Κυριακή , 26 Σεπτεμβρίου 2021

Με πρόσχημα τον κορωνοϊό, επιταχύνουν την κατάργηση των μετρητών…

Η κρίση έχει συμπιέσει την αξία μιας δεκαετίας αλλαγών σε λιγότερο από ένα έτος, όπως αποκαλύπτει μια νέα έκθεση της εταιρείας McKinsey.

Η πανδημία έχει επιταχύνει τις υπάρχουσες τάσεις στον τομέα των πληρωμών, συμπεριλαμβανομένων των αλλαγών για πληρωμές χωρίς επαφή, άμεσες πληρωμές και αντικατάσταση των μετρητών.

Τα έσοδα από τις παγκόσμιες πληρωμές το πρώτο εξάμηνο του 2020 συρρικνώθηκαν κατά 22 τοις εκατό, ή 220 δισεκατομμύρια δολάρια, συγκριτικά με ένα χρόνο πριν, λόγω των επιπτώσεων της πανδημίας Covid-19, σύμφωνα με μια νέα έκθεση της McKinsey & Company.

Η εταιρεία συμβούλων διαχείρισης αναμένει ότι τα έσοδα για ολόκληρο το έτος θα είναι περίπου 140 δις δολάρια χαμηλότερα από το 2019, μια μείωση 7 τοις εκατό από ένα χρόνο νωρίτερα.

“Τα εμβάσματα, τα οποία αποτελούν μεγάλο μέρος των εσόδων από τις πληρωμές στην περιοχή μας, καθώς η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα είναι δύο από τις κορυφαίες χώρες που στέλνουν εμβάσματα σε όλο τον κόσμο, αναμένεται να μειωθούν κατά 20 τοις εκατό αυτό το έτος στη Μέση Ανατολή”, δήλωσε ο συνεργάτης Τζον Τσαν στο The National.

” Για τις επιχειρήσεις πιστωτικών καρτών στα ΗΑΕ, η διακοπή των διεθνών ταξιδιών επιβάρυνε με απώλειες εσόδων τις τράπεζες, καθώς το 20 τοις εκατό όλων των συναλλαγών προέρχονται από ταξιδιώτες στα ΗΑΕ”, ανέφερε.

“Με τον τουρισμό σε στασιμότητα, τα έσοδα από αυτή τη δραστηριότητα είχαν χαθεί. Οι συνολικές δαπάνες μειώθηκαν, ιδίως σε μη βασικές κατηγορίες σε τοπικό επίπεδο, και οι διεθνείς δαπάνες μειώθηκαν επίσης καθώς πολλοί κάτοικοι και πολίτες σε χώρες σε όλο τον Αραβικό Κόλπο δεν μπορούσαν να ταξιδέψουν κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Η πανδημία έχει επίσης επιταχύνει τις υπάρχουσες τάσεις στον τομέα των πληρωμών, συμπεριλαμβανομένων των τάσεων στροφής προς το ηλεκτρονικό εμπόριο, τις ψηφιακές πληρωμές, συμπεριλαμβανομένων των συναλλαγών χωρίς επαφή, των άμεσων πληρωμών και της αντικατάστασης των μετρητών.

“Η κρίση συμπιέζει την αξία μιας δεκαετίας αλλαγών σε λιγότερο από ένα έτος. Οι αλλαγές το 2020 πραγματοποιούνται τέσσερις ή πέντε φορές ταχύτερα από ό,τι πριν. Αυτό θέτει όλους τους παράγοντες στον τομέα των πληρωμών υπό πίεση για να μεταμορφωθούν και να προσαρμοστούν προκειμένου να διατηρήσουν τις θέσεις και τα αποτελέσματά τους”, ανέφερε η έκθεση.

Η πανδημία και οι περιορισμοί παραμονής στο σπίτι που προκάλεσε, είχαν ως αποτέλεσμα μια απότομη μείωση των προαιρετικών δαπανών σε παγκόσμιο επίπεδο.

“Οι έρευνες μας για τους καταναλωτές δείχνουν ότι οι καταναλωτές ανέμεναν να δαπανήσουν 50 έως 70 τοις εκατό λιγότερα μετά τo ξέσπασμα της πανδημίας, σε όλες τις προαιρετικές κατηγορίες εμπορευμάτων όπως υποδήματα, ενδύματα, κοσμήματα, αξεσουάρ, έπιπλα και συσκευές”, δήλωσε ο κ. Chan.

“Υπάρχει αυξημένη προτίμηση για πιστωτικές κάρτες για δαπάνες μέσω διαδικτύου, που ακολουθούνται από τα ψηφιακά πορτοφόλια(ηλεκτρονικοί τρόποι πληρωμής), ενώ οι πληρωμές στα σημεία πώλησης υπέστησαν μεγάλη μείωση ειδικά κατά τη διάρκεια του “lockdown”.”

Θα υπάρξει καθαρή αύξηση 35 έως 45 τοις εκατό των πελατών που θα τακτοποιούν τις δαπάνες τους μέσω διαδικτύου, ιδίως σε κατηγορίες όπως τα παντοπωλεία, τα είδη πρώτης ανάγκης για το σπίτι όπως αναφέρει ο Τζον Τσαν συνεργάτης της McKinsey & Company. Κι

Καθώς η παγκόσμια οικονομία αρχίζει να αναδύεται από αυτό που θεωρείται ότι είναι η βαθύτερη ύφεση από την εποχή της Παγκόσμιας Οικονομικής Ύφεσης του 1929, οι αναλυτές προβλέπουν ότι η υιοθέτηση των ψηφιακών πληρωμών θα επιταχυνθεί

Στα ΗΑΕ, τα δύο τρίτα των ανθρώπων αναμένουν ότι η χώρα θα καταργήσει τελείως τα μετρητά μέχρι το 2030, σύμφωνα με μια νέα δημοσκόπηση της Standard Chartered.

Η έκθεση της McKinsey σημείωσε σημαντική στροφή των καταναλωτών από τις συναλλαγές απο το κατάστημα με φυσική παρουσία στο ψηφιακό εμπόριο, η οποία είχε ως αποτέλεσμα τη μειωμένη χρήση μετρητών.

Τα μετρητά ήταν η κυρίαρχη μέθοδος πληρωμής σε όλες τις χώρες της Μέσης Ανατολής και Βορείου Αφρικής. Πριν από το Covid-19, αντιπροσώπευε το 70 με 98 τοις εκατό όλων των λιανικών συναλλαγών, ανάλογα με τη χώρα.

Μια έρευνα της McKinsey που αφορούσε καταναλωτές στα ΗΑΕ σχετικά με τις συνήθειες δαπανών τους, αποκάλυψε ότι ήταν 10 τοις εκατό πιο πιθανό να χρησιμοποιήσουν μια πιστωτική κάρτα ή ένα ψηφιακό πορτοφόλι, ενώ ήταν 20 τοις εκατό λιγότερο πιθανό να χρησιμοποιήσουν μετρητά κατά την πραγματοποίηση μιας πληρωμής.

Έχουμε δει μείωση των μετρητών σε όλες τις χώρες, εν μέρει λόγω της μείωσης των δαπανών συνολικά, αλλά και λόγω της στροφής προς τη χρήση καρτών και ψηφιακών μεθόδων πληρωμής”, δήλωσε ο κ. Τσαν.

Η έκθεση εκτιμά ότι η μετατόπιση θα είναι κατά 4 έως 5 ποσοστιαίες μονάδες στο μερίδιο των παγκόσμιων συναλλαγών πληρωμών που πραγματοποιούνται μέσω μετρητών, από 69 τοις εκατό το 2019, τόσο στις ανεπτυγμένες όσο και στις αναδυόμενες αγορές.

Ενώ δεν υπάρχει μια ενιαία εξίσωση για να υπολογίσει τη μείωση στη χρήση μετρητών, η McKinsey χρησιμοποίησε διάφορες μετρήσεις για να εξακριβώσει τη μείωση στη χρήση μετρητών.

Ωστόσο, όλες οι μορφές ηλεκτρονικών πληρωμών είτε μεταξύ επιχειρήσεων είτε μεταξύ καταναλωτών και επιχειρήσεων έλαβαν ώθηση. Τα υψηλότερα όρια για ανέπαφες πληρωμές προκάλεσαν επίσης αύξηση των ποσοστών υιοθέτησης αυτής της μεθόδου παγκοσμίως.

Ενώ έχει υπάρξει αυξανόμενη χρήση των χρεωστικών καρτών για συναλλαγές χαμηλότερης αξίας μεταξύ των καταναλωτών που αποφεύγουν την επαφή, οι χρήστες σε ορισμένες γεωγραφικές περιοχές ξοφλούσαν τις πιστωτικές κάρτες τους προετοιμαζόμενοι για τoυς δύσκολους καιρούς που θα έρθουν, ανέφερε η έκθεση.

Στην Αυστραλία, το μερίδιο των πιστωτικών καρτών στις συνολικές δαπάνες καρτών μειώθηκε κατά πέντε ποσοστιαίες μονάδες μεταξύ Φεβρουαρίου και Ιουνίου 2020, υπέρ των χρεωστικών καρτών”, ανέφερε η έκθεση.

“Στην Ασία, ωστόσο, οι εναλλακτικές πληρωμές, όπως οι άμεσες και κινητές πληρωμές, αυξήθηκαν, ενώ οι πιστωτικές κάρτες διατήρησαν την τρέχουσα ισχυρή θέση τους υποστηρίζοντας το ηλεκτρονικό εμπόριο και τις συναλλαγές PΟS”.

 

https://www.thenationalnews.com/business/money/covid-19-accelerates-changes-in-global-payments-industry-1.1087484
enromiosini.gr

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares