Πέμπτη , 28 Μαρτίου 2024
Τελευταία Νέα

Lockdown μέχρι τις 14 Δεκεμβρίου – Τι θα γίνει με τα σχολεία και την εστίαση

Αντίστροφη μέτρηση για νέες αποφάσεις σχετικά με το lockdown.Σε τηλεοπτικό μήνυμα θα προχωρήσει ο πρωθυπουργός όπου θα παρουσιάσει τον “οδικό χάρτη” μέχρι το εμβόλιο. Διχασμένοι οι επιδημιολόγοι για τα σχολεία.Η αντίστροφη μέτρηση για τις κρίσιμες αποφάσεις σχετικά με την άρση του των περιορισμών του lockdown έχει ήδη ξεκινήσει.

Το πιθανότερο σενάριο είναι πως οι τελικές αποφάσεις θ’ ανακοινωθούν την Παρασκευή, δίχως να έχει ακόμη ξεκαθαριστεί εάν αυτές θα γίνουν από τον ίδιο τον Κυριάκο Μητσοτάκη ή τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Στέλιο Πέτσα ή ακόμη και τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, Νίκο Χαρδαλιά.

Σε κάθε περίπτωση, εάν ο πρωθυπουργός προχωρήσει σε τηλεοπτικό μήνυμα, θα παρουσιάσει τον «οδικό χάρτη» που δεν θα περιλαμβάνει μόνο την άρση των περιορισμών, αλλά και ένα αναλυτικό σχέδιο για την πορεία ως το εμβόλιο και το οριστικό τέλος της περιπέτειας.

Γνώμονας των αποφάσεων θα είναι ασφαλώς η προστασία της δημόσιας υγείας και της ανθρώπινης ζωής και αντικειμενικός στόχος με το άνοιγμα των κοινωνικών και οικονομικών δραστηριοτήτων η αποφυγή ενός τρίτου κύματος του κορονοϊού κι ενός τρίτου lockdown. Κριτήριο για τις αποφάσεις λοιπόν θα είναι τα επιδημιολογικά δεδομένα.

Η χθεσινή αύξηση των κρουσμάτων θ’ αποτυπωθεί σήμερα και αύριο εάν πράγματι υπήρξε συγκυριακή – όπως πιστεύεται – ή εάν τα δεδομένα πράγματι αλλάζουν και μαζί οι αποφάσεις της κυβέρνησης. Σύμφωνα πάντως με τις ίδιες εκτιμήσεις, η αύξηση ενδέχεται να οφείλεται στα αποτελέσματα των rapid tests, τα οποία καταγράφονται με κάποια καθυστέρηση και χθες αποτελούσαν το 1/3 του συνόλου των τεστ που έγιναν ανά την επικράτεια.

Παράταση μέχρι τις 14 Δεκεμβρίου… και βλέπουμε

Όπως έλεγαν, παράλληλα, στο newsit.gr κυβερνητικά στελέχη, είναι γνωστό πλέον τοις πάσι πως ο αριθμός των κρουσμάτων δεν αποτελεί το μοναδικό στοιχείο που εξετάζεται και λαμβάνεται υπόψη. Και πράγματι τα υπόλοιπα στοιχεία, όπως ο αριθμός των διασωληνωμένων στις ΜΕΘ και των περιπτώσεων που χρήζουν νοσηλείας ή ο δείκτης μεταδοτικότητας (Rt), καταγράφουν σταθερά τα τελευταία 24ωρα μια κάποια πτώση – έστω και με βραδύτερους ρυθμούς από τους αναμενόμενους.

Υπό αυτές τις συνθήκες, αναμένεται η παράταση του lockdown έως τις 14 Δεκεμβρίου, ούτως ώστε να υπάρξει περισσότερος χρόνος για την αποκλιμάκωση των κρουσμάτων και της συνεπακόλουθης πίεσης στο σύστημα υγείας. Έτσι, απομένουν να ξεκαθαριστούν με τις κυβερνητικές ανακοινώσεις οι τρεις άγνωστες παράμετροι στην εξίσωση: σχολεία, εμπορικά καταστήματα και εστίαση. Σε κάθε περίπτωση, οι ακριβείς ημερομηνίες παραμένουν ρευστές.

Ανοιχτά τα εμπορικά καταστήματα, κλειστή πιθανότατα η εστίαση

  • Για τα σχολεία, ακόμη και οι επιδημιολόγοι φαίνονται αυτή τη στιγμή διχασμένοι. Οι εισηγήσεις των ειδικών προς την κυβέρνηση αναμένονται έως αύριο, αλλά δεν θα πρέπει πλέον ν’ αποκλειστεί το σενάριο όλα τα σχολεία να παραμείνουν κλειστά και να επαναλειτουργήσουν με το νέο έτος.
  • Για τα εμπορικά καταστήματα, δεδομένο θεωρείται το άνοιγμά τους – με αυστηρούς κανόνες και περιορισμούς – προκειμένου να λειτουργήσει η αγορά εν όψει της εορταστικής περιόδου. Το επιβεβαίωσε, άλλωστε, σε συνέντευξή του (Σκάι) και ο κ. Πέτσας, τονίζοντας με νόημα πως τα επιδημιολογικά δεδομένα θα δείξουν τον τρόπο, αλλά και ότι οι ημερομηνίες δεν βοηθούν.

Για την εστίαση, είναι πλέον σοβαρό το ενδεχόμενο να μην ανοίξει πριν από τα Χριστούγεννα. Ακόμη και στην περίπτωση που θα συμβεί πάντως το αντίθετο, δεν πρόκειται ν’ ανοίξουν μπαρ, κέντρα διασκέδασης και γενικότερα τα λεγόμενα «ορθάδικα» παρά μόνον τα εστιατόρια

Shares