Πέμπτη , 28 Μαρτίου 2024

«Μας γονάτισε η ακριβή θέρμανση»! Στα κάγκελα οι κάτοικοι στους νομούς Καστοριάς, Φλώρινας και Γρεβενών

Ακόμη κι αν τα πρώτα χιόνια δεν έπεσαν, η… βαρυχειμωνιά επικρατεί ήδη στις τσέπες των κατοίκων των ακριτικών περιοχών 

Νέες κινητοποιήσεις ετοιμάζουν κάτοικοι και φορείς στους νομούς Καστοριάς, Φλώρινας και Γρεβενών, λόγω των αυξημένων αναγκών για θέρμανση, σε συνδυασμό με το δυσβάσταχτο κόστος.

«Από τα μέσα Σεπτεμβρίου έως τα μέσα Μαΐου οι λέβητες εδώ δουλεύουν ασταμάτητα. Ήδη έχουμε “γονατίσει” από το αυξημένο κόστος θέρμανσης και είμαστε ακόμη στην αρχή…» επισημαίνουν εκπρόσωποι των νομών και επιμένουν ότι ακόμη κι αν τα πρώτα χιόνια δεν έπεσαν, η… βαρυχειμωνιά επικρατεί ήδη στις τσέπες τους. «Το αίτημα είναι ένα και είναι συγκεκριμένο: βοήθεια για το δυσβάστακτο κόστος θέρμανσης σε περιοχές με ειδικές καιρικές συνθήκες» τονίζει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Φλώρινας Κωνσταντίνος Σιάκος. Σύμφωνα με τον ίδιο, η επιδότηση του 25%, που δόθηκε με τη νέα ΚΥΑ σε όλους, δεν φτάνει με τίποτα για να καλύψει τις αυξημένες ανάγκες.

«Καταρχήν, ένα ζευγάρι που εργάζεται, δεν παίρνει αυτή την επιδότηση, λες και οι μισθοί είναι πλουσιοπάροχοι και οι εργαζόμενοι δεν έχουν ανάγκη βοήθειας… Αλλά και ένα ζευγάρι που παίρνει την ανώτερη επιδότηση, λαμβάνει 670 ευρώ, όταν το ποσό που πλήρωσε για να γεμίσει τον λέβητα πετρελαίου είναι 3.800 ευρώ. Επίσης, από αυτά τα 3.800 ευρώ, τα 2.000 ευρώ τα παίρνει το κράτος ως ειδικό φόρο θέρμανσης. Δηλαδή, το ίδιο το κράτος αισχροκερδεί πάνω στην ανάγκη μας. Πληρώνουμε φόρο 2.000 ευρώ και μας δίνουν ως επιδότηση 670 ευρώ… Ο λογαριασμός δεν βγαίνει» προσθέτει. Και ακόμη: «Νομίζω ότι κανονικά οι κυβερνώντες πρέπει να έρθουν να μείνουν στην Καστοριά μια μέρα του Νοεμβρίου. Τώρα που στην υπόλοιπη Ελλάδα δείχνει 15 και 16 βαθμούς Κελσίου, εμείς έχουμε 6», όπως τονίζει και ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Καστοριάς Αθανάσιος Παπανδρέου. Σύμφωνα με τον ίδιο, τα συλλαλητήρια που έγιναν το προηγούμενο διάστημα και στους τρεις νομούς έφεραν αποτέλεσμα, καθώς έγινε ήδη μια πρώτη συνάντηση με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Θεόδωρο Σκυλακάκη. «Πρέπει όμως να γίνει σαφές ότι δεν θα μείνουμε εδώ, καθώς αυτή η επιδότηση του 25% είναι μόνο ασπιρίνη, τίποτα παραπάνω» προσθέτει και προαναγγέλλει νέα συλλαλητήρια, με απόφαση της τοπικής κοινωνίας.

newsbreak.gr

Shares