Πέμπτη , 28 Μαρτίου 2024
Τελευταία Νέα

Με τις…εκλογές έρχεται και ο «Αρχύτας»: Αρχές Οκτωβρίου οι πειραματικές πτήσεις του ελληνικού drone πολλαπλών χρήσεων

Νέες δηλώσεις Σταϊκούρα : Το έργο “Αρχύτας” προβλέπεται να ολοκληρωθεί, περί το τέλος του 2023 – πρώτο δίμηνο του 2024.


“Το έργο “Αρχύτας” προβλέπεται να ολοκληρωθεί, περί το τέλος του 2023 – πρώτο δίμηνο του 2024” αναφέρει σε νέα σημερινή δήλωσή του Υπουργού Οικονομικών κ. Χρήστου Σταϊκούρα σχετικά με την εξέλιξη των εργασιών του προγράμματος «Αρχύτας»

Ακολουθεί ολόκληρη η δήλωση:

«H διαδικασία υλοποίησης του Προγράμματος “Αρχύτας”, που έχει στόχο τον σχεδιασμό και τη βιομηχανική παραγωγή αυτόνομου εναέριου οχήματος (drone) πολλαπλών χρήσεων, εκ μέρους του ευρύτερου Δημόσιου Τομέα, συμπλήρωσε το 3ο τρίμηνο.
Το έργο αποτελεί πρωτοβουλία και χρηματοδοτείται από το Υπουργείο Οικονομικών. Υλοποιείται, ως προς το ερευνητικό-σχεδιαστικό μέρος, με συνεργασία των Πανεπιστημίων Αριστοτέλειο Θεσσαλονίκης, Δημοκρίτειο Θράκης, Θεσσαλίας, και της ΕΑΒ.
Η βιομηχανική παραγωγή αναλαμβάνεται από την ΕΑΒ.
Βάσει της, ανά τρίμηνο, αξιολόγησης των αρμοδίων, η υλοποίηση του προγράμματος εξελίσσεται σύμφωνα με τον προγραμματισμό.
Είναι σε εξέλιξη ο δομικός σχεδιασμός του συστήματος και, παράλληλα, η προμήθεια και ο έλεγχος συσκευών-υλικών για το προς παραγωγή σύστημα.
Κατά το 4ο τρίμηνο, μέχρι το τέλος Αυγούστου, θα συνεχιστούν οι προαναφερθείσες διαδικασίες.
Από αρχές Οκτωβρίου, θα ξεκινήσουν οι πειραματικές πτήσεις, αρχικά με λειτουργικό μοντέλο υπό κλίμακα, και η οργάνωση των ειδικών γραμμών βιομηχανικής παραγωγής στην ΕΑΒ.
Το έργο “Αρχύτας” προβλέπεται να ολοκληρωθεί, περί το τέλος του 2023 – πρώτο δίμηνο του 2024.
Ταυτόχρονα, προχωρούν οι προεργασίες για δεύτερο, αναβαθμισμένο σύστημα, με συνεργασία των Υπουργείων Οικονομικών, Εθνικής Άμυνας και Ανάπτυξης και Επενδύσεων.

Η Ελλάδα προχωρεί μπροστά, με αξιοποίηση όλων των δημιουργικών δυνάμεών της.
Γίνεται όλο και πιο ισχυρή».

Το drone θα ενισχύσει την επιτήρηση των χερσαίων και θαλασσίων συνόρων, ενώ θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για σκοπούς πολιτικής προστασίας και για πολλές άλλες εμπορικές χρήσεις. Πρόκειται για ένα αερόχημα που θα μπορεί να επιτύχει την κάθετη απο/προσγείωση με συστήματα που δεν έχουν ακόμη εμφανιστεί στον χώρο των drones.

Πηγή: pentapostagma.gr

Shares