Πέμπτη , 28 Μαρτίου 2024

Lockdown μέχρι τα… κάλαντα εισηγούνται οι ειδικοί! Σενάριο-«βόμβα»: Να μην ανοίξει καθόλου η εστίαση τα Χριστούγεννα

Χριστούγεννα… με λίγους – “Χάνεται” και η 14η Δεκεμβρίου;

Απομακρύνεται μέρα με τη μέρα το ενδεχόμενο εορτασμού των Χριστουγέννων με τον πατροπαράδοτο τρόπο, καθώς εντείνονται οι εκκλήσεις των λοιμωξιολόγων για αυστηρή τήρηση των μέτρων και παράταση του αυτοπεριορισμού των πολιτών μέχρι τα… κάλαντα.

Υπό το φόβο της ραγδαίας επιδείνωσης του επιδημιολογικού φορτίου λόγω των χριστουγεννιάτικων αγορών, αλλά και με το βλέμμα στραμμένο στις μονάδες του ΕΣΥ που δέχονται αφόρητη πίεση παρά τις τρεις εβδομάδες καραντίνας αισίως, οι εισηγήσεις των ειδικών βρίσκονται στην αντίθετη κατεύθυνση από αυτή της χαλάρωσης των μέτρων, προτείνοντας παράταση 2-3 εβδομάδων στο υφιστάμενο lockdown.

Κρίσιμα τα επόμενα 24ωρα για την διάρκεια που θα έχει το lockdown. Δεδομένο το ότι θα λειτουργήσουν τα εμπορικά καταστήματα πριν τα Χριστούγεννα. Άγνωστο το πότε θα ανοίξουν τα σχολεία.

Η εβδομάδα που έρχεται θα είναι αυτή που θα κρίνει πολλά – αν όχι όλα – σχετικά με το πώς θα γιορτάσουμε τα φετινά Χριστούγεννα και πόσο θα κρατήσει το lockdown.

Ο Μητσοτάκης για τα φετινά Χριστούγεννα

Τα κρούσματα κορωνοϊού, κυρίως στην Αθήνα, δείχνουν να παρουσιάζουν μερική πτώση. Παρά ταύτα, οι επιστήμονες και το κυβερνητικό επιτελείο δείχνουν να ανησυχούν ιδιαίτερα για τους αριθμούς των διασωληνωμένων, καθώς και για τους νεκρούς, που σήμερα -με 121 νέους θανάτους- σημείωσαν ένα θλιβερό ρεκόρ.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έστειλε από τη Θεσσαλονίκη το δικό του μήνυμα, επισημαίνοντας ότι τα φετινά Χριστούγεννα θα είναι πολύ διαφορετικά. «Πολύ – πολύ πιο περιορισμένα, με τις οικογένειες μας, με τους ανθρώπους που αγαπάμε, άντε ενδεχομένως μία οικογένεια ακόμα. Και έτσι πρέπει να γίνει σε αυτό το ιδιαίτερο 2020, το οποίο μας επιφύλαξε πάρα πολλές εκπλήξεις» ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός. Ο κ. Μητσοτάκης υποστήριξε μεταξύ άλλων ότι «δεν θα ξεφύγουμε από την πανδημία, εάν δεν υπάρξει ικανός εμβολιασμός».

Να σημειωθεί ότι οι Financial Times, σήμερα, προανήγγειλαν την έγκριση του εμβολίου της Pfizer στη Βρετανία, αναφέροντας ως πιθανή ημερομηνία εκκίνησης των εμβολιασμών την 7η Δεκεμβρίου.

Ανοιχτό το ενδεχόμενο για «λουκέτο» στην εστίαση στις γιορτές

Η ημερομηνία επανεκκίνησης της αγοράς θα κρίνει και το άνοιγμα των σχολείων, που ούτως ή άλλως θα μείνουν κλειστά την περίοδο των εορτών. Την ίδια ώρα, κι ενώ το εμπόριο θεωρείται βέβαιο ότι θα ανοίξει από τις μικρότερες επιχειρήσεις, έντονο προβληματισμό προκαλεί ο κλάδος της εστίασης, που θεωρήθηκε ως εστία υπερμετάδοσης του κορωνοϊού.

Ωστόσο, το ζήτημα δεν προκαλεί αντιδράσεις μόνο μεταξύ των επιστημόνων, αλλά και μεταξύ των επιχειρηματιών. Σύμφωνα με το Mega, παρά τα σενάρια για την επαναλειτουργία εστιατορίων και καφέ περί τις 20 Δεκεμβρίου, με αυστηρούς όρους και μόνο με καθήμενους, το άνοιγμά τους προσκρούει σε εμπόδια και δεν αποκλείεται το λουκέτο κατά την περίοδο των εορτών. Αρκετοί εκπρόσωποι του κλάδου έχουν απευθύνει μήνυμα προς την κυβέρνηση και τα συναρμόδια υπουργεία να μην ανοίξουν καθόλου τα μαγαζιά την περίοδο των εορτών, να μην μπει δηλαδή ο κλάδος στο σενάριο του «ακορντεόν», γιατί ήδη η ζημιά που έχουν υποστεί είναι βαρύτατη.

Η απόφαση δεν αφορά μπαρ και νυχτερινά κέντρα, που δεν αναμένεται να ανοίξουν ούτως ή άλλως, αλλά καφέ και εστιατόρια. Στις εορταστικές απαγορεύσεις, μελετάται ακόμη απαγόρευση κυκλοφορίας και συναθροίσεων όπως το φετινό Πάσχα, όπως και μετακινήσεις από τον έναν νομό στον άλλο.

Σενάριο-«βόμβα»: Να μην ανοίξει καθόλου η εστίαση τα Χριστούγεννα

Ο Νίκος Σύψας προσέθεσε ότι το lockdown που έχουμε είναι εν μέρει χαλαρό και δεν βοηθάει στη γρήγορη αποκλιμάκωση της πανδημίας. Παράλληλα, επισήμανε πως την ημέρα που θα ανοίξει η κοινωνία θα υπάρξει διασπορά του κορωνοϊού ενώ υπενθύμισε πως ελάχιστοι Έλληνες έχουν αντισώματα και γι’ αυτό υπάρχει κίνδυνος τις επόμενες 15 – 20 ημέρες να αρχίσουν τα κρούσματα να ανεβαίνουν.

«Δεν θα κάνουμε κανονικές γιορτές, μην έχουμε την ιδέα ότι θα έχουμε πλήθη καταναλωτών στα καταστήματα. […] Χριστούγεννα μόνοι μας. Καμία οικογένεια, κανένας γύρω μας» είπε καταλήγοντας.

Την ίδια στιγμή, το Μέγαρο Μαξίμου είναι αντιμέτωπο με ένα μεγάλο «γρίφο»: αυτόν της εστίασης. Σύμφωνα με πληροφορίες του iefimerida.gr, εξετάζεται το σενάριο – «βόμβα» να μην ανοίξει καθόλου η εστίαση τα Χριστούγεννα. Υπενθυμίζεται ότι ήδη θεωρείται δεδομένο ότι θα παραμείνουν κλειστά μπαρ, κλαμπ και χώροι διασκέδασης. Παρά ταύτα, στην ίδια λίστα ενδέχεται να μπουν καφέ και εστιατόρια.

Κατά τις ίδιες πηγές, αρκετοί από τον κλάδο της εστίασης προκρίνουν το να μην ανοίξουν, λόγω των περιορισμών. Στο ίδιο σενάριο αναφέρθηκε και το κεντρικό δελτίο του MEGA, όπου επισημάνθηκε η θέση εκπροσώπων της εστίασης ότι δεν επιθυμούν τη λύση «ακορντεόν» -δηλαδή να ανοίξουν για δυο εβδομάδες και να κλείσουν αμέσως μετά.

Πάντως, εξίσου δύσκολη είναι η «εξίσωση» και για το λιανεμπόριο, με τα περισσότερα καταστήματα να ετοιμάζουν τα e-shops τους για τη μέθοδο του click away.

iefimerida.gr /newsit.gr

 

 

Shares