Πέμπτη , 28 Μαρτίου 2024
Τελευταία Νέα

Μάτι, 4 χρόνια μετά: Μια εθνική τραγωδία και η πρόταση εξεταστικής επιτροπής της Ελληνικής Λύσης

Εκτός από τους 103 νεκρούς και τις ανυπολόγιστες υλικές καταστροφές, η φονική πυρκαγιά στο Μάτι άφησε πίσω της δεκάδες ανθρώπους με βαριά εγκαύματα, οι περισσότεροι από τους οποίους εξακολουθούν να παλεύουν με τις συνέπειες μιας πολυοργανικής νόσου. Αν και μοιάζει οξύμωρο, ωστόσο, από τα αποκαΐδια γεννήθηκε κάτι ελπιδοφόρο: το Εθνικό Μητρώο Εγκαυματιών.

Ξεκίνησε από το νοιάξιμο δύο κατοίκων του Ματιού που θέλησαν να ανταποδώσουν την τύχη του να βγουν σώοι και αβλαβείς μέσα από αυτήν την εθνική τραγωδία. Και σήμερα αποτελεί μια παρακαταθήκη που, παρότι εκκρεμεί η υπουργική απόφαση που θα καθορίζει με ακρίβεια τους κανονισμούς λειτουργίας του, έχει ήδη βοηθήσει σε μεγάλο βαθμό, πολλούς από τους εγκαυματίες της εθνικής τραγωδίας και όχι μόνο.

Ο Αλέξης Ανδρονόπουλος και η Μαρίνα Καρύδα, κάτοικοι και οι δύο της περιοχής, σχεδόν από την επόμενη ημέρα κιόλας της φονικής πυρκαγιάς, εθελοντικά, άρχισαν να αναζητούν τους δεκάδες εγκαυματίες που είχαν μεταφερθεί στα νοσοκομεία καταγράφοντας τις ανάγκες τους και αναζητώντας τρόπους να τους βοηθήσουν.

«Από τους ανθρώπους που μεταφέρθηκαν στα νοσοκομεία, οι 17 κατέληξαν τις επόμενες ημέρες. Εξήντα επέζησαν με βαριά εγκαύματα, μιλάμε για ποσοστό εγκαυμάτων πάνω από 35%. Μπήκαμε σε 60 οικογένειες, μάθαμε τα προβλήματά τους κι αμέσως η ανάγκη να συνδράμουμε έγινε πολύ προσωπική υπόθεση», λέει η Μαρίνα Καρύδα στο CNN Greece.

«Το έγκαυμα είναι ένας πολύ κακός τραυματισμός. Καταρχάς, ως νοσηλευόμενος στην χειρότερη περίπτωση θα πεθάνεις. Και θα πεθάνεις γιατί δεν είναι ένας απλός τραυματισμός αλλά μια πολυοργανική νόσος που επηρεάζει όλα τα όργανα του σώματος. Κυρίως πεθαίνεις από λοιμώξεις και από επιρροή των υπολοίπων οργάνων», υπογραμμίζει.

Αυτοί που επιβιώνουν, βρίσκονται αντιμέτωποι με μια πολύ δύσκολη νόσο και μια μακροχρόνια κατάσταση, για κάποιους μια νέα πραγματικότητα εφ’ όρου ζωής.

«Από τους εξήντα εγκαματίες που επέζησαν στο Μάτι, τέσσερα χρόνια μετά, κανένας δεν είναι εντελώς καλά. Όλοι τους κάνουν και θα κάνουν επιπλέον επανορθωτικά χειρουργεία. Όλοι έχουν φαγούρες, όλοι παίρνουν χάπια για να κοιμηθούν το βράδυ, όλοι χρειάζονται κρέμες και θεραπείες», λέει η κα Καρύδα.

 

Εξεταστική επιτροπή για την απόδοση ποινικών ευθυνών είχε καταθέσει ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος  Βελόπουλος, από το 2020.

Η Ελληνική Λύση είχε κατέθεσε πρόταση για την σύσταση εξεταστικής επιτροπής για την φονική πυρκαγιά στο Μάτι, ώστε να αποδοθούν οι ποινικές ευθύνες σε όσους πολιτικούς εμπλέκονται, όπως θα γινόταν για κάθε Έλληνα πολίτη.

Προειδοποιούσε την κυβέρνηση ότι αν δεν υπερψήφιζε την πρόταση, θα αποδείκνυε ότι η “ευαισθησία” της για την τραγωδία είναι στην πραγματικότητα μεθόδευση για πλήρη παραγραφή των εγκλημάτων, σύμφωνα με όσα είχε ανακοινώσει στο επίσημο σάιτ.

Ωστόσο κανείς έως στιγμής δεν έχει υπογράψει!

 

πηγή: cnn.gr

Shares