Σάββατο , 5 Δεκεμβρίου 2020
Τελευταία Νέα

Μακρόν για Ναγκόρνο Καραμπαχ : «Η Τουρκία να τερματίσει τις προκλήσεις σε αυτή την περιοχή»

Μακρόν για Ναγκόρνο Καραμπαχ : «Η Τουρκία να τερματίσει τις προκλήσεις σε αυτή την περιοχή»

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν ζήτησε σήμερα, μετά τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός που συνήφθη στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, να καταβληθούν προσπάθειες για μια «βιώσιμη πολιτική διευθέτηση», η οποία να «διαφυλάσσει τα συμφέροντα της Αρμενίας» και να «ζητεί κατηγορηματικά από την Τουρκία να βάλει τέλος στις προκλήσεις της» στην περιοχή αυτή, ανακοινώθηκε από τις υπηρεσίες του γαλλικού προεδρικού μεγάρου των Ηλυσίων

«Πρέπει να γίνει χωρίς καθυστέρηση δουλειά για να καθορισθούν οι παράμετροι μιας βιώσιμης πολιτικής διευθέτησης της σύγκρουσης, η οποία να μπορεί να εξασφαλίσει τη διατήρηση σε καλές συνθήκες των αρμενικών πληθυσμών στο Ναγκόρνο Καραμπάχ και την επιστροφή των δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων που εγκατέλειψαν τις κατοικίες τους», υπογραμμίζει η γαλλική προεδρία, προσθέτοντας πως «σ’ αυτή τη δύσκολη στιγμή, η Γαλλία βρίσκεται στο πλευρό της Αρμενίας».

Γιώργος Φίλης: Γιατί οι Αρμενία συνθηκολόγησε παραχωρώντας εδάφη στο Αζερμπαϊτζάν; Ο διδάκτωρ γεωπολιτικής και καθηγητής γεωστρατηγικής στην Σχολή Εθνικής Άμυνας (ΣΕΘΑ) Δρ. Γιώργος Φίλης στο Kontra24 με τον Αιμίλιο Λιάτσο εξηγεί τους λόγους της απόφασης της Αρμενίας

Γιώργος Φίλης: Η Ρωσία πιέζει και Αρμενία και Αζερμπαϊτζάν για να υπάρξει σταθερότητα στην περιοχή. Η μεν Αρμενία να παραχωρήσει όλα τα εδάφη γύρω από το Ναγκόρνο Καραμπαχ και το Αζερμπαϊτζαν να αφήσει διάδρομο 5 χιλιομέτρων ώστε να επικοινωνεί με την Αρμενία.

Προς εμφύλιο η Αρμενία: Πολίτες ζητούν από τον στρατό να ”ρίξει” τον Πασινιάν

Γιώργος Φίλης:  Γιατί η Αρμενία συνθηκολόγησε υπό πίεση μεγάλης Δύναμης παραχωρώντας εδάφη στο Αζερμπαϊτζάν

Προς εμφύλιο η Αρμενία: Αναταραχή επικρατεί στην Αρμενία, μετά την γνωστοποίηση της συμφωνίας με το Αζερμπαϊτζάν αλλά και την παραχώρηση τμημάτων του Αρστάχ

Ήδη δεκάδες πολίτες ζητούν την παραίτησή του, ενώ επιθυμούν να αναλάβει τα ηνία της χώρας ο διοικητής των Αρμενικών ΕΔ.

Εν τω μεταξύ, Αρμένιοι στα social media γράφουν Ρωσική «προδοσία» και παράδοση του Αρτσάχ (Ναγκόρνο Καραμπάχ) στους Αζέρους.

Οι στιγμές είναι τόσο κρίσιμες, καθώς δεκάδες πολίτες μπήκαν στο σπίτι του Αρμένιου πρωθυπουργού με σκοπό να τον λιντσάρουν. Φυσικά αυτός δεν βρισκόταν εκεί, αλλά το σπίτι έχει υποστεί τεράστιες ζημιές

«Πρώτον, η δήλωση για την οποία γίνεται λόγος θα κυκλοφορήσει. Έχω δει κάποια κείμενα στο διαδίκτυο, αυτό είναι σχεδόν αλήθεια, αλλά δεν μπορώ να επιβεβαιώσω πλήρως την αυθεντικότητά τους. Μπορώ μόνο να πω ότι η ίδια η δήλωση θα κυκλοφορήσει σύντομα .. Επιπλέον, θα δημοσιευτεί σε διεθνείς πλατφόρμες», δήλωσε η Ζαχάροβα, όπως μεταδόθηκε από τον ραδιοφωνικό σταθμό Echo of Moscow.

Συνεχίζονται οι συγκρούσεις

Ο πρωθυπουργός της Αρμενίας, Νικόλ Πασινιάν δήλωσε την Τρίτη ότι οι συγκρούσεις στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ συνεχίζονται παρά τη νέα συμφωνία κατάπαυσης του πυρός.

«Οι συγκρούσεις στο Καραμπάχ δεν έχουν σταματήσει πλήρως, συνεχίζονται, αλλά ελπίζουμε ότι θα τερματιστούν» δήλωσε ο Πασινιάν σε τηλεοπτικό του διάγγελμα προς τον λαό της Αρμενίας.

 

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares