίησε ορισμένους βουλευτές των Τόρις ,πολλοί είναι που πιστεύουν ότι το οικονομικό πρόγραμμα που θα ανακοινώσει σήμερα, θα καθορίσει το μέλλον της Λιζ Τρας στην ηγεσία του κόμματος και κατά συνέπεια της χώρας.

Η ανακοίνωση του νέου οικονομικού προγράμματος από τα χείλη του Τζέρεμι Χαντ θα μπορούσε να δώσει στην κυβέρνηση του Λονδίνου τουλάχιστον ένα δεκαπενθήμερο ηρεμίας.

«Πολλά θα εξαρτηθούν από τις αγορές», λέει ένας πρώην υπουργός υπό την ηγεσία του Μπόρις Τζόνσον.

«Εάν οι αγορές σταθεροποιηθούν, αυτό θα δώσει στη Λιζ Τρας περισσότερο χρόνο. Εάν οι αγορές όμως κινηθούν σε ελεύθερη πτώση, τότε πρέπει μέσα στην εβδομάδα να υπάρξουν αλλαγές στην ηγεσία της χώρας», προσθέτει.

«Δεν νομίζω ότι αυτή η πρωθυπουργία μπορεί να οδηγήσει κάπου», υποστηρίζει ένας άλλος πρώην υπουργός, μιλώντας στο BBC.

Σύμφωνα με τους ισχύοντες κανόνες της Επιτροπής του 1922, η κυρία Τρας είναι ασφαλής για ένα χρόνο σε περίπτωση που κατατεθεί πρόταση μομφής σε βάρος της. Οι κανόνες, ωστόσο, θα μπορούσαν να αλλάξουν, αλλά με βάση τον τρόπο με τον οποίο κινείται η αρμόδια επιτροπή 1922, είναι απρόθυμη να το κάνει.
Προτιμά δηλαδή ο ηγέτης της χώρας να ανακοινώσει ότι παραιτείται προτού αναγκαστεί να αποχωρήσει.

Πάντως, τα τρία ονόματα που έχουν ήδη πέσει στο τραπέζι ως πιθανοί αντικαταστάτες της Λιζ Τρας είναι ο νυν υπουργός Άμυνας, Μπεν Ουάλας και οι πρώην υπουργοί επί πρωθυπουργίας Τζόνσον, Ρίσι Σουνάκ και η Πένι Μόρνταντ.

Οι συνεργάτες του Γουάλας πιστεύουν ότι ο ίδιος δεν θέλει να καθίσει στην πρωθυπουργική καρέκλα από τώρα.

Από την πλευρά του, ο πρώην υπουργός Οικονομικών Σουνάκ δεν έχει λαικό έρεισμα στο κόμμα των Τόρις και είναι απίθανο να τον στηρίξουν όσοι βουλευτές τον θεωρούν υπεύθυνο για την απομάκρυνση του Μπόρις Τζόνσον από την Ντάουνινγκ Στριτ.

Την ίδια ώρα, η Πένι Μόρνταντ θεωρείται από ορισμένους πολύ άπειρη για να αναλάβει την ηγεσία, ειδικά σε μια περίοδο οικονομικής κρίσης.

Ένα ακόμη όνομα που συζητείται έντονα στα «πηγαδάκια» των Τόρις είναι αυτό του νέου υπουργού Οικονομικών, Τζέρεμι Χαντ.

Πάντως ότι, κι αν συμβεί αυτή την εβδομάδα, το Συντηρητικό Κόμμα θα βρίσκεται σε αναμπουμπούλα.

 

πρωτο θεμα

Shares