Τρίτη , 1 Δεκεμβρίου 2020
Τελευταία Νέα

Με σπασμένα τα φρένα ο χρυσός: Νέο ρεκόρ – Πάνω από τα $1.930…

Με σπασμένα τα φρένα ο χρυσός: Νέο ρεκόρ – Πάνω από τα .930...

Η υποχώρηση της συναλλαγματικής ισοτιμίας του αμερικανικού δολαρίου, η πανδημία αλλά και οι εντάσεις ΗΠΑ – Κίνας συμβάλλουν στην εκτόξευση της αξίας του

Στην τιμή-ρεκόρ των 1.933,92 δολαρίων ανά ουγγιά αναρριχήθηκε ο χρυσός σήμερα το πρωί, επιβεβαιώνοντας την ιδιότητά του ως ασφαλές καταφύγιο εν μέσω της πανδημίας του κορωνοϊού, αλλά και της αυξανόμενης έντασης στις σχέσεις ΗΠΑ – Κίνας, ενώ στην άνοδο της αξίας του συμβάλλει και η υποχώρηση της συναλλαγματικής ισοτιμίας του αμερικανικού δολαρίου.

Η τιμή του χρυσού, η οποία ανεβαίνει πάνω από 1,8% στις αγορές της Ασίας, ενδέχεται προσεχώς να σπάσει το φράγμα των 2.000 δολαρίων, σύμφωνα με αναλυτές, ενώ σπάει το προηγούμενο ρεκόρ του Σεπτεμβρίου του 2011, στα 1.935,9615 δολάρια ανά ουγγιά.

Και τα futures του χρυσού ενισχύθηκαν νωρίτερα κατά 1,75% στα 1.934,25 δολάρια ανά ουγγιά.

Με σπασμένα τα φρένα ο χρυσός: Νέο ρεκόρ – Πάνω από τα .930...

Σε σημείωμά του πριν τα νέα υψηλά, ο αναλυτής της Commonwealth Bank of Australia, Βίβεκ Νταρ, ανέφερε ότι η πτώση στις αποδόσεις των 10ετών αμερικανικών ομολόγων ήταν η βασική αιτία για την άνοδο του χρυσού, σε συνδυασμό με το αδύναμο δολάριο και την άνοδο της ζήτησης για ασφαλή επενδυτικά καταφύγια.

«Η αντιστρόφως ανάλογη σχέση μεταξύ των μακροπρόθεσμων αμερικανικών αποδόσεων και των προθεσμιακών συμβολαίων χρυσού διατηρείται σε καλά επίπεδα μακροπρόθεσμα. Αυτό συμβαίνει γιατί όταν οι μακροπρόθεσμες πραγματικές αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων αυξάνονται, ο χρυσός είναι λιγότερο ελκυστικός σε σχέση με την απόδοση των μετοχών αφού ο χρυσός δεν έχει τη δυνατότητα να προσφέρει εισόδημα», ανέφερε ο Νταρ.

Πάντως, καθώς η τιμή του πολύτιμου μετάλλου εκφράζεται στο δολάριο, είναι συχνά ακριβότερος για όσους χρησιμοποιούν άλλα νομίσματα.

Από την πλευρά του ο Γιόχαν Τζουστ της Global ανέφερε στο CNBC ότι ουσιαστικά δεν συμφέρει να μπει κανείς τώρα στην αγορά χρυσού, καθώς, «λέμε να αγοράζετε στην πτώση, αλλά τώρα είναι δύσκολο να κάνετε κάτι τέτοιο. Πιθανότατα έχετε χάσει την ευκαιρία».

Τα μέτρα ποσοτικής χαλάρωσης που αποφάσισε να λάβει η αμερικανική κεντρική τράπεζα Federal Reserve, ωθούν προς τα κάτω το αμερικανικό νόμισμα, κάνοντας ακόμη ελκυστικότερο τον χρυσό.

Αλλη μια αιτία για την άνοδο είναι οι σινο-αμερικανικές εντάσεις, καθώς την Παρασκευή η Κίνα ανακοίνωσε ότι έδωσε εντολή να κλείσει το αμερικανικό προξενείο στην πόλη Τσενγκτού, μετά την κίνηση των ΗΠΑ να κλέισει το κινεζικό προξενείο στο Χιούστον.

Κι αυτά την ώρα που τα κρούσματα κορωνοϊού παγκοσμίως ξεπερνούν τα 16 εκατομμύρια. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς, το 1/4 εξ αυτών εντοπίζονται στις ΗΠΑ.

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares