Σάββατο , 20 Απριλίου 2024
Τελευταία Νέα

Μεχμέτ Οζ: Ο τηλε-ιατρός της Όπρα και «φίλος» του Ερντογάν που θέλει να γίνει γερουσιαστής στις ΗΠΑ

Μεχμέτ Οζ: Ο τηλε-ιατρός της Όπρα και «φίλος» του Ερντογάν που διεκδικεί  μια θέση στη Γερουσία των ΗΠΑ | Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Μέσα από εκτενή κείμενα στην ιστοσελίδα του, ο Δρ. Μεχμέτ Οζ επιχειρεί να εξηγήσει τους λόγους που διεκδικεί το χρίσμα της ρεπουμπλικανικής παράταξης για τη θέση Γερουσιαστή στην πολιτεία της Πενσιλβάνια στις ενδιάμεσες εκλογές του Νοεμβρίου.

Στα χρώματα του μπλε, του κόκκινου και του άσπρου, ο τουρκικής καταγωγής Οζ γράφει με μεγάλα έντονα γράμματα «Το σωστό φάρμακο» και ξετυλίγει το σκεπτικό του γιατί οι Αμερικανοί πολίτες χρειάζεται να τον εμπιστευτούν. Σε άλλο κείμενο αυτοχαρακτηρίζεται ως «ο γιατρός της Αμερικής. Ο Γερουσιαστής μας» και συστήνεται σε εκείνους που δεν τον γνωρίζουν.

Ωστόσο, ελάχιστοι είναι αυτοί δεν τον ξέρουν. Ο Δρ. Μεχμέτ Οζ έχει χτίσει την δική του τηλεοπτική καριέρα. Πριν από δεκαετίες άρχισε να χαράζει την πορεία του ως ιατρός και στη συνέχεια έκανε στροφή προς την τηλεόραση, όπου μεταμορφώθηκε σε αστέρι σε θέματα υγείας. Ήταν συνεργάτης της διάσημης παρουσιάστριας και παραγωγού Όπρα Γουίνφρι και μετέπειτα απέκτησε την δική του εκπομπή. Μάλιστα, ήταν το 2016, όταν στο «The Dr. Oz Show» είχε εμφανιστεί ο υποψήφιος για την προεδρία, Ντόναλντ Τραμπ.

Το «αστέρι» του φαίνεται να λάμπει και πριν λίγες ημέρες απέκτησε το δικό του στην διάσημη Λεωφόρο της Δόξας του Χόλιγουντ.

Η πορεία του, ωστόσο, δεν είχε μόνο λάμψη και επιτυχίες, καθώς ο Οζ δέχθηκε έντονες επικρίσεις για απόψεις που εξέφραζε στις τηλεοπτικές κάμερες, με συναδέλφους του γιατρούς να τις χαρακτηρίζουν αντιεπιστημονικές. Μάλιστα, είχε ζητήσει να απολυθεί και ο κορυφαίος σύμβουλος επί θεμάτων υγείας του Αμερικανού προέδρου, Άντονι Φάουτσι.

Μεχμέτ Οζ: Η στροφή στην πολιτική και οι σχέσεις με την Τουρκία

Εδώ και μερικούς μήνες, ο Μεχμέτ Οζ αποφάσισε να κατακτήσει και την πολιτική σκηνή και πλέον το χρίσμα του ρεπουμπλικανικού κόμματος για τη θέση του Γερουσιαστή στην πολιτεία της Πενσιλβάνια. Αποτελεί, δε, και φαβορί για τη νίκη. Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις τον δείχνουν ως πρώτο, 11 μονάδες μπροστά από τον πρώην αξιωματούχο του υπουργείου Οικονομικών και στέλεχος hedge fund Ντέιβιντ ΜακΚόρμικ και 12 μονάδες πάνω από την πρέσβη του Τραμπ στη Δανία και πρώην ηθοποιό Κάρλα Σαντς.

Η απόφασή του, όμως, να κατέβει στις εκλογές έχει προκαλέσει ορισμένα ερωτήματα που σχετίζονται με τις τουρκικές ρίζες του και τις σχέσεις με τον Ερντογάν. Ο Τζος Ρόγκιν, αρθρογράφος της The Washington Post, εκτοξεύει τα βέλη κατά του Οζ. «Τα μέλη της Γερουσίας των ΗΠΑ έχουν συχνά συγκρούσεις συμφερόντων, τόσο επαγγελματικές όσο και προσωπικές. Αλλά ποτέ στο παρελθόν η χώρα μας δεν γνώρισε γερουσιαστή που έχει διπλή υπηκοότητα, υπηρέτησε σε ξένο στρατό και διατηρεί στενούς δεσμούς με το άλλο έθνος όπου έχει την ιθαγένεια – όπου ο ηγέτης είναι διαβόητος για την τιμωρία όσων τον σταυρώνουν. Μεχμέτ Οζ — ευρύτερα γνωστός με το τηλεοπτικό του όνομα «Δρ. Οζ» — έχει μυριάδες διασυνδέσεις με την Τουρκία και τον κόσμο του αυταρχικού προέδρου της, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που προκαλούν ανησυχία στην Ουάσιγκτον και όχι μόνο», γράφει χαρακτηριστικά.

Ο αρθρογράφος κάνει λόγο για τις αναφορές που αμφισβητούν την εθνική πίστη του Οζ και μιλούν λεπτομερώς για τους δεσμούς του με ελίτ επιχειρηματικών και πολιτικών κύκλων στην Τουρκία. «Η διπλή υπηκοότητα του Οζ – και η απροθυμία του να αποποιηθεί την τουρκική υπηκοότητα – θα κρατήσει ξύπνιο το FBI και τους διευθυντές ασφαλείας τη νύχτα», δήλωσε ο Μάικλ Ρούμπιν, ανώτερος συνεργάτης στο American Enterprise Institute. «Και είναι δίκαιο παιχνίδι να αμφισβητείται η κρίση του Οζ που αγκαλιάζει τα πιο αντιδραστικά στοιχεία στην τουρκική κοινωνία», προσθέτει.

Ο Οζ είπε ότι διατηρεί την τουρκική του υπηκοότητα για να διευκολύνει την επίβλεψη της φροντίδας της μητέρας του στην Τουρκία, η οποία πάσχει από τη νόσο του Αλτσχάιμερ, ενώ κάποτε υπηρέτησε στον τουρκικό στρατό για να διατηρήσει τη διπλή υπηκοότητα.

Όσον αφορά το ζήτημα των επιχειρηματικών δεσμών του Οζ, η National Review παρουσίασε μια λεπτομερή λίστα περιπτώσεων στις οποίες αλληλοεπιδρούσε με άτομα και οργανισμούς που συνδέονται στενά με τον Ερντογάν ή έκαναν τις προσφορές του Τούρκου ηγέτη στις Ηνωμένες Πολιτείες. Για παράδειγμα, ο Οζ μίλησε στη σκηνή του 2019 στο συνέδριο της Νέας Υόρκης του Παγκόσμιου Τουρκικού Επιχειρηματικού Συμβουλίου (DEIK) – μια ομάδα από την οποία πολλές δυτικές εταιρείες έχουν αποστασιοποιηθεί από τότε που η κυβέρνηση του Ερντογάν ανέλαβε τον έλεγχο του το 2014. Επίσης το 2019, ο Oz ήταν ο «ειδικός καλεσμένος» σε έναν έρανο για την TASC, της οποίας συμπροεδρεύων είναι ο Τουρκοαμερικανός δικηγόρος Gunay Evinch, που σχετίζεται με την τουρκική κυβέρνηση.

«Δεν είχα καν ασχοληθεί πραγματικά με τίποτα από όλα αυτά μέχρι που αποφάσισα να υποβάλω υποψηφιότητα για τη Γερουσία και ποτέ δεν είχα εμπλακεί πολιτικά στην Τουρκία με οποιαδήποτε ιδιότητα. Δεν έδωσα καν χρήματα σε αυτούς τους οργανισμούς», είπε ο Οζ στην The Washington Post.

Πηγή: lifo.gr

Shares