Σάββατο , 10 Δεκεμβρίου 2022
Τελευταία Νέα

Μαίνονται οι συγκρούσεις μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομίας!!!

Άνοιξαν πυρ εναντίον διαδηλωτών!!!

Οι ιρανικές δυνάμεις ασφαλείας στοχοθέτησαν ένα νοσοκομείο και μια φοιτητική εστία

Συγκρούσεις δίχως τέλος ανάμεσα στους διαδηλωτές και την αστυνομία στο Ιράν, με δύο ακόμη ανθρώπους να χάνουν τη ζωή τους τη στιγμή που το κίνημα διαμαρτυρίας στη χώρα μπαίνει αισίως στην έβδομη εβδομάδα του.

Οι ιρανικές δυνάμεις ασφαλείας στοχοθέτησαν ένα νοσοκομείο και μια φοιτητική εστία κατά τη διάρκεια της νύχτας, ανέφεραν σήμερα ακτιβιστές.

Η Ισλαμική Δημοκρατία συγκλονίζεται από ένα κύμα διαμαρτυριών από τις 16 Σεπτεμβρίου, μετά τον θάνατο της 22χρονης Μαχσά Αμινί, η οποία είχε συλληφθεί από την αστυνομία ηθών επειδή δεν φορούσε «σωστά» τη μαντίλα της. Στο αρχικό σύνθημα «γυναίκες, ζωή, ελευθερία» προστέθηκαν στη συνέχεια σλόγκαν που στρέφονται ευθέως εναντίον της ηγεσίας του Ιράν.

«Θάνατος στον δικτάτορα» φώναζαν σήμερα οι διαδηλωτές σε μια τελετή για τη λήξη του 40ήμερου πένθους για έναν δικό τους στο Ντιβανταρέχ, στην επαρχία του ιρανικού Κουρδιστάν, απ’ όπου καταγόταν η Αμινί. Ο Μοχσέν Μοχαμαντί, 28 ετών, πέθανε στις 19 Σεπτεμβρίου αφού την προηγούμενη ημέρα χτυπήθηκε από σφαίρα των δυνάμεων ασφαλείας, σε μια διαδήλωση που οργανώθηκε στην πόλη αυτήν. Άφησε την τελευταία του πνοή αφού μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Κοουσάρ της Σαναντάτζ, της πρωτεύουσας του Κουρδιστάν.

Άνοιξαν πυρ εναντίον διαδηλωτών

Το βράδυ της Παρασκευής οι δυνάμεις ασφαλείας άνοιξαν πυρ εναντίον δεκάδων διαδηλωτών που είχαν συγκεντρωθεί στο ίδιο νοσοκομείο για να «προστατεύσουν» έναν τραυματισμένο διαδηλωτή καθώς υπήρχε φόβος ότι θα συλλαμβανόταν. Σύμφωνα με την οργάνωση προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Hengaw, που εδρεύει στη Νορβηγία, «οι δυνάμεις καταστολής άνοιξαν πυρ εναντίον των ανθρώπων που είχαν συγκεντρωθεί έξω από το νοσοκομείο Κοουσάρ για να προστατεύσουν τον Ασκάν Μρουάτι».

Δημοφιλείς ειδήσεις  Σοβαρά επεισόδια μεταξύ μεταναστών στο κέντρο φιλοξενίας Πουρνάρα στην Κύπρο

«Οι δυνάμεις προσπαθούν να συλλάβουν τον τραυματισμένο Ασκάν Μρουάτι», πρόσθεσε, αναρτώντας τη φωτογραφία ενός διαδηλωτή, ξαπλωμένου σε ένα φορείο.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, οι δυνάμεις ασφαλείας στη συνέχεια πυροβόλησαν και εναντίον «μιας εστίας φοιτητών ιατρικής» που βρίσκεται κοντά στο νοσοκομείο.

Ένα βίντεο που αναρτήθηκε στο διαδίκτυο δείχνει δεκάδες αστυνομικούς να φτάνουν με μοτοσικλέτες και να ανοίγουν πυρ εναντίον της φοιτητικής εστίας του Πανεπιστημίου Ιατρικών Επιστημών του Κουρδιστάν.

Πολλοί φοιτητές διαδήλωσαν σήμερα σε διάφορες πόλεις του Ιράν, όπως στην Τεχεράνη, την Κερμάν και την Κερμανσάχ.

Η Hengaw ανέφερε ότι οι δυνάμεις ασφαλείας πυροβόλησαν εναντίον των φοιτητών στην Κερμανσάχ και ότι δύο από αυτούς νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση, ωστόσο σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες άφησαν την τελευταία του πνοή.

Η μη κυβερνητική οργάνωση Iran Human Rights (IHR) υποστηρίζει ότι από την καταστολή των διαδηλώσεων με αφορμή τον θάνατο της Αμινί έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 160 άνθρωποι. Άλλοι 93 σκοτώθηκαν σε ξεχωριστές διαδηλώσεις, στην πόλη Ζαχεντάν της επαρχίας Σιστάν-Μπαλουτσιστάν, με αφορμή τον βιασμό ενός κοριτσιού από έναν αστυνομικό.

newsbreak.gr

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares