Δευτέρα , 18 Ιανουαρίου 2021
Τελευταία Νέα

Mας πάνε σε συνδιαχείριση στο Αιγαίο: Η ΕΕ θέλει να στείλει Ελλάδα-Τουρκία σε διαπραγματεύσεις – “Πόντιος Πιλάτος” η ΕΕ – «Βρείτε τα για να απoφύγετε την σύγκρουση»…

Την προσφυγή της Ελλάδας στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης για τα ελληνοτουρκικά φαίνεται ότι…  στηρίζει η ΕΕ με κορυφαίους διπλωμάτες να υπογραμμίζουν ότι «το μέλλον των Ευρωτουρκικών και Ελληνοτουρκικών σχέσεων περνά από τη Χάγη».

Αυτό εκτιμά σε δημοσίευμα της από τις Βρυξέλλες η Real News επικαλούμενη δηλώσεις κορυφαίων Ευρωπαίων διπλωματών που υποστηρίζουν ότι ότι «οι σχέσεις με την Τουρκία τόσο στο Αιγαίο όσο και στην Ανατολική Μεσόγειο δύσκολα θα βελτιωθούν».

Ως εκ τούτου, η συνολική και συντονισμένη πίεση από την πλευρά της ΕΕ προς την Τουρκία, υπό τη νέα ηγεσία της Κομισιόν και του Συμβουλίου, αλλά και υπό την εποπτεία του ύπατου εκπροσώπου Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ, που έχει στηρίξει την Ελλάδα και από την προηγούμενη ιδιότητα του θα είναι διπλή:
Αφενός θα συμφωνήσει να πάει η Ελλάδα στη Χάγη και αφετέρου να καθίσει στο τραπέζι του διαλόγου για το Κυπριακό.

Σε σχέση με το δεύτερο η έκθεση του Γενικού γραμματέας του ΟΗΕ Antonio Gutteres δεν αφήνει και πολλά περιθώρια εφησυχασμού όπως την ερμηνεύουν οι Eυρωπαίοι διπλωμάτες. Ή θα καθίσουν στο τραπέζι οι δύο κοινότητες, σε διαδικασία κλειστού τέλους, ή η δυναμική χάνεται με ότι αυτό συνεπάγεται. Ο επιμερισμός ευθυνών θα ακολουθήσει και δεν είναι βέβαιο ότι θα συμφέρει την ελληνοκυπριακή πλευρά.

Σε ότι έχει σχέση με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις για την ΕΕ όσο και για την Ελλάδα, τα νησιά έχουν υφαλοκρηπίδα και στις Βρυξέλλες γνωρίζουν ότι η Ελλάδα έχει θέσει την παραπομπή της υπόθεσης της υφαλοκρηπίδας στη Χάγη σε πρώτιστη θέση των επιδιώξεων της εξωτερικής της πολιτικής, ειδικά την εποχή Κρανιδιώτη, και της πορείας προς την απόδοση υποψηφιότητας ένταξης της Τουρκίας. Η Τουρκία για να πάρει την υποψηφιότητα, έδωσε τη συγκατάθεση της στην Ελλάδα για προσφυγή στη Χάγη το 1999 ως το 2003.

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares