Πέμπτη , 26 Νοεμβρίου 2020
Τελευταία Νέα

Maersk Launceston Καλλιστώ: Νέο συγκλονιστικό βίντεο – Θα ζητήσουμε αποζημίωση για το ναρκοθηρευτικό

Maersk Launceston Καλλιστώ: Νέο συγκλονιστικό βίντεο - Θα ζητήσουμε αποζημίωση για το ναρκοθηρευτικό

Εντός της ημέρας θα ολοκληρωθεί η προανάκριση για τα αίτια του ναυτικού ατυχήματος, για την οποία, όπως ανέφερε, χρησιμοποιείται και «η βοήθεια των σύγχρονων τεχνολογικών μέσων καταγραφής».

Maersk Launceston Καλλιστώ: Νέο συγκλονιστικό βίντεο - Θα ζητήσουμε αποζημίωση για το ναρκοθηρευτικό

Ο κ. Πλακιωτάκης σημείωσε ότι «είναι ευτυχές ότι δεν θρηνήσαμε θύματα» και τόνισε ότι το περιστατικό έγινε στα ανοιχτά του λιμανιού και με καλό καιρό, αναφέροντας την διεθνή πρακτική της ναυσιπλοΐας, «το μεγάλο πλοίο, πάντοτε προσέχει το μικρό». Παράλληλα, ο υπουργός Ναυτιλίας εξέφρασε την ικανοποίηση του για την αντίδραση του Λιμενικού, λέγοντας ότι μέσα σε έξι λεπτά από την πρώτη ειδοποίηση, στελέχη του είχαν προσεγγίσει το σημείο της σύγκρουσης και είχαν αναλάβει δράση.

Σχετικά με την καταστροφή του σκάφους του Πολεμικού Ναυτικού, σημείωσε ότι αναφορικά με την αποζημίωση «θα αναληφθούν όλες οι ενέργειες από την πλευρά του Ελληνικού Δημοσίου».

 

Πως συνέβη το ατύχημα

Συνελήφθη ο πολωνός καπετάνιος του φορτηγού πλοίου MAERSK LAUNCESTON που το πρωί της Τρίτης εμβόλισε το πλοίο του πολεμικού ναυτικού «Καλλιστώ». Σημειώνεται πως η σύγκρουση ήταν τόσο σφοδρή, που το ναρκοθηρευτικό κόπηκε κυριολεκτικά στα δύο, καθώς η πρύμνη του καταστράφηκε εντελώς.

Δύο άτομα περισυνελέγησαν από τη θάλασσα, τραυματισμένα ελαφρά και όπως αναφέρουν οι πληροφορίες μεταφέρθηκαν στο Ναυτικό Νοσοκομείο Αθηνών. Το πλοίο του Π.Ν. πήρε κλίση, ενώ άμεσα ρυμουλκήθηκε στο ναύσταθμο της Σαλαμίνας. Καθ’όλη τη διάρκεια της ρυμούλκησης τέσσερα μέλη του πληρώματος παρέμειναν στο πλοίο, προκειμένου να βοηθήσουν στην επιχείρηση ρυμούλκησης.

Στο φορτηγό πλοίο MAERSK LAUNCESTON έχει απαγορευθεί ο απόπλους μέχρι την αποκατάσταση των ζημιών.

Νέο βίντεο από την ρυμούλκηση του Καλλιστώ:

Το χρονικό της σύγκρουσης

Σύμφωνα με πληροφορίες, το «Καλλιστώ» με 27 άτομα πλήρωμα έβγαινε από το ναύσταθμο, όταν το φορτηγό πλοίο έπεσε στην πρύμνη του ναρκοθηρευτικού με αποτέλεσμα να υπάρξει ρήγμα και εισροή υδάτων. Συγκεκριμένα, το εμπορικό πλοίο Maersk Launceston, με σημαία Πορτογαλίας, που μετέφερε κοντέινερ και είχε ξεκινήσει στις 07:11 από την Ψυττάλεια για το Τσανάκαλε, έπεσε πάνω στο «Καλλιστώ» του Πολεμικού Ναυτικού που εκείνη την ώρα είχε φύγει από το ναύσταθμο της Σαλαμίνας. Αποτέλεσμα της σύγκρουσης ήταν το εμπορικό πλοίο να περάσει κυριολεκτικά πάνω από τη πρύμνη του «Καλλιστώ» και να την καταστρέψει.

Από τη σύγκρουση, στο «Καλλιστώ» σημειώθηκε ρήγμα και ελεγχόμενη εισροή υδάτων και το πλοίο πήρε γρήγορα κλίση. Αρχικά υπήρχε ο φόβος ότι το πλοίο θα βυθιζόταν. Ωστόσο, οι προσπάθειες Λιμενικού και Πολεμικού Ναυτικού απέδωσαν και ρυμουλκήθηκε με επιτυχία.

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares