Τρίτη , 26 Ιανουαρίου 2021
Τελευταία Νέα

Με κλειστούς πομπούς εδώ και ώρες στην ελληνική ΑΟΖ το Oruc Reis – “Μαρτύρησε” την τοποθεσία του ένα από τα συνοδά πλοία;…

Σε πλήρη ετοιμότητα οι Ένοπλες Δυνάμεις – Επικοινωνία Ερντογάν – Σαρλ Μισέλ…

Η παράνομη και προκλητική NAVTEX της Τουρκίας για τις έρευνες του Oruc Reis, δείχνει τις προθέσεις της Άγκυρας, να φτάσει την ένταση στο ζενίθ, στέλνοντας το ερευνητικό σκάφος και τα πολεμικά πλοία που το “περιφρουρούν” μία “ανάσα” από τη Μεγίστη. Όπως τονίζει η Άγκυρα συγκεκριμένα, 6,5 ν.μ. από το Καστελόριζο.

Με την κίνηση αυτή, φαίνεται πως ο Ερντογάν εν όψει διερευνητικών επαφών επαναφέρει έμμεσα το “casus belli”, όπως αφήνει να εννοηθεί η ανακοίνωση του υπουργείου εξωτερικών της Τουρκίας. Απειλεί δηλαδή έμμεσα την Ελλάδα, πως αν επεκτείνει τα χωρικά ύδατα στα 12.ν.μ. όπως είναι και το νόμιμο δικαίωμά της, θα είναι αιτία πολέμου.

Γι’ αυτό και η τόσο επιθετική κίνηση με το να φτάσει όλη αυτή η “αρμάδα” λίγο πιο έξω από τα ήδη ορισμένα χωρικά υδατα γύρω από το ελληνικό νησί.

Μπορεί τόσο το Oruc Reis, όσο και τα συναοδά πλοία να έχουν κλειστούς τους πομπούς, όμως πριν λίγη ώρα, φαίνεται πως το “Τζέκινς Χαν” άνοιξε για λίγο το σήμα. Όπως φαίνεται και από το marinetraffic, προσεγγίζουν με γοργούς ρυθμούς το Καστελόριζο, αν αυτό δεν είναι ένα ακόμη “κόλπο” της Άγκυρας, η οποία προσπαθεί να παίξει “παιχνίδια” ψυχολογικά.

Σε πλήρη επιφυλακή οι ελληνικές δυνάμεις για… τρίτη φορά

Η ελληνική πλευρά παρακολουθεί κάθε κίνηση της Τουρκίας, με την στρατιωτική και πολιτική ηγεσία να αξιολογούν την κατάσταση συνεχώς και να προχωρούν στις κατάλληλες ενέργειες.

Ο Α/ΓΕΕΘΑ, Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος έχει δώσει συγκεκριμένες οδηγίες και σε συνεργασία με τους Επιτελείς των τριών κλάδων διαμορφώνουν τα σχέδια αντιμετώπισης της τουρκικής επιθετικότητας.

Στην περιοχή βρίσκονται ισχυρές δυνάμεις του ελληνικού Στόλου, ικανές να αντιμετωπίσουν οποιαδήποτε πρόκληση του καθεστώτος Ερντογάν.

21η Ιουλίου, 10 Αυγούστου, 12 Οκτωβρίου, είναι οι τρεις ημερομηνίες που οι Ένοπλες Δυνάμεις τίθενται σε πλήρη συναγερμό.

https://twitter.com/eha_news/status/1315678699686162434

 

Ένα μήνα μετά την αποχώρηση του Oruc Reis από την Αν. Μεσόγειο και ενώ η Αθήνα περίμενε την πρόταση της Άγκυρας για την ημερομηνία έναρξης του διερευνητικού διαλόγου, η Άγκυρα προτίμησε να δυναμιτίσει το κλίμα με νέα παράνομη navtex.

Μπορεί οι Ένοπλες Δυνάμεις μας να είναι σε ετοιμότητα, όπως πάντοτε ήταν όμως αναμένονται και οι πράξεις από την κυβέρνηση, τι έχει σκοπό να κάνει η πολιτική ηγεσία δηλαδή. Θα είναι όμοια η αντίδραση με αυτή του Αυγούστου, με το τουρκικό ερευνητικό μια “ανάσα” από το Καστελόριζο;

Επικοινωνία Ερντογάν – Σαρλ Μισέλ

Την ίδια ώρα, τηλεφωνική επικοινωνία φαίνεται να πραγματοποίησαν Ερντογάν – Σαρλ Μισέλ. Ο Μισέλ, λίγο νωρίτερα είχε επικοινωνήσει και με τον έλληνα πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκη για την κατάσταση στην Α.Μεσόγειο.

pentapostagma.gr

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares