Τρίτη , 19 Μαρτίου 2024
Τελευταία Νέα

Μάας: Η επανέναρξη των διερευνητικών επαφών είναι «παράθυρο» για διπλωματική λύση

Ως «παράθυρο» για διπλωματική λύση περιέγραψε την επικείμενη επανέναρξη των διερευνητικών επαφών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Χάικο Μάας και εξέφρασε την πεποίθηση ότι «εάν οι δύο πλευρές καταπιαστούν με αυτές τις συνομιλίες με σταθερή βούληση και τον απαραίτητο ρεαλισμό, μπορούν στο τέλος να βρεθούν πολιτικές λύσεις»…

Κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου στην Άγκυρα, ο κ. Μάας χαρακτήρισε τα προβλήματα των σχέσεων Ελλάδας και Τουρκίας «περίπλοκα αλλά όχι αδύνατο να επιλυθούν», για να προσθέσει ότι «υπάρχουν πολλοί μηχανισμοί που προσφέρει και το διεθνές δίκαιο προκειμένου να διευθετηθούν δίκαια και συναινετικά τέτοια θέματα και σε αυτό μπορούν να συμβάλουν τώρα όλες οι πλευρές».

Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ακόμη ότι η προηγούμενη χρονιά έχει αφήσει πίσω της σημάδια στην σχέση ΕΕ – Τουρκίας, «κάποιες δύσκολες συζητήσεις για την κατάσταση στην ανατολική Μεσόγειο, με την εμπλοκή πολεμικών πλοίων συμμάχων» και τόνισε ότι επρόκειτο για μια κατάσταση την οποία «δεν θέλουμε να βιώσουμε πάλι», χαιρετίζοντας ταυτόχρονα την επανέναρξη των διερευνητικών συνομιλιών με την Ελλάδα – με το βλέμμα στις έρευνες στην ανατολική Μεσόγειο.

«Διπλωματική λύση» οι διερευνητικές επαφές

Έκανε μάλιστα λόγο για «το πρώτο βήμα προς μια διπλωματική λύση των διαφιλονικούμενων θεμάτων και ένα καλό μήνυμα για την σταθερότητα ολόκληρης της περιοχής», ενώ σημείωσε ότι «η πρόωρη αποχώρηση του “Barbaros” από τα ανοιχτά της Κύπρου έχει εκληφθεί πολύ θετικά ως δείγμα αποκλιμάκωσης και στηρίζεται από όλη την Ευρώπη».

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το εάν η αποκλιμάκωση της έντασης στην ανατολική Μεσόγειο σημαίνει και ότι μπορούν να ακυρωθούν οι κυρώσεις που έχει επιβάλει η ΕΕ σε βάρος της ‘Αγκυρας, ο Χάικο Μάας επανέλαβε ότι είναι «πολύ ευγνώμων» για τις εξελίξεις των τελευταίων εβδομάδων και πρόσθεσε:

«Θέλουμε να πάρουμε τη μπάλα και να φροντίσουμε ώστε τα θέματα του παρελθόντος κάποια στιγμή να ανήκουν στο παρελθόν. Η Γερμανία – εφόσον αυτό είναι το επιθυμητό – θα συνεισφέρει σε αυτό». Εξέφρασε δε την ελπίδα οι προσκλήσεις σε συνομιλίες και οι συνομιλίες που θα γίνουν να είναι βιώσιμες:

«Και τότε είμαι της άποψης ότι στις σχέσεις ΕΕ – Τουρκίας θα πρέπει να μιλήσουμε στο μέλλον όχι τόσο για μέτρα, αλλά – αν όλα αυτά που έχουμε βάλει ως στόχο επαληθευτούν – , θα έχουμε μια σημαντικά πιο εποικοδομητική σχέση, προς όφελος και των δύο πλευρών», τόνισε.

Κληθείς να σχολιάσει πρόσφατη δήλωση του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου σχετικά με το ισλάμ, ο κ. Μάας δήλωσε ότι δεν είχε ενημερωθεί σχετικά, αλλά επισήμανε ότι στην Γερμανία δεν είναι άγνωστα τα περιστατικά και οι δηλώσεις κατά του ισλάμ. «Η κυβέρνηση ενεργεί απέναντι σε αυτά με συνέπεια – όπως και για κάθε άλλη μορφή ρατσισμού – όχι μόνο με λόγια, αλλά με έργα. Αυτό το οφείλουμε σε όλους όσοι ανήκουν σε μια θρησκεία, στο πλαίσιο της ευθύνης μας για την άσκηση του δικαιώματος της θρησκευτικής ελευθερίας».

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Shares