Πέμπτη , 28 Μαρτίου 2024

Μ.Τσαβούσογλου: «Θα αποκαταστήσουμε τις σχέσεις μας με το Ισραήλ»

Σημείο επαφής ανάμεσα σε Τουρκία και Ισραήλ

Η Τουρκία και το Ισραήλ έχουν αρχίσει να εργάζονται για την αποκατάσταση της διπλωματικής εκπροσώπησής τους σε επίπεδο πρεσβευτών, ανακοίνωσε σήμερα ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, καθώς οι δύο χώρες επιδιώκουν να βάλουν τέλος σε μια δεκαετία τεταμένων σχέσεων μεταξύ τους.

Στην Τουρκία ο Λαπίντ

Ισραήλ και Τουρκία απέλασαν αμοιβαία τους πρεσβευτές η μία της άλλης το 2018 και συχνά αντάλλασσαν πυρά με αφορμή την ισραηλινοπαλαιστινιακή διένεξη. Η ενέργεια αναδεικνύεται σήμερα ως πιθανός τομέας συνεργασίας μεταξύ τους.

Ο Τσαβούσογλου έκανε αυτή τη δήλωση κατά τη συνάντηση που είχε με τον Ισραηλινό ομόλογό του, τον Γιαΐρ Λαπίντ, ο οποίος επισκέπτεται σήμερα την Άγκυρα, εν μέσω της ανησυχίας που εξέφρασε πρόσφατα το Ισραήλ ότι οι πολίτες του μπορεί να γίνουν στόχος Ιρανών πρακτόρων στην Τουρκία.

«Είμαστε σε στενή επαφή»

Ο Τσαβούσογλου είπε ότι είναι σε στενή επαφή με τον Λαπίντ για το θέμα αυτό. Ο Ισραηλινός υπουργός από την πλευρά του ευχαρίστησε την Τουρκία επειδή βοήθησε να αποτραπεί ένα ιρανικό σχέδιο σε βάρος Ισραηλινών στην Κωνσταντινούπολη. Πρόσθεσε μάλιστα ότι αυτή η προσπάθεια συνεχίζεται.

Το Ισραήλ εξέδωσε ταξιδιωτική οδηγία προειδοποιώντας τους πολίτες του να μην ταξιδεύουν στην Τουρκία, επειδή υπάρχει κίνδυνος να δολοφονηθούν ή να απαχθούν από Ιρανούς. Η Τεχεράνη ορκίστηκε ότι θα εκδικηθεί τη δολοφονία ενός συνταγματάρχη των Φρουρών της Επανάστασης, για την οποία κατηγορεί τις ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες.

pronews.gr

Shares