Τρίτη , 29 Σεπτεμβρίου 2020
Τελευταία Νέα

“Μαύρη τρύπα” 750 εκατ. ευρώ στον προϋπολογισμό του ΕΦΚΑ….

"Μαύρη τρύπα" 750 εκατ. ευρώ στον προϋπολογισμό του ΕΦΚΑ....

του Δημήτρη Κατσαγάνη,
“Μαύρη τρύπα” έως και 750 εκατ. ευρώ βρίσκεται προ των πυλών στον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ).

Και αυτό γιατί, αντί για πλεόνασμα κοντά στα 250 εκατ. ευρώ, όπως προβλέπει η εισηγητική έκθεση του Προϋπολογισμού, ενδέχεται να έχει έλλειμμα 500 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση.

Μάλιστα, η γιγάντια αυτή ενδεχόμενη απόκλιση προς το χειρότερο θα οφείλεται προπαντός στη μεγάλη μείωση των εσόδων από ασφαλιστικές εισφορές -με ευθύνη της ίδιας της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ- και λιγότερο στην επικείμενη αύξηση των δαπανών για συντάξεις (π.χ. μέσω της επικείμενης αύξησης των νέων συντάξεων χηρείας).

Έτσι, καθώς “αδειάζουν” τα Ταμεία του ΕΦΚΑ, υπονομεύονται τα ίδια τα κυβερνητικά μέτρα έστω και μικρής “ανακούφισης” των συνταξιούχων μετά τις άγριες περικοπές τις οποίες υπέστησαν τα προηγούμενα χρόνια…

Έκλεισε η “λευκή τρύπα”

Αυτό αναφέρουν ασφαλείς πληροφορίες του Capital.gr από αρμόδια στελέχη των Ταμείων, βλέποντας την υποεκτέλεση του προϋπολογισμού του ΕΦΚΑ στο α’ τετράμηνο του τρέχοντος έτους…

Γι’ αυτό προειδοποιούν πως “αν συνεχιστεί η έως τώρα πορεία, θα έχουμε έλλειμμα 250 εκατ. ευρώ τον Ιούνιο, οπότε είναι προγραμματισμένη η επόμενη αξιολόγηση από τους θεσμούς”, στο πλαίσιο του προγράμματος της μετα-μνημονιακής εποπτείας. Τα ίδια στελέχη κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου να συμβεί το αντίστροφο σε σχέση με πέρυσι, δηλαδή να σημειωθεί αρνητική, αντί για θετική, απόκλιση στον προϋπολογισμό των Ταμείων, ωθώντας σε αντίστοιχες αρνητικές εξελίξεις στον κρατικό Προϋπολογισμό…

Υπενθυμίζεται πως το 2018 ήταν η “λευκή τρύπα” του ΕΦΚΑ και γενικότερα των ασφαλιστικών φορέων (π.χ. ΕΤΕΑΕΠ, ΕΟΠΥΥ κ.λπ.), δηλαδή το υπερπλέονασμά τους, εκείνη που, κατά βάση, δημιούργησε το υπερπλεόνασμα του κρατικού Προϋπολογισμού, από το οποίο δόθηκε το “κοινωνικό μέρισμα” των Χριστουγέννων, αλλά και στο οποίο οφείλεται, μεταξύ άλλων, η ακύρωση των περικοπών στις συντάξεις την 1η/1/2019.

Οι λόγοι της απόκλισης

Λιγότερο από έξι μήνες μετά τη μη περικοπή των συντάξεων, η κατάσταση στα Ταμεία τείνει να χαρακτηριστεί ως “ανεξέλεγκτη” -με πολιτική ευθύνη της ίδιας της κυβέρνησης και όχι λόγω κάποιας αρνητικής οικονομικής συγκυρίας-, καθώς, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, οι εισπράξεις από ασφαλιστικές κρατήσεις τόσο των ελεύθερων επαγγελματιών όσο και των μισθωτών πέφτουν με ρυθμό έως και 20%, στοιχίζοντας ήδη σχεδόν 300 εκατ. ευρώ στον προϋπολογισμό του ΕΦΚΑ.

Ως βασικότερη αιτία κατονομάζουν οι ίδιες πηγές την πολιτική-επικοινωνιακή διαχείριση της υπόθεσης της ρύθμισης των 120 δόσεων για χρέη προς τα Ταμεία από πλευράς κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Η εν λόγω ρύθμιση έχει εξαγγελθεί από τους κυβερνώντες από πέρυσι το φθινόπωρο, ενώ έχουν φτάσει μέσα Μαΐου και δεν έχει ακόμη ενεργοποιηθεί (αναμένεται την επόμενη εβδομάδα).

Η σχεδόν 9μηνη αναμονή των 120 δόσεων, σε συνθήκες ασθενικής “ανάκαμψης” της οικονομίας, έχει ωθήσει πολλούς επαγγελματίες και εργοδότες να αθετήσουν τις υποχρεώσεις τόσο για τις τρέχουσες όσο και για τις ληξιπρόθεσμες εισφορές προς τα Ταμεία, έτσι ώστε να τις εντάξουν αργότερα στις 120 δόσεις.

Η κατάσταση αυτή δεν αναμένεται από αρμόδια στελέχη του ΕΦΚΑ να αντιστραφεί ριζικά τους αμέσως επόμενους 4 μήνες.

Και αυτό γιατί αφενός οι αιτήσεις ένταξης στις 120 δόσεις θα είναι δεκτές έως την 30ή Σεπτεμβρίου και αφετέρου τα έσοδα από τις δόσεις θα έρχονται σταδιακά (αφού άλλοι οφειλέτες θα μπαίνουν στη ρύθμιση τον Μάιο, άλλοι τον Ιούνιο κ.λπ.), ενώ θα είναι χαμηλά (στα 30-50 ευρώ είναι η ελάχιστη δόση) και το μόνο που θα κάνουν αρχικά θα είναι να αντισταθμίσουν τις εισπρακτικές απώλειες των προηγούμενων μηνών.

Την ίδια ώρα που πέφτουν τα έσοδα, η κυβέρνηση προωθεί μέτρα αύξησης των συνταξιοδοτικών δαπανών. Ο λόγος, πρώτα από όλα, για την αύξηση έως 40% στις 50.000 νέες συντάξεις χηρείας, που θα κοστίσει 80 εκατ. ευρώ φέτος στον προϋπολογισμό του ΕΦΚΑ. Επίσης, η καταβολή τουλάχιστον 15.000 νέων συντάξεων σε όσους οφειλέτες έχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα και ενταχθούν στις 120 δόσεις θα στοιχίσει άμεσα φέτος κονδύλι ύψους 35 εκατ. ευρώ.

Ετοιμάζουν νέο ΕΚΑΣ-φιλοδώρημα για 1 στους 10 συνταξιούχους

Επαναφορά του μισού Επιδόματος Κοινωνικής Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (ΕΚΑΣ) σε σχέση με εκείνο που έπαιρνε παλιότερα ένας στους δέκα συνταξιούχους σχεδιάζει η κυβέρνηση.

Η είδηση για την “επαναφορά του ΕΚΑΣ” με “άλλη”, “πιο στοχευμένη μορφή” προήλθε από τα χείλη του ίδιου του ΥΠΟΙΚ, κ. Ευκλείδη Τσακαλώτου, την περασμένη εβδομάδα. Και αυτό καθώς ο κ. Τσακαλώτος εκτιμά τον εκμηδενισμό του εν λόγω επιδόματος (το 2016-2019) ως “μία από τις μεγάλες ήττες του ΣΥΡΙΖΑ”, η οποία -σύμφωνα με αρμόδια στελέχη του οικονομικού επιτελείου με τα οποία συνομίλησε το Capital.gr- στοίχισε δραματικά στην κυβέρνηση σε πολιτικό επίπεδο…

Προς αυτή την κατεύθυνση, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του Capital.gr από αρμόδια υπηρεσιακά στελέχη του υπουργείου Εργασίας, το “νέο ΕΚΑΣ” θα ανέρχεται μεταξύ 50 και 100 ευρώ/μήνα, έναντι των έως 230 ευρώ στα οποία ανερχόταν προ του 2016.

Θα αφορά, μάλιστα, κοντά 300.000 συνταξιούχους με αποδοχές από κύρια και επικουρική σύνταξη έως 650 ευρώ, ενώ το ετήσιο οικογενειακό εισόδημά τους δεν ξεπερνά τα 11.000 ευρώ, όπως ισχύει και σήμερα, αν και το ΕΚΑΣ έχει πέσει στα… 12 ευρώ/μήνα.

Το νέο ΕΚΑΣ, όπως και το παλιό επίσης, ενδέχεται να υπολογίζεται κλιμακωτά, δηλαδή να είναι υψηλότερο για εκείνους που έχουν χαμηλότερη σύνταξη (π.χ. 100 ευρώ ΕΚΑΣ για συνταξιούχους των 345 ευρώ), χαμηλότερο για εκείνους που λαμβάνουν υψηλότερη σύνταξη (π.χ. ΕΚΑΣ 50 ευρώ σε συντάξεις 650 ευρώ).

Όσον αφορά την εκτιμώμενη δημοσιονομική δαπάνη, αναμένεται να φτάσει τα 300 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση.

Πρόκειται για δαπάνη η οποία θα αντιστοιχεί στο 33% της δαπάνης για το παλιό ΕΚΑΣ (μάξιμουμ 300 εκατ. ευρώ, έναντι 900 εκατ. ευρώ), το οποίο αναμένεται να εκμηδενιστεί το 2020, έπειτα από μια πορεία σταδιακής μείωσης, η οποία ξεκίνησε το 2016.

Σε περίπτωση που η κυβέρνηση αποφασίσει να περάσει μια τέτοια διάταξη (μερικής επαναφοράς του “ΕΚΑΣ”), οι δικαιούχοι του θα δουν μια αύξηση μάξιμουμ 14% στις συντάξιμες αποδοχές τους (“νέο ΕΚΑΣ” έως ύψους 50-100 ευρώ/μήνα, έναντι 345-650 ευρώ/μήνα σύνταξη).

Το ποσό αυτό μπορεί να αντιστοιχεί έως και σε ακόμα μία σύνταξη σε ετήσια βάση, πέρα από τις 12 που λαμβάνουν κάθε χρόνο συν τη μίνι 13η σύνταξη.

Σε αυτή την περίπτωση, δηλαδή, η κυβέρνηση θα έχει θεσπίσει έμμεσα μια “14η” σύνταξη για τους χαμηλοσυνταξιούχους των 700 ευρώ και κάτω (με οικογενειακό εισόδημα έως 11.000 ευρώ /έτος), οι οποίοι αντιστοιχούν λίγο πάνω από το 1/10 του συνόλου των συνταξιούχων.

Οι ίδιες πηγές επισημαίνουν πως ο αριθμός των δικαιούχων της σχεδιαζόμενης άτυπης αυτής 14ης σύνταξης, μέσω της καταβολής ενός νέου ΕΚΑΣ, ενδέχεται να αυξηθεί τα επόμενα χρόνια, καθώς αυξάνεται συνεχώς το πλήθος των χαμηλοσυνταξιούχων λόγω των μειωμένων -λόγω της εφαρμογής του νέου νόμου Κατρούγκαλου- νέων κύριων συντάξεων.
capital.gr

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares