Πέμπτη , 28 Μαρτίου 2024
Τελευταία Νέα

«Μάχη» με πολλές φωτιές – Εκκενώνονται κατοικημένες περιοχές-ΒΙΝΤΕΟ

Ισχυροί άνεμοι δημιουργούν ιδανικές συνθήκες για την ταχεία εξάπλωσή τους

Συναγερμός έχει σημάνει στην Χιλή καθώς έχουν ξεσπάσει πολλές μεγάλες φωτιές, οι οποίες έχουν ήδη μετατρέψει σε αποκαΐδια πάνω από 40.000 στρέμματα εκτάσεων με βλάστηση και πλέον απειλούν σπίτια.

Οι φωτιές στα δάση είναι συχνές στη Χιλή κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού του νότιου ημισφαιρίου, όταν υψηλές θερμοκρασίες και ισχυροί άνεμοι δημιουργούν ιδανικές συνθήκες για την ταχεία εξάπλωσή τους. Αυτή την περίοδο έχουν καταγραφεί 44 εστίες πυρκαγιών σε όλη τη χώρα, σύμφωνα με τα επίσημα δεδομένα.

Τομείς στο κεντρικό τμήμα της χώρας, συμπεριλαμβανομένων της μητροπολιτικής περιοχής της πρωτεύουσας Σαντιάγο, της Βαλπαραΐσο, της Ο’ Χίγκινς και της Μάουλε έχουν κηρυχθεί σε κόκκινο συναγερμό. Οι πυροσβέστες προσπαθούν να περιορίσουν εννέα φωτιές που είναι ενεργές, σύμφωνα με δεδομένα της Εθνικής Εταιρείας Δασών (CONAF) που δόθηκαν στη δημοσιότητα χθες, Δευτέρα (12.12.2022).

Μέλη της ομοσπονδιακής κυβέρνησης συνεδρίασαν με αξιωματούχους των υπηρεσιών αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων κατά τη διάρκεια της νύχτας για να εξεταστεί η πρόοδος των πυροσβεστών και να αποτιμηθεί η απειλή.

Δείτε βίντεο:

«Κινητοποιήσαμε όλους τους πόρους για να δώσουμε τη μάχη εναντίον των δασικών πυρκαγιών που πλήττουν τις κεντρικές περιοχές της Χιλής», τόνισε μέσω Twitter o πρόεδρος Γκαμπριέλ Μπόριτς το βράδυ προχθές Κυριακή.

«Η βασική μας ανησυχία είναι η ασφάλεια των ανθρώπων που πλήττονται, στους οποίους προσφέρεται βοήθεια, και η κατάσβεση των πυρκαγιών που είναι ακόμη ενεργές», πρόσθεσε.

Καθώς οι φλόγες πλησίαζαν, διατάχθηκαν εκκενώσεις στη Μελιπίγια, περίπου 60 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της πρωτεύουσας, όπου ανεστάλη η λειτουργία των σχολείων χθες Δευτέρα (12.12.2022).

«Κατοικημένες περιοχές απειλούνται από τις φλόγες και σε πολλές από αυτές τις τοποθεσίες, παρά τον κίνδυνο, προβάλλεται αντίσταση στις συστάσεις οι πολίτες να απομακρυνθούν από τα σπίτια τους», δήλωσε με ανησυχία η υπουργός Εσωτερικών Καρολίνα Τοά.

newsbomb.gr

Shares