Τρίτη , 27 Σεπτεμβρίου 2022
Τελευταία Νέα

Μακρόν-Τζόνσον: “Είναι εφικτό να αντιστραφεί η πορεία του πολέμου”

24878360

 

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον και ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν συμφώνησαν να παράσχουν μεγαλύτερη υποστήριξη στην Ουκρανία στον πόλεμό της με τη Ρωσία, δήλωσε το γραφείο του Τζόνσον την Κυριακή, καθώς οι ηγέτες συναντήθηκαν στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της Ομάδας των Επτά.

“Συμφώνησαν ότι αυτή είναι μια κρίσιμη στιγμή για την πορεία της σύγκρουσης και ότι υπάρχει μια ευκαιρία να αντιστραφεί η ροή του πολέμου”, ανέφερε σε ανακοίνωσή του εκπρόσωπος της Ντάουνινγκ Στριτ.

Και οι δύο άνδρες “τόνισαν την ανάγκη να στηρίξουν την Ουκρανία για να ενισχύσουν το χέρι της τόσο στον πόλεμο όσο και σε τυχόν μελλοντικές διαπραγματεύσεις. Ο πρόεδρος Μακρόν επαίνεσε τη συνεχιζόμενη στρατιωτική υποστήριξη του πρωθυπουργού προς την Ουκρανία και οι ηγέτες συμφώνησαν να εντείνουν αυτό το έργο”, ανέφερε ο εκπρόσωπος..

Οι Εμανουέλ Μακρόν και Μπόρις Τζόνσον προειδοποίησαν ωστόσο ταυτόχρονα για τον “πειρασμό” μιας διαπραγματευθείσας λύσης “τώρα”, η οποία, όπως επισήμαναν, ενέχει τον κίνδυνο παράτασης της παγκόσμιας αστάθειας.

Νωρίτερα ο κ. Τζόνσον είχε αναφερθεί στην ανάγκη να γίνουν “πολύ σκληρές” επιλογές για την προστασία του βρετανικού χάλυβα ενόψει της ραγδαίας αύξησης των τιμών της ενέργειας, προτείνοντας μεταξύ άλλων την επιβολή τελωνειακών δασμών.

Ο βρετανός πρωθυπουργός αναφέρθηκε ακόμη στη στάση της γερμανικής κυβέρνησης, κάνοντας λόγο για “μεγάλα βήματα”. “Δεν πίστευα ποτέ στη ζωή μου ότι θα έβλεπα έναν γερμανό καγκελάριο να παρεμβαίνει με τον τρόπο που το κάνει ο Όλαφ Σολτς και να στέλνει οπλισμό για να βοηθήσει τους Ουκρανούς να υπερασπιστούν τη χώρα τους. Εμείς παίρνουμε το 4% του φυσικού αερίου μας από τη Ρωσία, ενώ η Γερμανία το 40% “, είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τζόνσον και πρόσθεσε ότι “οι Γερμανοί γνωρίζουν ότι αξίζει να πληρώσει κανείς το κόστος της ελευθερίας – το κόστος της υπαναχώρησης θα ήταν πολύ πιο υψηλό και το αντιλαμβάνονται όλοι”.

Με πληροφορίες από ΑΜΠΕ, Reuters

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares