Τρίτη , 3 Οκτωβρίου 2023

“Low cost” η άνοδος στο Χρηματιστήριο

Την επαφή του με τις 1.300 μονάδες προσπάθησε να αποκαταστήσει σήμερα το χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο όμως αν και σημείωσε σημαντικά κέρδη, η συναλλακτική του δραστηριότητα δεν έδωσε το μήνυμα ότι οι αγοραστές πλέον έχουν επιστρέψει δυναμικά στο ταμπλό., παρά τις φιλότιμες προσπάθειες από Aegean και Σαράντη.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με άνοδο 0,99% στις 1.290,90 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 1.293,46 μονάδων (+1,19%) και 1.278,47 μονάδων (+0,01%). Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 72,53 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 22,31 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 3,22 εκατ. τεμάχια αξίας 9,84 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με άνοδο 1,04% στις 3.112,23 μονάδες, ενώ στο +1,10% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 2.081,10 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με άνοδο 1,34% στις 1.037,02 μονάδες.

Ταλάντευση εντός 20 μονάδων

Η αγορά έχει εισέλθει σε ένα κανάλι ταλάντευσης λίγο πάνω από 20 μονάδες, εντός του οποίου παλινδρομεί μέχρι να βρει τις δυνάμεις να λύσει τον σχηματισμό. Η κόπωση που υπάρχει στα επίπεδα αποτυπώνεται και στις συναλλαγές, δείχνοντας ότι η αγορά χρειάζεται χρόνο και νέα καύσιμα για να ξεπεράσει τον κύκλο της 9ετίας, ήτοι πάνω από τις 1.305 μονάδες.

Πάντως, σήμερα αρκετοί επενδυτές πήραν μια πρώτη γεύση για το πώς βλέπουν οι ξένοι τη συνέχεια, καθώς υπήρχαν αρκετές επιφυλάξεις για τα ανοδικά περιθώρια. Ήρθε όμως η Goldman Sachs να δώσει στόχο έτους τις 1.375 μονάδες για τον Γενικό Δείκτη, ήτοι άνοδο λίγο πάνω από το 7% από τα τρέχοντα. επίπεδα. Και μπορεί το 7% να φαίνεται λίγο σε σχέση με τις επιδόσεις του ΓΔ το πρώτο εξάμηνο του έτους (37,5%), αλλά σε σύγκριση με τις υπόλοιπες αναδυόμενες αγορές, το ΧΑ θα είναι μεταξύ των πρωτοπόρων για τη συνέχιση του έτους.

Πλάι στην Goldman Sachs και η Morgan Stanley, η οποία επιβεβαιώνει την πίστη της στις ελληνικές τραπεζικές μετοχές, βλέποντας ότι παρά τις υπεραποδόσεις παραμένουν ελκυστικές, λόγω της βελτίωσης της κερδοφορίας τους και του κόστους κεφαλαίου. Και οι δύο επενδυτικοί οίκοι μάλιστα ήρθαν σε μια στιγμή που η αγορά έδειχνε σαφή σημάδια κόπωσης, προσκρούοντας στον τοίχο των 1.300 μονάδων, δύο φορές μάλιστα, και στην έναρξη της διόρθωσης αρκετών τίτλων της.

Πάντως, όπως σχολιάζει και ο Ηλίας Ζαχαράκης της Fast Finance, η αγορά είναι λογικό να έχει κατεβάσει ταχύτητες στον τζίρο και το τελευταίο διάστημα να έχει πέσει αισθητά κάτω από τα 100 εκατ. ευρώ μιας και α) χωνεύει τα επίπεδα με τα σημαντικά κέρδη του τελευταίου διαστήματος και β) έχει ανάποδα τις ξένες αγορές που διορθώνουν τις τελευταίες συνεδριάσεις.

Σύμφωνα με τον ίδιο, πλέον είμαστε στα μέσα του καλοκαιριού με την αγορά να έχει ενδιαφέρον τέτοια περίοδο μετά από μεγάλο χρονικό διάστημα. Μπορεί ο ΓΔ να μην καταφέρνει στην παρούσα φάση να δίνει αποδόσεις, παρόλα αυτά η μεσαία κεφαλαιοποίηση έχει την τιμητική της μιας και αρκετοί τίτλοι συνεχίζουν την κίνηση με συνεχόμενα νέα υψηλά. Οι Έλληνες επενδυτές σταθερά αυξάνονται ανοίγοντας νέους κωδικούς ή ενεργοποιούνται και πάλι νέοι από τα παλιά. Αν δούμε τα εβδομαδιαίο και μηνιαίο γράφημα είμαστε σε μία φάση υψηλής ανοδικής τάσης που δύσκολα ανατρέπεται, μιας και σε κάθε διόρθωση εμφανίζονται διαθέσιμοι αγοραστές που απορροφούν την προσφορά, προσθέτει ο κ. Ζαχαράκης.

"Low cost" η άνοδος στο Χρηματιστήριο

Στο ταμπλό

Στο ταμπλό τώρα, η Aegean ξεχώρισε με το +4,13% που κατέγραψε, όπως και ο Σαράντης με το δικό του +4%, ενώ άνω του 2% ήταν η άνοδος σε Πειραιώς, Jumbo, Ελλάκτωρ, Εθνική και Cenergy. Άνω του 1% ήταν τα κέρδη σε Alpha Bank, Autohellas, ΟΠΑΠ και ΟΤΕ.

Ήπια ανοδικά έκλεισαν οι Coca Cola, ΕΥΔΑΠ, Τιτάν, Ελληνικά Πετρέλαια, Quest και ΓΕΚ Τέρνα, ενώ ήπια πτωτικά οι Βιοχάλκο, Λάμδα, Motor Oil, Τέρνα Ενεργειακή, ΔΕΗ, Eurobank και ΕΛΧΑ.

Της Αλεξάνδρας Τόμπρα/capital.gr

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares