Πέμπτη , 29 Σεπτεμβρίου 2022
Τελευταία Νέα

Lockdown – Οικονομία : Τι προβλέπεται για επιταγές, ενοίκια, επιστρεπτέα, εισφορές

Γεμίζει την φαρέτρα της η κυβέρνηση στην «μάχη» της απέναντι στην πανδημία, στον οικονομικό τομέα. Οι επιπτώσεις μέρα με την μέρα γίνονται ακόμη μεγαλύτερες και στο υπουργείο Οικονομικών θέλουν να είναι έτοιμοι ανά πάσα στιγμή να μπορούν να πλειοδοτήσουν σε μέτρα – ασπίδα για επιχειρήσεις και εργαζόμενους.

Βέβαια αυτό μόνο εύκολο δεν είναι δεδομένου ουδείς μπορεί να εγγυηθεί για την έκταση της κρίσης και το μέγεθος της ζημιάς, ενώ οι οικονομικές δυνατότητες δε είναι ανεξάντλητες.

Και μπορεί ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας να τονίζει με κάθε ευκαιρία ότι η κυβέρνηση θα κάνει ότι είναι χρειαστεί για όσο χρειαστεί εργαζόμενους και επιχειρήσεις προκειμένου οι επιπτώσεις να αμβλυνθούν, όμως αυτό ως ένα βαθμό λειτουργεί ως «ντόπα», αφού αν η κατάσταση συνεχιστεί επί μακρόν, τότε τα πράγματα θα είναι εξαιρετικά δύσκολα.

Το πακέτο των μέτρων στήριξης αφορά όλους τους πληττόμενους, επιχειρήσεις και εργαζόμενους και ήδη τρέχει και στο αμέσως προσεχές διάστημα θα εμπλουτιστεί και με άλλα μέτρα. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνεται η υποχρεωτική μείωση των ενοικίων κατά 40% για πληττόμενες επιχειρήσεις  και εργαζόμενους σε αναστολή  με αποζημίωση του ιδιοκτήτη για το 50% της ζημιάς, «πάγωμα» 75 ημερών για τις επιταγές, αναστολή πληρωμών ΦΠΑ και δόσεων ρυθμίσεων, φθηνά κρατικά δάνεια με το 50% να χαρίζεται στους επαγγελματίες και τις επιχειρήσεις αλλά και ρύθμιση για τις ασφαλιστικές οφειλές  ελεύθερων επαγγελματιών συνθέτουν το νέο οικονομικό πακέτο στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων που ενεργοποιείται από αυτήν την εβδομάδα.

Το πακέτο που ανακοινώθηκε τις προηγούμενες ημέρες, πήρε σάρκα και οστά το βράδυ της Παρασκευή με τροπολογία του υπουργείου Οικονομικών που κατατέθηκε στη Βουλή και εξειδικεύει τα μέτρα στήριξης για το δεύτερο κύμα της πανδημίας, με την έκδοση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης ανοίγει ο τέταρτος κύκλος της επιστρεπτέας προκαταβολής ενώ με νέα διάταξη που αναμένεται να κατατεθεί  στη Βουλή ρυθμίζονται σε 5 δόσεις οι ασφαλιστικές οφειλές του 2019 για επαγγελματίες.

Πιο συγκεκριμένα το τρέχον πακέτο περιλαμβάνει εκτός των άλλων:

 • «Κούρεμα» ενοικίων: Από τον Νοέμβριο η μείωση των ενοικίων παύει να είναι προαιρετική κατά 30% και επανέρχεται το υποχρεωτικό κούρεμα 40%. Τον περασμένο μήνα υποχρεωτική μείωση 40% στα ενοίκια, ίσχυε μόνο για επιχειρήσεις της Κοζάνης και τους εργαζομένους των συγκεκριμένων επιχειρήσεων που τέθηκαν σε αναστολή για την πρώτη κατοικία τους ή τη φοιτητική στέγη. Για το μήνα Νοέμβριο 2020 υποχρεωτική μείωση ενοικίου 40% δικαιούνται:
 1. Επιχειρήσεις  που εδρεύουν ή έχουν υποκατάστημα σε  περιφερειακή ενότητα  που εντάσσεται σε επιδημιολογικό επίπεδο τουλάχιστον αυξημένου κινδύνου, ή σε περιφερειακή ενότητα για την οποία έχουν εκδοθεί έκτακτα μέτρα προστασίας δημόσιας υγείας.
 2. Εργαζόμενοι που έχουν τεθεί σε αναστολή εργασίας για την κύρια κατοικία τους, ανεξαρτήτως του επιδημιολογικού επιπέδου της περιφερειακής ενότητας στην οποία εδρεύει ή έχει υποκατάστημα η επιχείρηση.
 • Γονείς (τουλάχιστον o ένας) που είναι σε αναστολή εργασίας και πληρώνουν ενοίκιο για το παιδί τους που σπουδάζει σε άλλη πόλη.
 1. Ναυτικοί, των οποίων η σύμβαση ναυτολόγησης τελεί σε αναστολή, καθώς και για τους συζύγους ή τα έτερα μέρη συμφώνου συμβίωσης και για όσο χρόνο η σύμβαση ναυτολόγησης εξακολουθεί να τελεί σε αναστολή.
 • Ιδιοκτήτες ακινήτων: Από τον Νοέμβριο οι ιδιοκτήτες που εισπράττουν μειωμένα κατά 40% ενοίκια θα αποζημιώνονται για το 50% της ζημιάς και το ποσό θα πιστώνεται στον τραπεζικό τους λογαριασμό.
 • Επιταγές: Παρατείνονται κατά 75 ημέρες από την ημερομηνία λήξης οι πληρωμές επιταγών που λήγουν  έως 31 Δεκεμβρίου 2020. Το μέτρο αφορά επιχειρήσεις που κατέβασαν ρολά με κρατική εντολή ή ανήκουν σε έναν από τους πληττόμενους ΚΑΔ και στο εξάμηνο Απριλίου-Σεπτεμβρίου ο τζίρος τους μειώθηκε τουλάχιστον κατά 50% σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό χρονικό διάστημα. Αξιόγραφα αυτών των επιχειρήσεων που έληξαν μετά τις 6 Νοεμβρίου, ή θα λήξουν ως την έναρξη ισχύος  του νόμου, δεν μπαίνουν στον Τειρεσία. Για τους κομιστές που δεν θα εισπράξουν τις επιταγές θα ισχύσει και για αυτούς η 75ήμερη παράταση πληρωμής των επιταγών τους, εάν η συνολική αξία των αξιογράφων που δεν θα εισπράξουν λόγω  αναστολής, υπερβαίνει το 50% του περυσινού μέσου μηνιαίου τζίρου τους. Εάν η αξία των αναστελλόμενης λήξης επιταγών/αξιογράφων που κατέχουν υπερβαίνει το 20% του περυσινού μέσου μηνιαίου τζίρου τους, δικαιούνται δύο διευκολύνσεις από την Εφορία:
 1. Πληρωμή ΦΠΑ: Έχει δοθεί παράταση μέχρι 30 Απριλίου 2021 για πληρωμή ΦΠΑ που έπρεπε να καταβληθεί στο διάστημα 1-30 Νοεμβρίου, καθώς και οφειλών που βεβαιώθηκαν ή θα βεβαιωθούν βάσει εμπρόθεσμης υποβολής δηλώσεων με καταληκτική ημερομηνία  30.11.1920 και 31.12.2020.
 2. Αναστολή πληρωμής των δόσεων Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου για ρυθμισμένες οφειλές προς την Εφορία. Οι δύο αυτές δόσεις θα πληρωθούν στο τέλος του προγράμματος ρύθμισης.
 • Επιστρεπτέα προκαταβολή 4: Έως τις 30 Νοεμβρίου θα πρέπει να υποβάλλουν αίτηση οι επιχειρήσεις και οι επαγγελματίες προκειμένου να λάβουν φθηνά κρατικά δάνεια τα οποία κυμαίνονται κατ’ ελάχιστον από 1.000 ευρώ έως και 30.000 ευρώ ανάλογα με τον αριθμό εργαζομένων της κάθε επιχείρησης. Στο νέο κύκλο ύψους 1 δις. ευρώ εντάσσονται επαγγελματίες χωρίς εργαζόμενους και χωρίς ταμειακή μηχανή καθώς και νέες επιχειρήσεις. Το 50% του ποσού που θα εισπράξει o επαγγελματίας δεν επιστρέφεται ενώ όποιος κάνει αίτηση, θα δεσμευτεί ότι δεν θα κάνει απόλυση μέχρι και το τέλος Μαρτίου του 2021.
 • Ρύθμιση ασφαλιστικών οφειλών επαγγελματιών: Σε 5 αντί για 2 δόσεις θα καταβληθούν οι ασφαλιστικές οφειλές που προέκυψαν από την εκκαθάριση των εισφορών του 2019 για 800.343 ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και αγρότες.
 • Συλλογικές συμβάσεις:  Με νομοθετική  παρέμβαση αναμένεται να παραταθεί η ισχύς  των συλλογικών  συμβάσεων εργασίας οι οποίες  έληξαν ή θα λήξουν κατά τη περίοδο της πανδημίας. Χθες άνοιξε η πλατφόρμα υποβολής δηλώσεων αναστολών  συμβάσεων εργασίας Νοεμβρίου με την προθεσμία να λήγει στις 7 Δεκεμβρίου. Οι πληρωμές των αποζημιώσεων των 800 ευρώ θα γίνουν σταδιακά. Όσον αφορά τις επιχειρήσεις που κλείνουν με κρατική εντολή θα γίνουν μεταξύ 27 Νοεμβρίου και 3 Δεκεμβρίου

 

newsit

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares