Δευτέρα , 27 Μαρτίου 2023
Τελευταία Νέα

Ο Μητσοτάκης στα Τίρανα – Οι Αλβανοί δεν επέτρεψαν την επίσκεψη στη Χειμάρρα

Mάλλον προς το αρνητικό κρίνεται το πρόσημο της επίσκεψης του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Αλβανία καθώς δεν κατάφερε ούτε να επισκεφθεί μειονοτικές περιοχές, ούτε να πάρει κάποια δέσμευση για την ΑΟΖ. Αυτό παρά την αρχική αισιοδοξία. Σιγά σιγά βγαίνουν στην επιφάνεια λεπτομέρειες που δείχνουν πως το ταξίδι δεν ήταν όσο επιτυχημένο φάνηκε αρχικά.

Αρχικά έγινε γνωστή – με διαρροές από την ελληνική πλευρά – η επίσκεψη του Έλληνα Πρωθυπουργού σε Αλβανικούς Δήμους με ισχυρή Ελληνική Εθνική Μειονότητα, οι αντιδράσεις στην Αλβανία ήταν σφοδρές.

Όχι μόνο από την αντιπολίτευση αλλά και από αρκετά στελέχη του Σοσιαλιστικού Κόμματος που ηγείται ο Ράμα, κατηγορώντας τον ότι δίνει δικαιώματα στον Έλληνα Πρωθυπουργό για την Ελληνική Εθνική Μειονότητα.

Σαν να μην έφτανε αυτό, στα δημοσιεύματα στον αλβανικό Τύπο γινόταν εκτενής αναφορά ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα δημιουργούσε την Ένωση Ελληνικών Δήμων, μια οργάνωση όπως αυτή που ζητάει η Σερβία από το Κοσσυφοπέδιο για τις περιοχές με Σερβική εθνική μειονότητα. Κάτι που δεν έχει αποδεχτεί να ιδρύσει η κυβέρνηση της Πρίστινα, γιατί θεωρεί ότι παραδίδει κυριαρχικά δικαιώματα στη Σερβία.

Όπως είναι φυσικό, αυτοί οι συνειρμοί, δεν ήταν ευνοϊκοί για μια επίσκεψη στη Χειμάρρα του Έλληνα Πρωθυπουργού, καθώς η Χειμάρρα δεν θεωρείται μειονοτική ζώνη και δεν ανήκει στους 99 Δήμους και Κοινότητες που χαρακτήρισε ως μειονοτικούς ο Εμβέρ Χότζα.

alvania ellada aoz

Εν τέλει το απαγορευτικό από την αλβανική πλευρά για την επίσκεψη Μητσοτάκη σε μειονοτικές περιοχές ήρθε το βράδυ της Δευτέρας (4/12).

Και παρά τις προσπάθειες για επίσκεψη με αυτοκίνητο στις περιοχές αυτές, δεν δόθηκε ούτε τότε το πράσινο φως από την Αλβανικές Αρχές για λόγους ασφαλείας, όπως ειπώθηκε.

Βέβαια, το «παραμύθι» για κακές καιρικές συνθήκες, που διακινήθηκε ως δικαιολογία από το Μαξίμου ως αιτία της αναβολής (;) της επίσκεψης, δεν ισχύει καθώς ο καιρός που θα επικρατήσει στην περιοχή είναι αρκετά καλός.

 

Όμως η συνάντηση με τον Έντι Ράμα πέρα από το ζήτημα της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας, είχε στο μενού και το ζήτημα της διευθέτησης της υπογραφής συνυποσχετικού για την παραπομπή στο Δικαστήριο της Χάγης της χάραξης της ελληνο-αλβανικής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης.

Παρότι ο Έλληνας Πρωθυπουργός, τουλάχιστον δημόσια, το έθεσε μετ’ επιτάσεως, ο Ράμα το προσπέρασε και δεν έκανε καμιά αναφορά, τουλάχιστον δημόσια. Ούτε στην επίσημη ανακοίνωση του γραφείου του υπήρξε αναφορά.

Ο Έντι Ράμα μετά την εκλογική του νίκη το 2021, έχει «ξεχάσει» τελείως το ζήτημα του συνυποσχετικού, ενώ σύμφωνα με το περιβάλλον του, είναι δυσαρεστημένος από τη στάση της Ελλάδας προς το πρόσωπο του.

Επίσης, ο Έντι Ράμα επιθυμεί διακαώς να επισκεφθεί επίσημα την Ελλάδα ή αντίστοιχα ένας Έλληνας Πρωθυπουργός να πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στην Αλβανία. Κάτι όμως, ούτε επί Τσίπρα ούτε με τον Μητσοτάκη έχει καταφέρει να το επιτύχει.

πηγή: de-facto.gr

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares