Τετάρτη , 29 Μαΐου 2024
Τελευταία Νέα

Με κομμένη την ανάσα για την επόμενη μέρα: Πολεμικό συμβούλιο στο Ισραήλ – Πιέζουν οι ΗΠΑ για αυτοσυγκράτηση

Η προοπτική ενός μεγάλου περιφερειακού πολέμου στη Μέση Ανατολή κρέμεται από μια κλωστή, το πρωί της Κυριακής (14/04), όταν το πολεμικό υπουργικό συμβούλιο του Μπενιαμίν Νετανιάχου πρόκειται να συνεδριάσει για να αποφασίσει την απάντηση του Ισραήλ στην επίθεση του Ιράν με μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πυραύλους.

Οι υπουργοί του Μπενιαμίν Νετανιάχου ψήφισαν στη μέση της νύχτας για να αναθέσουν την απόφαση αυτή στο λεγόμενο υπουργικό συμβούλιο πολέμου, το οποίο αποτελείται από τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, τον υπουργό Άμυνας, Γιοάβ Γκαλάντ, αλλά και τον Μπένι Γκαντζ, έναν αντίπαλο του Μπενιαμίν Νετανιάχου που εντάχθηκε στην κυβέρνηση ως υπουργός χωρίς χαρτοφυλάκιο μετά την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, η οποία άρχισε το σπιράλ της βίας που έφερε το Ισραήλ και το Ιράν στα πρόθυρα του πολέμου. Αυτοί οι τρεις άνδες θα αποφασίσουν το επόμενο βήμα, με τη μοίρα της περιοχής να βρίσκεται πλέον στα χέρια τους, όπως επισημαίνει ο Guardian σε σχετικό δημοσίευμά του.

Η επικοινωνία Μπάιντεν – Νετανιάχου

Στις νευρικές ώρες που προηγήθηκαν της συνεδρίασης του πολεμικού υπουργικού συμβουλίου, ο Μπενιαμίν Νετανιάχου και ο Τζο Μπάιντεν μίλησαν τηλεφωνικά για 25 λεπτά, κατά τη διάρκεια των οποίων, σύμφωνα με ορισμένες αναφορές στα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης, ο Αμερικανός Πρόεδρος προέτρεψε σε αυτοσυγκράτηση.

Ο Τζο Μπάιντεν εξέδωσε δήλωση λίγα λεπτά μετά την κλήση, στην οποία δεν έδωσε ρητές συμβουλές στον Μπενιαμίν Νετανιάχου αλλά σημείωσε ότι, με τη βοήθεια των ΗΠΑ, «σχεδόν όλα τα εισερχόμενα μη επανδρωμένα αεροσκάφη και οι πύραυλοι είχαν καταρριφθεί». Αυτή η «αξιοσημείωτη» αμυντική ικανότητα, όπως υποστήριξε ο Τζο Μπάιντεν, ήταν από μόνη της «ένα σαφές μήνυμα στους εχθρούς του ότι δεν μπορούν να απειλήσουν αποτελεσματικά την ασφάλεια του Ισραήλ».

Μέχρι νωρίς το πρωί της Κυριακής, η μόνη αναφερόμενη απώλεια από την αεροπορική επίθεση ήταν ένα 10χρονο παιδί στη νότια έρημο του Ισραήλ, από την πιο περιθωριοποιημένη κοινότητα της χώρας, τους Βεδουίνους. Μια νότια στρατιωτική βάση υπέστη, επίσης, ελαφρές ζημιές.

Κατά την προετοιμασία της αναμενόμενης ιρανικής επίθεσης, Αμερικανοί αξιωματούχοι είχαν υποθέσει ακριβώς ένα τέτοιο αποτέλεσμα, δηλαδή ότι τα ιρανικά βλήματα θα έπεφταν στην έρημο και δεν θα προκαλούσαν σημαντικές απώλειες. Σε αυτή την περίπτωση, όπως προέβλεπαν οι αξιωματούχοι, η Ουάσινγκτον θα προέτρεπε το Ισραήλ εναντίον μιας βιαστικής απάντησης.

 

Ιράν: «Ελπίζουμε ότι το θέμα μπορεί να θεωρηθεί λήξαν»

Το Ιράν ελπίζει σαφώς σε μια τέτοια ήπια αντίδραση. Σε ένα μήνυμα που παραδόθηκε μέσω της αποστολής της στον ΟΗΕ, η Τεχεράνη άφησε να εννοηθεί ότι ελπίζει ότι – στον απόηχο των αντιποίνων της – «το θέμα μπορεί να θεωρηθεί λήξαν».

Η φιλοδοξία του Νετανιάχου για απάντηση στο Ιράν

Τόσο ο Τζο Μπάιντεν όσο και οι Ιρανοί γνωρίζουν καλά ότι ο Μπενιαμίν Νετανιάχου θα ήθελε ιδανικά να καταστρέψει τις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν, τις οποίες θεωρεί εδώ και καιρό ως υπαρξιακή απειλή για το Ισραήλ. Πάντως, το να τις κάνει ερείπια θα ήταν πολύ δύσκολο χωρίς την αμερικανική βοήθεια, αλλά είναι πιθανό ότι ο ίδιος και άλλα ισραηλινά γεράκια θα μπορούσαν να προσπαθήσουν να εκμεταλλευτούν αυτή την ευκαιρία για να υλοποιήσουν αυτή τη φιλοδοξία.

Βέβαια, το NBC News ανέφερε, το βράδυ του Σαββάτου (13/04), ότι ορισμένοι κορυφαίοι αξιωματούχοι της κυβέρνησης «ανησυχούν ότι το Ισραήλ θα μπορούσε να κάνει κάτι γρήγορα ως απάντηση στις επιθέσεις του Ιράν χωρίς να σκεφτεί τις πιθανές επιπτώσεις μετά». Επίσης, το δημοσίευμα ανέφερε ότι ο Τζο Μπάιντεν είχε εκφράσει κατ’ ιδίαν την ανησυχία του ότι ο Μπενιαμίν Νετανιάχου «προσπαθεί να σύρει τις ΗΠΑ βαθύτερα σε μια ευρύτερη σύγκρουση», επικαλούμενος τρεις ανθρώπους που γνωρίζουν τα σχόλια του Προέδρου.

Οι αξιωματούχοι της αμερικανικής κυβέρνησης γνωρίζουν καλά ότι ο Μπενιαμίν Νετανιάχου έχει κίνητρο να συνεχίσει τις εχθροπραξίες, καθώς αποτρέπει την κατάρρευση του συνασπισμού του και νέες εκλογές.

Αν και η ζημιά στο Ισραήλ ήταν ελάχιστη, οι Ισραηλινοί αξιωματούχοι θα μπορούσαν να υποστηρίξουν ότι αυτό δεν οφείλεται στην Τεχεράνη, αλλά στην αξιοπιστία της ισραηλινής αεράμυνας και των συμμάχων της, κυρίως των ΗΠΑ, του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ιορδανίας. Η Ιορδανία κινδύνευσε να κατακεραυνωθεί στον αραβικό κόσμο επειδή αναχαίτισε ορισμένα από τα ιρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη καθώς διέσχιζαν τον εναέριο χώρο της.

Αυτή η κοινή δράση, που προετοιμάστηκε την εβδομάδα πριν από την ιρανική επίθεση, σχεδόν σίγουρα έσωσε ζωές και ίσως απέτρεψε έναν ευρύτερο πόλεμο. Θα μπορούσε, επίσης, να χρησιμεύσει ως υπενθύμιση της εξάρτησης του Ισραήλ από τις ΗΠΑ για την ασφάλεια των Ισραηλινών.

Τα σημάδια που δεν δείχνουν άμεση ισραηλινή απάντηση

Βραχυπρόθεσμα, η Ουάσινγκτον έχει μερικές ενδείξεις ότι οποιαδήποτε ισραηλινή απάντηση δεν θα είναι τουλάχιστον άμεση. Το Ισραήλ έχει ζητήσει να συγκληθεί συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την επίθεση, η οποία θα γίνει την Κυριακή (14/04). Θα αποτελούσε έκπληξη αν μια αντεπίθεση εξαπολυόταν πριν από αυτή τη συνεδρίαση.

Ένα άλλο πιθανό σημάδι ότι η απάντηση θα μπορούσε να είναι υποτονική, ήταν η συνομιλία του υπουργού Άμυνας του Ισραήλ, Γιοάβ Γκάλαντ, με τον Αμερικανό ομόλογό του, Λόιντ Όστιν, μετά τις επιθέσεις. Σύμφωνα με το ισραηλινό Υπουργείο Άμυνας, ο Γιοάβ Γκάλαντ «τόνισε ότι το αμυντικό κατεστημένο είναι προετοιμασμένο για κάθε περαιτέρω απόπειρα επίθεσης στο κράτος του Ισραήλ». Στα σχόλιά του δεν έκανε καμία αναφορά στο ότι το Ισραήλ θα αντεπιτεθεί.

Ακόμα, ένα τρίτο θετικό σημάδι, τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής (14/04), ήταν η διαβεβαίωση ενός ισραηλινού αξιωματούχου, που επικαλούνται οι New York Times, ότι «η απάντηση του Ισραήλ θα είναι συντονισμένη με τους συμμάχους του». Η Ουάσινγκτον είναι πιθανό να υπενθυμίσει στο Ισραήλ, τις επόμενες ώρες και ημέρες, τα κέρδη του από το γεγονός ότι άντεξε τη μανία του Ιράν, σε μεγάλο βαθμό αλώβητο.

Η επίθεση έχει αποσπάσει προς το παρόν την παγκόσμια προσοχή από τη διεξαγωγή του πολέμου του Ισραήλ στη Γάζα. Επιπλέον, η ιρανική επίθεση είναι, επίσης, πιθανό να διαλύσει τις μουρμούρες στο αμερικανικό Κογκρέσο για τον περιορισμό των προμηθειών όπλων στο Ισραήλ λόγω της Γάζας. Τώρα τέτοιοι περιορισμοί μπορούν να θεωρηθούν από τους υποστηρικτές του Ισραήλ ότι αφήνουν τον κορυφαίο σύμμαχο της Αμερικής στη Μέση Ανατολή ανυπεράσπιστο απέναντι στην αποδεδειγμένη ιρανική απειλή.

ieidiseis

Shares