Πέμπτη , 13 Ιουνίου 2024
Τελευταία Νέα

Με τράπεζες και ΟΤΕ η συνέχεια της ανόδου στο Χρηματιστήριο

Στα όρια των 1.140 μονάδων αναρριχάται αυτήν την ώρα το χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο δείχνει να ολοκληρώνει τις διορθώσεις μετά το χθεσινό άλμα και να δοκιμάζει τις δυνάμεις του σε υψηλότερα επίπεδα.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει κέρδη 0,79% στις 1.138,21 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 62,4 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 20,8 εκατ. τεμάχια. Άνοδο 1,27% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 2.785,65 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης κέρδη 2,21% στις 950,50 μονάδες.

“Άργησαν” να μπουν οι αγοραστές

“Αργοπορημένοι” ήταν σήμερα οι αγοραστές στο ΧΑ, οι οποίοι έκαναν την εμφάνισή τους μετά τις 11:00, αφήνοντας έτσι χώρο σε αρκετά χαρτοφυλάκια να κάνουν τις διορθωτικές τους κινήσεις. Η αλλαγή όμως του κλίματος, ειδικά στον τραπεζικό δείκτη, ο οποίος έφτασε νωρίτερα ακόμη και στο -1,35%, ήρθε με χαρακτηριστική ευκολία, επιβεβαιώνοντας για ακόμη μία φορά την ανοδική ορμή που συντηρεί η αγορά.

Πράγματι, η αγορά έχει αναπτύξει μεγάλη ταχύτητα τις τελευταίες εβδομάδες, με τον τζίρο μάλιστα να δείχνει ότι το ενδιαφέρον όχι μόνο δεν φθίνει, αλλά ενισχύεται και ανατροφοδοτείται από τις εσωτερικές διορθώσεις. Δεν είναι τυχαίο ότι ο τζίρος κινείται σταθερά πάνω από τον μέσο όρο τουλάχιστον της τελευταίας διετίας, με την ανοδική κλίση του γενικού δείκτη να είναι διαγραμματικά απότομη.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Απόστολος Μάνθος επισημαίνει ότι στο βραχυπρόθεσμο τοπίο, ο τεχνικός ταλαντωτής Σχετικής Ισχύος (RSI) έχει βρεθεί στη στρατόσφαιρα της υπεραγορασμένης κατάστασης, χτυπώντας νούμερα που είχε να δει από το… 2006. Και μιλάμε για τον RSI (21) σε τριημερήσιο chart τιμών που είναι σχετικά αργός. Το θέμα εδώ είναι ότι ο δείκτης μπορεί να πάει λίγο ψηλότερα, αλλά στατιστικά όσο δεν πραγματοποιείται ένα ευρύ καθοδικό pullback η συσσώρευση του ισχυρού αγοραστικού “ατμού” θα φέρει αργότερα μια ακόμα πιο βίαιη πτωτική κίνηση απελευθέρωσής του που θα πάρει μεγαλύτερο χρονικό διάστημα για να μαζευτεί.

Ταμπλό

Στο ταμπλό τώρα, η Εθνική σημειώνει άλμα 3,13%, με τον ΟΤΕ και τη Eurobank να ακολουθούν με +2,75% και +2,51% αντίστοιχα. Άνω του 1% είναι η άνοδος σε ΔΕΗ, ΟΠΑΠ, ΟΛΠ, Alpha Bank, ΕΛΧΑ και Coca Cola, ενώ ήπια ανοδικά κινούνται οι Πειραιώς, Ελληνικά Πετρέλαια, Βιοχάλκο, ΕΥΔΑΠ και Jumbo.

Στον αντίποδα, εκτός από το -2,90% του Ελλάκτωρ και το -1% του Τιτάν, ήπια πτωτικά κινούνται οι Μυτιληναίος, Τέρνα Ενεργειακή, Motor Oil, Quest, Λάμδα, ΓΕΚ Τέρνα, Σαράντης και Aegean. Χωρίς μεταβολή είναι η Autohellas.

Tης Αλεξάνδρας Τόμπρα/capital.gr

Shares