Παρασκευή , 29 Μαρτίου 2024

Μαύρη σοκολάτα και κορεσμένα λίπη: Είναι επικίνδυνα;

Η μαύρη σοκολάτα θεωρείται ωφέλιμη για τον οργανισμό.

Ωστόσο, με μια ματιά στην ετικέτα ακόμη και μιας σοκολάτας με 90% κακάο, θα δει κανείς ότι περιέχει και κορεσμένα λιπαρά, τα οποία έχουν συνδεθεί με μια σειρά από προβλήματα υγείας.

Τα λεγόμενα και «κακά» λιπαρά υπάρχουν στο κρέας και τα προϊόντα του και σε όλα σχεδόν τα επεξεργασμένα τρόφιμα και γλυκίσματα. Η υπερβολική κατανάλωση κορεσμένων λιπαρών έχει ενοχοποιηθεί για αύξηση της χοληστερίνης και άλλων παραγόντων καρδιαγγειακού κινδύνου καθώς και για αύξηση της φλεγμονής.

Όμως, τα κορεσμένα λιπαρά στη μαύρη σοκολάτα είναι τα ίδια με αυτά στο κρέας; Οι ειδικοί επιστήμονες καταλήγουν πως όχι, δεν είναι τα ίδια.

Σύμφωνα με Εργαστήριο Καρδιαγγειακής Διατροφής του Πανεπιστημίου Tufts, τα κορεσμένα λιπαρά που περιέχει η μαύρη σοκολάτα δεν είναι το ίδιο επιβλαβή με αυτά που περιέχονται στο κρέας.

Αυτό γιατί η μαύρη σοκολάτα περιέχει και ωφέλιμα λιπαρά οξέα όπως και φλαβονοειδή τα οποία συμβάλλουν στη διατήρηση της φυσιολογικής αρτηριακής πίεσης, στην ομαλή κυκλοφορία του αίματος στον εγκέφαλο και την καρδιά και στη μείωση του κινδύνου θρόμβωσης.

Έτσι, οι πιθανές βλάβες από τα κορεσμένα λιπαρά «εξισορροπούνται», κάτι που δεν ισχύει στην περίπτωση του κρεάτος.

Προϋπόθεση να τηρείται το μέτρο
Ωστόσο, οι ειδικοί προειδοποιούν: Τα παραπάνω δεν σημαίνουν ότι η σοκολάτα πρέπει να καταναλώνεται αφειδώς!

Διότι μπορεί να περιέχει ωφέλιμα συστατικά, όμως έχει και πολλές θερμίδες.

Μόλις 30 γραμμάρια μαύρης σοκολάτας (70% κακάο) έχουν 170 θερμίδες και 12 γραμμάρια λίπους (εκ των οποίων τα 7 είναι κορεσμένο λίπος).

Καλό είναι, λοιπόν, να μην το παρακάνουμε με την ποσότητα, αφού η υπερβολική ποσότητα μπορεί να ακυρώσει τις ευεργετικές ιδιότητες της σοκολάτας.

Πηγή: New York Times
onmed.gr

Shares