Πέμπτη , 28 Μαρτίου 2024

Lockdown: Τα σενάρια που εξετάζει η κυβέρνηση – Η εβδομάδα… που κρίνει τα Χριστούγεννα

Η πορεία των δεικτών της πανδημίας αυτήν την εβδομάδα θα κρίνει το πως θα κάνουμε Χριστούγεννα. Τι αναμένεται να πει σήμερα ο πρωθυπουργός στο υπουργικό συμβούλιο. Ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα για τα σχολεία.Σε κανονικές συνθήκες, η σημερινή ημέρα δεν θα ήταν μόνο η τελευταία του Νοεμβρίου, αλλά και η τελευταία του lockdown. Ήδη, όμως, έχει ανακοινωθεί η παράτασή του έως τις 7 Δεκεμβρίου, αλλά εξακολουθεί να παραμένει αμφίβολο εάν την ημέρα εκείνη θ’ αρχίσει το σταδιακό άνοιγμα της οικονομικής και κοινωνικής δραστηριότητας.

Έτσι, η πορεία των δεικτών της πανδημίας αυτή την εβδομάδα θα κρίνει τις εξελίξεις, με το πρώτο σημάδι – αυτό του αριθμού των κρουσμάτων – να είναι θετικό, καθώς τα τελευταία 24ωρα συνεχίζεται η πτωτική τους πορεία. Βέβαια, αυτή θα έπρεπε να έχει φανεί νωρίτερα και η μείωση να γίνεται με γρηγορότερους ρυθμούς, καθώς για πρώτη φορά χθες στη Θεσσαλονίκη, ύστερα από σχεδόν δύο εβδομάδες αναμονής (σ.σ.: το lockdown είχε ξεκινήσει νωρίτερα εκεί) τα κρούσματα ήταν λιγότερα από αυτά της Αθήνας.

Εκ των πραγμάτων, άλλωστε, ο αριθμός των θανάτων παραμένει υψηλός και ιδίως η πίεση στο σύστημα υγείας ισχυρή, καθώς ο αριθμός των διασωληνωμένων στις ΜΕΘ ξεπερνά τους 600, παρά τη σταθεροποίηση που παρουσιάστηκε μέσα στο Σαββατοκύριακο.

Το τελευταίο στοιχείο κάνει τους ειδικούς να εμφανίζονται επιφυλακτικοί ως προς το γρήγορο άνοιγμα, με αποτέλεσμα εδώ και μία εβδομάδα να έχει διαμηνυθεί και από την κυβέρνηση πως δεν υπάρχουν ημερομηνίες στο τραπέζι και όλα παραμένουν ρευστά, παρά τη δεδομένη πρόθεση να λειτουργήσει η αγορά εν όψει Χριστουγέννων.

Στο ζήτημα αναμένεται ν’ αναφερθεί σήμερα και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου. Το Σάββατο, από τη Θεσσαλονίκη, ο πρωθυπουργός έστειλε ένα ξεκάθαρο μήνυμα πως η κυβέρνηση δεν πρόκειται να προχωρήσει σε άνοιγμα χωρίς κανόνες και μόνον κατόπιν της εισηγήσεως των ειδικών. Ακόμη και στην περίπτωση των σχολείων, τα οποία βρίσκονται πρώτα στη λίστα της επαναλειτουργίας μετά την άρση των περιορισμών. Η προσέγγιση την οποία θ’ ακολουθήσει έτσι η κυβέρνηση θα είναι προσεκτική, βήμα-βήμα και με αρκετούς από τους κανόνες του lockdown να συνεχίσουν να ισχύουν (π.χ. SMS στο 13033 ή απαγόρευση νυχτερινής κυκλοφορίας).

Ανοιχτά όλα για τα σχολεία

Το κρίσιμο ερώτημα λοιπόν αυτή τη στιγμή είναι εάν η διαδικασία για την άρση των περιορισμών θα ξεκινήσει ή όχι από τις 14 Δεκεμβρίου, εάν ληφθεί υπόψη ότι το πρώτο βήμα στις 7 Δεκεμβρίου θα είναι αυτό της επαναλειτουργίας των σχολείων. Πάντως, ούτε για τα σχολεία υπάρχει ακόμη καθαρή εικόνα ως προς τις ημερομηνίες ή εάν η απόφαση επαναλειτουργίας θ’ αφορά μόνο την πρωτοβάθμια ή ταυτόχρονα και τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση (Γυμνάσια-Λύκεια).

Σημειώνεται ότι τόσο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας όσο και ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς διέψευσαν με εμφατικό τρόπο δημοσιεύματα κυριακάτικων εφημερίδων σχετικά με την αμφισβήτηση των στοιχείων του ΕΟΔΥ και πληροφορίες για δυσφορία κυβερνητικών κύκλων και της επιτροπής των λοιμωξιολόγων, κάνοντας λόγο για «αποκυήματα νοσηρής φαντασίας». Από εκεί και πέρα, στο τραπέζι του Υπουργικού Συμβουλίου θα βρεθούν και άλλα νομοσχέδια, καθώς η κυβέρνηση επιθυμεί να στείλει το μήνυμα ότι παρά την πανδημία συνεχίζει κανονικά το νομοθετικό και μεταρρυθμιστικό της έργο.

Έτσι, στην ατζέντα βρίσκονται το νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης για την απλοποίηση της αδειοδότησης των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων, το πλάνο μετασχηματισμού των Ελληνικών Ταχυδρομείων, η παρουσίαση της Βίβλου Ψηφιακού Μετασχηματισμού, καθώς και θέματα αρμοδιότητας των υπουργείων Παιδείας, Περιβάλλοντος και Υγείας.

Shares