Πέμπτη , 28 Μαρτίου 2024

Μάχη με το χρόνο για να βρεθούν οι αγνοούμενοι ναυτικοί-BINTEO

Οι διασώστες δίνουν μάχη για τον εντοπισμό των αγνοούμενων ναυτικών, μετά τη βύθιση πλοίου του πολεμικού ναυτικού

Οι διασώστες χτενίζουν τον Κόλπο της Ταϊλάνδης την κρίσιμη δεύτερη ημέρα των ερευνών για τον εντοπισμό 30 ναυτών που εξακολουθούν να αγνοούνται μετά τη βύθιση ενός πολεμικού πλοίου.

Τα μέλη των σωστικών συνεργείων εντόπισαν επιζώντες που επέπλεαν για ώρες, με κάποιους από αυτούς σε αναίσθητη κατάσταση, δήλωσαν αξιωματούχοι. Το HTMAS Sukhotai που μετέφερε 105 άτομα πλήρωμα βυθίστηκε αργά την Κυριακή αφού πλημμύρισε κατά τη διάρκεια μιας καταιγίδας.

Οι διασώστες έχουν σώσει μέχρι στιγμής 75 ανθρώπους, με σκάφη και ελικόπτερα σε μία περιπετειώδη επιχείρηση στην ταραγμένη θάλασσα. Το βράδυ της Δευτέρας, ένας διοικητής του ναυτικού της Ταϊλάνδης είπε ότι τα σωσίβια και άλλες συσκευές επίπλευσης καθώς και η εκπαίδευση των αξιωματικών «μας δίνουν 48 ακόμη ώρες για να σώσουμε τη ζωή τους».

«Ως εκ τούτου, [η Τρίτη] θα είναι το αποκορύφωμα. Θα προσπαθήσουμε να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να τους σώσουμε», δήλωσε ο αντιναύαρχος Πιχάι Λορτσουσακούλ. Με το ένα τρίτο του πληρώματος να αγνοείται ακόμη, το ναυτικό και η αεροπορία της Ταϊλάνδης επανέλαβαν την έρευνα με εκατοντάδες αξιωματικούς και τέσσερα πλοία του ναυτικού καθώς και πολλά ελικόπτερα που αναπτύχθηκαν για να σαρώσουν μια τεράστια περιοχή 50 τετραγωνικών χιλιομέτρων

Αρκετοί ναυτικοί έχουν ήδη βρεθεί τραυματισμένοι και εξουθενωμένοι μετά από πολλές ώρες στη θάλασσα. «Βρήκαμε αυτόν τον τύπο να κρατά ένα σωσίβιο… επέπλεε στο νερό για 10 ώρες», είπε στο Reuters ο καπετάνιος του HTMS Kraburi. «Είχε ακόμα τις αισθήσεις του, οπότε μπορούσαμε να τον βγάλουμε από το νερό με ασφάλεια. Έχει μια ελαφριά πληγή στο κεφάλι του και πονάει στα μάτια καθώς εκτέθηκε στο θαλασσινό νερό.»

Ένα άλλο άγνωστο μέλος του πληρώματος είπε ότι βρισκόταν στο νερό για αρκετές ώρες προτού διασωθεί. «Τα κύματα ήταν αρκετά ψηλά, περίπου τρία μέτρα όταν το πλοίο βυθίστηκε», είπε σε ένα βίντεο που κοινοποιήθηκε στα τοπικά μέσα ενημέρωσης. «Φόρεσα το σωσίβιο και πήδηξα. Κολύμπησα τρεις ώρες».

Άλλοι ναύτες βρέθηκαν σε αυτοσχέδιες σχεδίες αφού πήδηξαν από το βυθιζόμενο σκάφος. Εικόνες και πλάνα που κοινοποίησε το ναυτικό στο Twitter δείχνουν δεκάδες επιζώντες τυλιγμένους με κουβέρτες να μεταφέρονται στο νοσοκομείο. Αρκετοί αποβιβάστηκαν επίσης από τα πλοία διάσωσης με φορεία.

Το HTMS Sukhothai, μια κορβέτα μήκους 76 μέτρων, βρισκόταν στη δεύτερη ημέρα μιας περιπολίας ρουτίνας στα ανατολικά της νοτιοανατολικής Ταϊλάνδης όταν έπεσε σε καταιγίδα το βράδυ της Κυριακής. Το ναυτικό της Ταϊλάνδης είπε ότι νερό πλημμύρισε το κύτος του, με αποτέλεσμα να διακοπεί το ρεύμα.

Οι δραματικές εικόνες που δημοσιεύτηκαν στον λογαριασμό του ναυτικού στο Twitter δείχνουν το πλοίο να βρίσκεται στη δεξιά πλευρά, πριν το σκάφος υποχωρήσει γύρω στις 23:30 (τοπική ώρα) την Κυριακή. Άλλα πλοία του πολεμικού ναυτικού ειδοποιήθηκαν αμέσως και στάλθηκαν για βοήθεια, αλλά μόνο η φρεγάτα HTMS Kraburi έφτασε στο σκάφος πριν βυθιστεί, περίπου 32 χιλιόμετρα ανατολικά του Bang Saphan στην επαρχία Prachuap Khiri Khan.

Δεν είναι ακόμη γνωστό τι προκάλεσε την πλημμύρα του πλοίου και γιατί οι ναυτικοί αναγκάστηκαν να πηδήξουν στο νερό. Το ναυτικό της Ταϊλάνδης είπε ότι αυτή ήταν η πρώτη φορά που έχασε πλοίο υπό τέτοιες συνθήκες. Το πολεμικό πλοίο είχε τεθεί σε λειτουργία το 1987 και ναυπηγήθηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες από μια τοπική ναυπηγική εταιρεία, δήλωσε το Ναυτικό Ινστιτούτο των ΗΠΑ.

newsbomb.gr
Shares