Τρίτη , 19 Ιανουαρίου 2021
Τελευταία Νέα

Mας ΗΠΑ-ν «να φτύσουμε» τη Ρωσία! Το κάναμε; Ο Κ. ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ αποκαλύπτει…

Mας ΗΠΑ-ν «να φτύσουμε»

Θυμίζουμε πως την Παρασκευή 23 Φεβρουαρίου ήταν η Ημέρα Εορτασμού των Ενόπλων Δυνάμεων στη Ρωσία (Ημέρα του Υπερασπιστή της Πατρίδας, όπως είναι η ακριβής μετάφραση) και καλεσμένο ήταν το σύνολο της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας της χώρας μας στη ρωσική πρεσβεία στην Αθήνα. Όπως ήδη ξέρετε, ουδείς από την ανώτατη πολιτική, στρατιωτική ή έστω διπλωματική εξουσία πήγε.

Τι έκαναν, όμως, οι Ρώσοι;

Απένειμαν μετάλλια σε τρεις Έλληνες πολίτες για τη διαιώνιση της μνήμης των Ρώσων νεκρών υπερασπιστών. «Για τη μεγάλη τους συνεισφορά να διαιωνίσουν τη μνήμη των θυμάτων» βραβεύτηκαν ο πρόεδρος της Ένωσης Ελληνο-ρωσικής Φιλίας από την Κεφαλονιά κ. Δημήτρης Ζαφειράτος, ο επίτιμος πρόξενος της Ρωσίας στην Κέρκυρα και τα Επτάνησα κ. Νίκος Κανούλας και ο ιστορικός και συγγραφέας κ. Κώστας Παντουβάς.

Στην τιμητική αυτή βράβευση προσήλθαν εκπρόσωποι και στρατιωτικοί ακόλουθοι από το ελληνικό υπουργείο Εθνικής Άμυνας και τις Ένοπλες Δυνάμεις, το διπλωματικό σώμα αλλά κανένας υψηλόβαθμος (πάλι). Πουθενά υπουργός ή υφυπουργός, πόσω μάλλον ανώτατος αξιωματικός.

Αξίζει να θυμίσουμε πως ο κ. Ζαφειράτος ξεκίνησε και χρηματοδότησε την κατασκευή, το 2011 στο Αργοστόλι, μνημείου για τους Ρώσους ναύτες, οι οποίοι, μαζί με τους Έλληνες κατοίκους της περιοχής, αγωνίστηκαν για την ελευθερία του νησιού της Κεφαλονιάς.

Ήταν επίσης ο εμπνευστής για την αναμνηστική πλάκα προς τιμήν του Ρώσου ναυάρχου Θεοδώρου Ουσακώφ.

Ο κ. Νίκος Κανούλας πήρε ενεργό μέρος στην κατασκευή του μνημείου για τον Ρώσο ναύαρχο Θεόδωρο Ουσακώφ στα νησιά της Κέρκυρας, της Ζακύνθου και της Λευκάδας, ενώ συντέλεσε και στην ανέγερση μνημείου αφιερωμένου σε Ρώσους και Έλληνες που έπεσαν για την ελευθερία και την ορθόδοξη πίστη των πατέρων τους, στο νησί Βίδος κοντά στην Κέρκυρα.

Κάθε χρόνο ο επίτιμος πρόξενος συντελεί με τη μεγάλη συνεισφορά του στην επιτυχή διεξαγωγή του δημόσιου φόρουμ «Ρωσική Εβδομάδα στα Ιόνια Νησιά».

Ο κ. Κώστας Παντουβάς είναι συγγραφέας βιβλίου αφιερωμένου στους Ρώσους στρατιώτες και ναύτες, οι οποίοι συνέβαλαν στην επανένωση της Κρήτης με την Ελλάδα και «στον απόηχο της ρωσικής παρουσίας στην Ελλάδα στην Κρήτη τη χρονική περίοδο 1897-1909».

Ο Ρώσος πρεσβευτής στην Ελλάδα Αντρέι Μασλόβ στην ομιλία του, μεταξύ άλλων, ευχαρίστησε τους τρεις Έλληνες πολίτες για την αξιοπρόσεκτη στάση τους απέναντι στα μνημεία της κοινής ιστορίας των δύο λαών.

Για ποιον λόγο αναφέρουμε τη βράβευση με τόση έμφαση; Βλέπετε, παρά το «φτύσιμο» της ελληνικής πλευράς προς τη Ρωσία (στοιχειώδες τακτ αν θέλετε), οι Ρώσοι δείχνουν την αγάπη τους προς τη χώρα μας.

Βέβαια, ποιος έχασε τη στοιχειώδη διπλωματία για να τη βρει η ελληνική πλευρά;

Ας το εκμεταλλευτούμε επιτέλους. Εκτός κι αν κάποιοι μας (Η)ΠΑ-ν να πράξουμε έτσι.

του Κυριάκου Βελόπουλου
Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares