Πέμπτη , 28 Μαρτίου 2024
Τελευταία Νέα

Μαχητικά και κατασκοπευτικά αεροσκάφη – Η απόρρητη επιχείρηση για να φτάσει ο Ζελένσκι στις ΗΠΑ

Η επίσκεψη του προέδρου της Ουκρανίας, Βολοντιμίρ Ζελένσκι, στις ΗΠΑ θεωρείται ιστορικής σημασίας καθώς ήταν η πρώτη στο εξωτερικό για τον Ουκρανό πολιτικό μετά την εισβολή της Ρωσίας στη χώρα του, με τον ίδιο να φροντίζει να στείλει πολλαπλά μηνύματα στην ομιλία του στο Κογκρέσο αφού εξασφάλισε τη δημόσια στήριξη του Τζο Μπάιντεν για περαιτέρω παροχή αμερικανικού πολεμικού υλικού με κορωνίδα τους πυραύλους Patriot.

Για να φτάσει, όμως, ο Ζελένσκι στο αμερικανικό έδαφος προηγήθηκε μια άκρως απόρρητη ειχείρηση στην οποία ενεπλάκησαν καταποσκευτικά και μαχητικά αεροσκάφη από περισσότερες της μιας ένοπλες δυνάμεις κρατών-μελών του ΝΑΤΟ.

Το πρώτο βήμα της επιχείρησης ήταν το ταξίδι με τρένο από την Ουκρανία στην Πολωνία το πρωί της Τετάρτης. Τον Ζελένσκι συνόδευσε στο ταξίδι η πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Ουκρανία, Μπρίτζετ Μπρίνκ. Όταν το τρένο έφτασε στον σιδηροδρομικό σταθμό της πόλης Πρζέμισλ, ο Ζελένσκι μεταφέρθηκε με όχημα της αμερικανικής πρεσβείας στο αροδρόμιο της Ρζέσοου όπου επιβιβάστηκε σε έναν αεροσκάφος της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ, ένα κυβερνητικό σκάφος που συνήθως χρησιμοποιούν τα μέλη του Κογκρέσου και άλλοι αμερικανοί αξιωματούχοι που βρίσκονται κάτω από τον πρόεδρο και τον αντιπρόεδρο στην αμερικανική πολιτική ιεραρχία.

 

Η πτήση με το Boeing C-40 Clipper απογειώθηκε από την Πολωνία στις 8:15 το πρωί Τετάρτης (ώρα Πολωνίας) και χωρίς πτάση προσγειώθηκε τελικά στην αμερικανική βάση Άντριους λίγο μετά το απόγευμα της ίδιας ημέρας (ώρα ΗΠΑ).

Από τη στιγμή της απογείωσης του αεροσκάφους με επιβάτη τον Ζελένσκι ξετυλίχτηκε μια λεπτομερής επιχείρηση με στόχο να αποφευχεί να υπάρξει οποιαδήποτε ρωσική παρέμβαση στο πρώτο ταξίδι του Ουκρανού προέδρου σε χώρα του εξωτερικού μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία.

Πρώτο απογειώθηκε, σύμφωνα με την Daiyl Mail ένα γερμανικό κατασκοπευτικό Boeing AWACS προκειμένου να διασφαλίσει ότι το αεροπλάνο με τον σημαντικό επιβάτη θα περάσει με ασφάλεια πάνω από τη Βόρεια Θάλασσα, μια περιοχή στην οποία είναι συχνές οι περιπολίες ρωσικών υποβρυχίων.

Επόμενος βήμα ήταν η απογείωση ενός F-15 από τη Βρετανία προκειμένου να συνοδεύσει το αμερικανικό αεροσκάφος μέχρι τα όρια του αμερικανικού εναέριου χώρου πριν τελικά να γίνει χωρίς παρατράγουδα η προσγείωση στην βάση Άντριους και από εκεί να ξεκινήσει η συνολικής διάρκειας 10ωρη επίσκεψη Ζελένσκι στις ΗΠΑ.

Το παρασκήνιο της επίσκεψης

Η πρώτη φορά που συζητήθηκε το ενδεχόμενο ο Βολοντιμίρ Ζελένσκι να βρεθεί στις ΗΠΑ εν μέσω του πολέμου ήταν Οκτώβριο και συγκεκριμένα σε συνέδριο στο οποίο είχε δώσει το «παρών» η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, Νάνσι Πελόζι.

Από την πλευρά του ο Ζελένσκι το προηγούμενο διάστημε σε επαφές που είχε τόσο με τον Μπάιντεν όσο και με άλλους αμερικανούς αξιωματούχους είχε δηλώσει ότι οι ΗΠΑ ήταν η πρώτη χώρα την οποία θα ήθελε να επισκεφθεί όταν θα είχε την δυνατότητα να κάνει τάξιδι στο εξωτερικό.

Κατά πληροφορίες η πρώτη σοβαρή συζήτηση για το ταξίδι αυτό έγινε στις 11 Δεκεμβρίου με τον Λευκό Οίκο να απευθύνει επίσημη πρόσκληση τρεις ημέρες αργότερα, στις 14 Δεκεμβρίου την οποία ο Ζελένσκι έκανε αποδεκτή.

Ενδεικτικό της μυστικότητας του ταξιδιού το γεγονός ότι ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε επίσημα την επίσκεψη Ζελένσκι μόλις στη 1 τα ξημερώματα της Τετάρτης εκτιμώντας, δηλαδή, ότι τότε ήταν απόλυτα ασφαλές το ταξίδι προκειμένου να γίνει γνωστό.

 

πρωτο θεμα

 

 

Shares