Πέμπτη , 11 Αυγούστου 2022
Τελευταία Νέα

Lockdown: Σκέψεις για παράταση έως 14 Δεκεμβρίου – Τι θα γίνει με σχολεία, καταστήματα – Τι θα ισχύει με τα SMS

Lockdown: Την επόμενη εβδομάδα οι αποφάσεις για τη σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων στη χώρα μας. 

Σε δηλώσεις του στον ΣΚΑΪ το πρωί του Σαββάτου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, έκανε γνωστό, πως η κυβέρνηση σχεδιάζει να ανοίξει την οικονομική δραστηριότητα πριν τις γιορτές, τονίζοντας ωστόσο, ότι αυτό θα εξαρτηθεί από τη στάση όλων.

Η κυβέρνηση κάνει έκκληση για να τηρούνται τα μέτρα από όλους. «Μπορούν όλοι να γίνουν ήρωες, τηρώντας τα μέτρα», είπε ο κ. Πέτσας.

Σχετικά με το τι θα ανοίξει πρώτο, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε, ότι το πιο ασφαλές είναι να ανοίξει η εκπαίδευση. Στη συνέχεια εξετάζεται το άνοιγμα του λιανεμπορίου, ενώ αργότερα οι υπόλοιπες δραστηριότητες, σταδιακά και με τις κρίσιμες ημερομηνίες για τη λήψη αποφάσεων να είναι οι 7, 14 και 21 Δεκεμβρίου.

«Όλα σταθμίζονται και ανάλογα με την εισήγηση των ειδικών η κυβέρνηση θα πάρει αποφάσεις», είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, επισημαίνοντας πως «ο εφησυχασμός είναι ο εχθρός».

Σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ, το άνοιγμα θα γίνει σταδιακά και τα σενάρια είναι τα εξής:

Τα δημοτικά/νηπιαγωγεία/βρεφονηπιακοί θα ανοίξουν στις 7/12
Τα γυμνάσια/λύκεια θα ανοίξουν στις 14/12
Τα καταστήματα λιανεμπορίου και τα καταστήματα σε εμπορικά με click away θα ανοίξουν στις 14/12
Τα εμπορικά κέντρα θα ανοίξουν στις 21/12
Για την εστίαση δεν υπάρχει ακόμα απόφαση
Τέλος, αναμένεται να παραμείνει η απαγόρευση κυκλοφορίας τις βραδινές ώρες, καθώς και το SMS για τις απαραίτητες μετακινήσεις.

Πώς θα γίνει το άνοιγμα της αγοράς – Οι δύο γεωγραφικές ταχύτητες
Και ο γενικός Γραμματέας Εμπορίου, Παναγιώτης Σταμπουλίδης, μίλησε για την άρση του lockdown, επισημαίνοντας, ότι είναι νωρίς και όλα εξαρτώνται από τις εισηγήσεις των ειδικών. Δεν απέκλεισε όμως το ενδεχόμενο, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, να υπάρξουν δυο διαφορετικές γεωγραφικές ταχύτητες για το άνοιγμα της αγοράς. Αλλά, όπως είπε, προς το παρόν, πρέπει να μείνουμε συγκεντρωμένοι στην τήρηση των μέτρων.

Στο μεταξύ, δεν απέρριψε το ενδεχόμενο να υπάρξει ένας συγκεκριμένος τρόπος για τη μετακίνηση των πολιτών, στα πρότυπα του 13033. «Υπάρχουν διάφορες τεχνικές παράμετροι που εξετάζουμε, αλλά δεν υπάρχει κάτι συγκεκριμένο», όπως είπε χαρακτηριστικά.

Για τα Χριστούγεννα, υπογράμμισε αυτό που ήδη είναι γνωστό, ότι φέτος θα εορταστούν διαφορετικά χωρίς μετακινήσεις και μεγάλες συγκεντρώσεις σε σπίτια, καθώς όλοι αγωνιζόμαστε, όπως είπε, να μειωθούν τα κρούσματα και να βγούμε από αυτή την κατάσταση. Επισήμανε, ότι χρειάζεται ψυχραιμία και όταν έρθει η ώρα θα γίνουν οι ανακοινώσεις από την κεντρική διαχείριση.

 

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares