Πέμπτη , 28 Μαρτίου 2024
Τελευταία Νέα

Μαρινάκης Αλαφούζος συνεχίζουν να μεταφέρουν ρωσικό LPG

Αλαφούζος – Μαρινάκης: Τα απομεινάρια μιας σχέσης | Παρόν - Τυπολογίες

Πλοία τους καταγράφτηκαν στην εφαρμογή πλοήγησης marintraffic να πλέουν από και προς Ρωσικό λιμένα, επαληθεύοντας άρθρο των NYTimes  

Ο Ολυμπιακός το ονόμασε αγώνα για την ειρήνη. Στις 9 Απριλίου πέρυσι, λίγο περισσότερο από ένα μήνα μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, ο ελληνικός σύλλογος διοργάνωσε φιλικό με τη Σαχτάρ Ντόνετσκ. Ήταν μια εγκάρδια, οδυνηρή περίπτωση, το πρώτο παιχνίδι που είχε παίξει η Σαχτάρ από τότε που είχε φύγει από τον πόλεμο στην πατρίδα της .

Πριν από το παιχνίδι, καθένας από τους παίκτες της Σαχτάρ εμφανίστηκε με τη σημαία της Ουκρανίας – κίτρινη, καλοκαιρινό μπλε – ντυμένη στους ώμους τους. Οι φανέλες των δύο ομάδων ήταν στολισμένες με το σύνθημα: «Σταματήστε τον πόλεμο». Όλα τα έσοδα από την πώληση των εισιτηρίων για τον αγώνα, που θα διεξαχθεί στο γήπεδο Καραϊσκάκης του Ολυμπιακού στον Πειραιά, θα διατεθούν για την υποστήριξη των προσφύγων από τις μάχες. «Χρησιμοποιούμε το ποδόσφαιρο ως εργαλείο για την ειρήνη», είπε ο Κρίστιαν Καρεμπέου, τότε αθλητικός διευθυντής του ελληνικού συλλόγου.

Τέσσερις ημέρες νωρίτερα, το Αλκίνοος, ένα δεξαμενόπλοιο αργού πετρελαίου που έπλεε υπό τη σημαία της Λιβερίας, έφτασε στο Ρότερνταμ από το ρωσικό λιμάνι Primorsk, σύμφωνα με στοιχεία του Κέντρου Έρευνας για την Ενέργεια και τον Καθαρό Αέρα και αναλύθηκαν από την Investigate Europe και τους Reporters United . Έργο ελληνικής ερευνητικής δημοσιογραφίας.

Το πόσο ρωσικό πετρέλαιο μετέφερε το πλοίο δεν είναι γνωστό, μόνο ότι η χωρητικότητα του πλοίου είναι 109.900 τόνοι νεκρού βάρους και ότι λειτουργεί από την Capital Ship Management. Το ίδιο και το Αριστείδης, ένα δεξαμενόπλοιο πετρελαίου και χημικών που έφτασε στο Teesport, στη βόρεια Αγγλία, λίγες μέρες αργότερα. Και αυτό το πλοίο είχε έρθει από το Primorsk.

 

Η Capital Ship Management ανήκει σε έναν Έλληνα μεγιστάνα ονόματι Ευάγγελο Μαρινάκη. Αν και έκτοτε έχει διαφοροποιήσει τις συμμετοχές του σε μέσα ενημέρωσης και λιανικής, ο Μαρινάκης μπορεί να αναζητήσει την περιουσία του στη ναυτιλία. Εκεί έβγαζε τα λεφτά του. Στο ποδόσφαιρο, όμως, βρήκε τη φήμη. Ο Μαρινάκης είναι ο άνθρωπος που μετέτρεψε τον Ολυμπιακό σε σίριαλ πρωταθλητή Ελλάδας.

 

Ο Μαρινάκης – επίσης, πολύ πιο πρόσφατα, ο ιδιοκτήτης της Νότιγχαμ Φόρεστ, που έχει αποκατασταθεί τώρα στην Πρέμιερ Λιγκ – δεν έχει παραβιάσει κανένα νόμο, ούτε αψήφησε οποιεσδήποτε κυρώσεις, διευκολύνοντας τη ροή ρωσικού πετρελαίου σε όλο τον κόσμο. Η μόνη παράβαση εδώ, δεδομένης της υποστήριξης του Ολυμπιακού στη Σαχτάρ, ήταν ότι οι ιδιωτικές και δημόσιες θέσεις του δεν ταίριαζαν.

Δεν είναι μόνος σε αυτό. Ο Γιάννης Αλαφούζος, όπως και ο Μαρινάκης, έχει ένα τρομερό χαρτοφυλάκιο συμφερόντων. Είναι ιδιοκτήτης του τηλεοπτικού δικτύου ΣΚΑΪ, καθώς και της Καθημερινής, της κορυφαίας εφημερίδας στην Ελλάδα. Και οι δύο έχουν ασκήσει σφοδρή κριτική για τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Ανάλογη στάση έχει κρατήσει και στις (σχετικά λίγες) δημόσιες δηλώσεις του για το θέμα ο Αλαφούζος.

Στη ρίζα της περιουσίας του, ωστόσο, βρίσκεται η Kyklades Maritime, μια ναυτιλιακή εταιρεία με στόλο 22 δεξαμενόπλοιων που συνέχισε να μεταφέρει ρωσικό πετρέλαιο το έτος από την έναρξη του πολέμου. Η Investigate Europe υπολόγισε ότι τα πλοία Κυκλάδες έχουν «πραγματοποιήσει 26 αποστολές αργού πετρελαίου ή πετρελαίου από τη Ρωσία διεθνώς» μεταξύ της έναρξης της εισβολής και της 5ης Ιανουαρίου του τρέχοντος έτους.

 

Ο Αλαφούζος, πρέπει να επισημανθεί, έχει και τον Παναθηναϊκό, τον παραδοσιακά σκληρότερο αντίπαλο του Ολυμπιακού και τον πλησιέστερο εγχώριο ανταγωνιστή του. Τα τελευταία χρόνια δυσκολεύεται να συμβαδίσει με το τζάγκερ που έχει φτιάξει ο Μαρινάκης. Ο Ολυμπιακός, με τα έσοδά του να αυξάνονται ραγδαία χάρη στη συχνή του συμμετοχή στο Champions League , έχει διεκδικήσει όλους τους τίτλους του ελληνικού πρωταθλήματος αυτόν τον αιώνα εκτός από τέσσερις. Ο Παναθηναϊκός, αντίθετα, δεν έχει στεφθεί πρωταθλητής Ελλάδας από το 2010.

Φέτος, όμως, φαίνεται ότι έχει αποκατασταθεί. Υπό τον έξυπνο προπονητή του Ιβάν Γιοβάνοβιτς, βρίσκεται 4 βαθμούς μακριά από τον πλησιέστερο αντίπαλό της — την ΑΕΚ Αθηνών — με μόλις τρία παιχνίδια να απομένουν για την κανονική περίοδο.

 

Αυτό το Σαββατοκύριακο, όμως, φέρνει την πιο αυστηρή πρόκληση. Ο Ολυμπιακός αυτή τη στιγμή βρίσκεται στην τρίτη θέση, με 5 βαθμούς πίσω, αλλά με μια πολύ πιο βαθιά, πιο επιφανή ομάδα. Μπορεί να καλέσει παίκτες όπως ο Τζέιμς Ροντρίγκες το Σάββατο όταν οι σύλλογοι συναντιούνται στον Πειραιά, στο Καραϊσκάκη. Κανείς δεν θα το περιγράψει ως αγώνα για την ειρήνη.

Είναι δύσκολο να αποτυπώσεις την κλίμακα των συναντήσεων Παναθηναϊκού με Ολυμπιακό. Ίσως ο καλύτερος τρόπος είναι να σημειώσουμε ότι το παιχνίδι είναι γνωστό στην Ελλάδα ως το Ντέρμπι των Αιώνιων Εχθρών, και αυτό μάλλον το υποτιμά. Υπάρχει περίπτωση να υποστηριχθεί ότι αυτή ήταν εδώ και καιρό η πιο έντονη αντιπαλότητα στην Ευρώπη.

 

Μεταξύ τους, όμως, ο Μαρινάκης και ο Αλαφούζος έχουν καταφέρει αυτό που πραγματικά θα έπρεπε να ήταν αδύνατο: Το έχουν τροφοδοτήσει περισσότερο. Το ελληνικό ποδόσφαιρο εδώ και δεκαετίες κυριαρχείται όχι από τους παίκτες και τους προπονητές του, αλλά από τους ιδιοκτήτες του: περήφανοι, βομβιστικοί, εξαιρετικά πλούσιοι ισχυροί προερχόμενοι από την τάξη των ολιγαρχών της χώρας, έλκονται από τα αθλήματα λιγότερο για τον ανταγωνισμό ή τη δόξα και περισσότερο για τη δύναμη που μπορεί. παραχωρώ.

Η ΑΕΚ, για παράδειγμα, ανήκει στον Δημήτρη Μελισσανίδη, έναν άλλο μεγιστάνα του πετρελαίου και της ναυτιλίας. Ο ΠΑΟΚ, στη βόρεια πόλη της Θεσσαλονίκης, είναι παιχνίδι του Ιβάν Σαββίδη, ενός Ρωσο-Έλληνα μεγιστάνα καπνού. Οι σύλλογοί τους τους φέρνουν ένα προφίλ, τους παρέχουν μια εκλογική περιφέρεια και προσφέρουν μια βάση από την οποία μπορούν να προωθήσουν τον εαυτό τους και τα συμφέροντα των αυτοκρατοριών τους.

Ως ιδιοκτήτες των δύο πιο επιφανών και δημοφιλών κλαμπ της χώρας, όμως, ο Μαρινάκης και ο Αλαφούζος καταλαμβάνουν τη μεγαλύτερη σκηνή. Η τριβή ανάμεσά τους, κατά καιρούς, φάνηκε να ξεπερνά το επαγγελματικό και το εμπορικό και να μεταβεί στο βαθιά, επιθετικά προσωπικό.

Ο Αλαφούζος έχει στο παρελθόν μηνύσει τον Μαρινάκη, μεταξύ άλλων, σε σχέση με ένα σκάνδαλο στημένων αγώνων —και επακόλουθο κύμα βίας— στο οποίο ο Μαρινάκης κατηγορήθηκε για συμμετοχή. Αργότερα αθωώθηκε από όλες τις κατηγορίες και αρνείται σθεναρά τις κατηγορίες, θεωρώντας τις ως συνωμοσία για να δυσφημήσει την επιτυχία του.

Σε αντάλλαγμα, τα ειδησεογραφικά μέσα ενημέρωσης του Αλαφούζου έχουν κατηγορηθεί πολλές φορές για παραβίαση των νόμων περί απορρήτου της Ελλάδας σε σχέση με τον Μαρινάκη. Το 2015, μια συνάντηση των ομάδων της Super League της χώρας χρειάστηκε να διακοπεί μετά από μια «βίαιη» διαμάχη μεταξύ των δύο ανδρών, η οποία έληξε με έναν από τους σωματοφύλακες του Αλαφούζου να περιποιηθεί τα χείλη.

 

Το πόσο πολύ όλα αυτά έχουν να κάνουν με το ποδόσφαιρο είναι εικασία του καθενός. Ο Ολυμπιακός, ο Παναθηναϊκός και το ελληνικό ποδόσφαιρο στο σύνολό του, κατά πάσα πιθανότητα, βρίσκονται σε διασταυρούμενα πυρά για κάτι πολύ μεγαλύτερο από ένα απλό άθλημα. Είναι, αντίθετα, κομμάτια σε ένα παιχνίδι στο οποίο δεν υπάρχει χρόνος για ηθική, όπου κάθε διαδρομή προς την επιτυχία θεωρείται δίκαιο παιχνίδι, όπου η αντιπαλότητα δισεκατομμυριούχων δεν παίζεται μόνο στο γήπεδο, αλλά σε γήπεδα και λιμάνια, σε όλη τη ναυτιλιακή λωρίδα και τα ερτζιανά. Εκεί, το πραγματικό έπαθλο δεν είναι ένα τρόπαιο αλλά η αγνή, αδιαμφισβήτητη δύναμη.

Shares