Σάββατο , 29 Ιανουαρίου 2022

Μαυροειδάκος: “Αγνοούνται” πέντε εκατομμύρια ευρώ για την αγορά περιπολικών!

 

Τι καταγγέλλει στο newsit.gr ο γενικός γραμματέας του Σωματείου Ειδικών Φρουρών Ελληνικής Αστυνομίας. Δεν έχει δοθεί ούτε ένα ευρώ για αγορά περιπολικών και μοτοσυκλετών λέει ο κ. Μαυροειδάκος. Περιπολικά – “φέρετρα” και διαλυμένα αλεξίσφαιρα στην Ελληνική Αστυνομία. Εκατοντάδες περιπολικά και μοτοσυκλέτες της ΕΛ.ΑΣ. ανά την Ελλάδα μένουν εκτός υπηρεσίας λόγω βλαβών.


Ο γενικός γραμματέας του Σωματείου Ειδικών Φρουρών Ελληνικής Αστυνομίας, Στράτος Μαυροειδάκος, καταγγέλλει μέσω του newsit.gr ότι ενώ η Περιφέρεια Αττικής έχει απορροφήσει προγράμματα ύψους πέντε εκατομμυρίων ευρώ, για αγορά περιπολικών, από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τα έχει παραδώσει στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, δεν έχει δοθεί ούτε ένα ευρώ για αγορά περιπολικών και μοτοσυκλετών.

“Για καιρό αναρωτιόμουν αν από την Περιφέρεια Αττικής έχουν απορροφηθεί προγράμματα από την Ευρωπαϊκή Ένωση για αγορά περιπολικών” λέει ο Στράτος Μαυροειδάκος,“Επικοινώνησε η Περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου μαζί μου και μου ανέφερε ότι έχει απορροφηθεί ένα κονδύλι της τάξης των πέντε εκατομμυρίων ευρώ από την Ευρωπαϊκή Ένωση και έχει διατεθεί στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη” προσθέτει και αναρωτιέται “γιατί δεν έχει παραλειφθεί ούτε ένα περιπολικό, ούτε μία μηχανή μέχρι τώρα”.

“Αναρωτιέμαι ακόμα, αν όντως αυτά τα χρήματα είναι στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, αν έχουν διατεθεί κάπου αλλού ή όχι” συμπληρώνει ο Γενικός Γραμματέας του Σωματείου Ειδικών Φρουρών Ελληνικής Αστυνομίας, προσθέτοντας ότι αυτός και οι συνάδελφοί του αναμένουν “με μεγάλη αγωνία απαντήσεις”.

Ταλαιπωρημένα περιπολικά 30ετίας
Εδώ και χρόνια, πάγιο αίτημα του Σωματείου Ειδικών Φρουρών της Ελληνικής Αστυνομίας είναι η ανανέωση του στόλου τους, καθώς και όλου του εξοπλισμού τους, τον οποίο χαρακτηρίζουν από διαλυμένο έως επικίνδυνο για τη σωματική τους ακεραιότητα.

Η οικονομική κρίση «γονάτισε» και την Ελληνική Αστυνομία και αυτό αποτυπώνεται στην τραγική εικόνα των οχημάτων και δικύκλων του Σώματος, καθώς και στην κακή κατάσταση του όλου εξοπλισμού των ανδρών που υπηρετούν στο Σώμα.

Από το 2010 και μετά, οι περικοπές έκαναν σχεδόν απαγορευτική την όποια ιδέα ανανέωσης του στόλου και όσα νέα οχήματα εντάχθηκαν στην Ελληνική Αστυνομία προέρχονται από δωρεές. Επιπλέον, εκατοντάδες περιπολικά και μοτοσυκλέτες της ΕΛ.ΑΣ. ανά την Ελλάδα μένουν εκτός υπηρεσίας λόγω βλαβών.

Όσο για αυτά που κινούνται, ένας μεγάλος αριθμός τους είναι περιπολικά – «σαράβαλα» ηλικίας δεκαετιών, που κινούνται με φθαρμένα ελαστικά, χωρίς σωστό σύστημα διεύθυνσης, που είναι επισφαλή για οδήγηση, καθώς στα περισσότερα από αυτά δεν γίνεται η ανάλογη συντήρηση.

Σύμφωνα κατά καιρούς καταγγελίες αστυνομικών, ένας μεγάλος αριθμός των περιπολικών είναι προβληματικά και το γεγονός αυτό βάζει σε κίνδυνο ακόμα και τις ζωές όσων τα χρησιμοποιούν, ενώ αποτελεί ένα ακόμα εμπόδιο στο να κάνουν σωστά τη δουλειά τους, αφού πολλά από αυτά δεν έχουν και τη δυνατότητα να αντεπεξέλθουν στις ανάγκες μιας καταδίωξης.

Σύμφωνα με τις ίδιες καταγγελίες δεν έχει προβλεφθεί ούτε ένα ευρώ για τη συντήρηση και αντικατάστασή τους, παρά τις φωνές που ακούγονται για άμεση παρέμβαση στο θέμα.

Περιπολικά – “φέρετρα” και διαλυμένα αλεξίσφαιρα
Η ανανέωση του στόλου της ΕΛ.ΑΣ, είναι επιτακτική και ένα από τα πάγια αιτήματα και του Σωματείου Ειδικών Φρουρών Ελληνικής Αστυνομίας.“Τα αλεξίσφαιρα γιλέκα είναι τα περισσότερα διαλυμένα και τα περιπολικά έχουν διανύσει τον κύκλο ζωής τους, έχουν πάνω από 500.000 ή 600.000 χιλιόμετρα και δεν είναι για να κυκλοφορούν στους δρόμους. Είναι περιπολικά φέρετρα. Ένα από τα αιτήματα μας ήταν η ανανέωσή τους” λέει, μιλώντας στο newsit.gr o Γενικός Γραμματέας Ειδικών Φρουρών, Στράτος Μαυροειδάκος.

 

 

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares