Πέμπτη , 8 Δεκεμβρίου 2022
Τελευταία Νέα

Με το παράπονο στον…λαιμό το Κίεβο για τις ρωσικές δεσμεύσεις

Η Ουκρανία ξεκαθάρισε σήμερα (03.11.2022) ότι δεν ανέλαβε νέες δεσμεύσεις απέναντι στη Ρωσία που να ξεπερνούν τους όρους της Πρωτοβουλίας για τα Σιτηρά στη Μαύρη Θάλασσα που συμφωνήθηκε τον Ιούλιο προκειμένου να πείσει τη Μόσχα να συμμετάσχει εκ νέου στη συμφωνία.

Υπενθυμίζεται ότι η Ρωσία ανέστειλε τη συμμετοχή της στην υπο την αιγίδα του ΟΗΕ συμφωνία το Σάββατο, ύστερα από επίθεση, όπως ισχυρίστηκε, σε πλοία από τον στόλο της στη Μαύρη Θάλασσα. Χθες, Τετάρτη (02.11.2022), η Μόσχα επέστρεψε στη συμφωνία, ενώ το ρωσικό υπουργείο Άμυνας δήλωσε ότι έλαβε εγγυήσεις από τη Ουκρανία ότι ο διάδρομος των σιτηρών στη Μαύρη Θάλασσα δεν θα χρησιμοποιηθεί για στρατιωτικές επιχειρήσεις εναντίον της.

Σε ανακοίνωση στο Facebook, ο εκπρόσωπος του ουκρανικού υπουργείου Εξωτερικών Όλεγκ Νικολένκο ξεκαθάρισε ότι το Κίεβο δεν προσέφερε τίποτα καινούργιο στη Ρωσία για να εξασφαλίσει την επιστροφή της στη συμφωνία, που στόχο έχει να αποκατασταθούν οι εξαγωγές ουκρανικών σιτηρών που είχαν μπλοκαριστεί ύστερα από την ρωσική εισβολή στις 24 Φεβρουαρίου.

«Το κράτος μας δεν ανέλαβε νέες δεσμεύσεις που να πηγαίνουν πέρα από αυτές που ήδη υφίστανται στη συμφωνία για τα σιτηρά», δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Ουκρανίας.

«Θυμηθείτε ότι εντός αυτής της συμφωνίας (τον Ιούλιο) οι πλευρές δεσμεύθηκαν να εγγυώνται ένα ασφαλές και αξιόπιστο περιβάλλον λειτουργίας για τον διάδρομο των σιτηρών. Η Ουκρανία ποτέ δεν έθεσε σε κίνδυνο ένα δρομολόγιο με σιτηρά».

Ο ίδιος δήλωσε ότι η Ουκρανία συμμορφώνεται ξεκάθαρα με τους όρους της συμφωνίας.

«Η Ουκρανία δεν χρησιμοποίησε και δεν σχεδίαζε να χρησιμοποιήσει τον διάδρομο των σιτηρών για στρατιωτικούς σκοπούς», δήλωσε.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ/newsit.gr

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares