Παρασκευή , 29 Μαρτίου 2024
Τελευταία Νέα

Με ενστάσεις για τις παροχές του Μαΐου επιστρέφουν στην Αθήνα οι Θεσμοί…

Το μήνυμα ότι οι παροχές που εγκρίθηκαν στα μέσα Μαΐου προκαλούν ανησυχία, δεδομένου ότι δεν επιτρέπουν να καταστούν τα δημόσια οικονομικά πιο ευνοϊκά για την ανάπτυξη… και δεν κατευθύνουν υψηλότερο ποσοστό των κοινωνικών δαπανών προς τις ομάδες πληθυσμού με τη μεγαλύτερη συχνότητα εμφάνισης φτώχειας, αναμένεται να στείλουν στα μέσα Ιουλίου οι Θεσμοί, καθώς θα βρίσκονται επί αθηναϊκού εδάφους.

Τα στελέχη των Θεσμών θα επανέλθουν στην Ελλάδα με αφορμή το ετήσιο συνέδριο που διοργανώνει ο Economist στο Grand Resort Λαγονήσι στις 16-17 Ιουλίου 2019 με τίτλο «Η Ευρώπη: Αφήνοντας πίσω την αναποφασιστικότητα;».

Συγκεκριμένα, στο συνέδριο του Economist αναμένεται να μιλήσουν ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Κλάους Ρέγκλινγκ, ο πρόεδρος του EuroWorking Group Χανς Φάιλμπριφ, ο επικεφαλής του κλιμακίου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Ελλάδα Ντέκλαν Κοστέλο, ο επικεφαλής του κλιμακίου του ΔΝΤ Πίτερ Ντόλμαν και ο επικεφαλής της αποστολής του ESM στην Αθήνα Νικόλα Τζιαμαρόλι.

Από το βήμα του συνεδρίου οι Θεσμοί αναμένεται να τονίσουν πως οι πρόσφατες παροχές θα απορροφήσουν  σημαντικό δημοσιονομικό περιθώριο, το οποίο προβλεπόταν, στη νομοθεσία που είχε θεσπιστεί το 2017, για μειώσεις των συντελεστών φορολόγησης της εργασίας και των επιχειρήσεων με σκοπό την ενίσχυση της ανάπτυξης.

Σύμφωνα με τους Θεσμούς:

  • Η διάρκεια των νέων ρυθμίσεων πληρωμής σε 120 δόσεις είναι πολύ μεγάλη και οι ρυθμίσεις περιλαμβάνουν μόνο περιορισμένες διατάξεις για την αξιολόγηση της ικανότητας πληρωμής.
  • Οι χαμηλότεροι συντελεστές ΦΠΑ για τα προϊόντα διατροφής, τα εστιατόρια, τις υπηρεσίες εστίασης, την ηλεκτρική ενέργεια και το φυσικό αέριο έρχονται σε αντίθεση με τις δεσμεύσεις του τρίτου Μνημονίου, την ίδια στιγμή που διατηρείται ο πολύ υψηλός συντελεστής του 24 % και αυξάνεται περαιτέρω το εισπρακτικό έλλειμμα του ΦΠΑ, το οποίο είναι ήδη το δεύτερο υψηλότερο στην ΕΕ.
  • Η καθιέρωση μόνιμης 13ης σύνταξης και η χαλάρωση των κριτηρίων επιλεξιμότητας για τις συντάξεις επιζώντων μεταβάλλουν εν μέρει τα μέτρα που είχαν εγκριθεί στο ασφαλιστικό το 2012 και το 2016, αντιστοίχως. Οι εν λόγω μεταρρυθμίσεις θα αυξήσουν τις δημόσιες δαπάνες για συντάξεις, οι οποίες είναι ήδη οι υψηλότερες στην ΕΕ ως ποσοστό του ΑΕΠ.

insider.gr

Shares