Παρασκευή , 12 Αυγούστου 2022

Lockdown – κορονοϊός : Πότε θα δούμε μείωση των κρουσμάτων στην Αττική

Μια (ακόμα) εξαιρετικά κρίσιμη εβδομάδα ξεκινά. Μια εβδομάδα που αρχίζει με κλειστά και τα δημοτικά, τα νηπιαγωγεία και τα προνήπια και με την κοινωνία σοκαρισμένη από τους 71 θανάτους σε μια μέρα. Χιλιάδες οι ασθενείς στα νοσοκομεία, ξεπέρασε το 1 ο δείκτης R, δήλωσε η Ματίνα Παγώνη.

Κάθε μέρα κι ένας πιο βαρύς απολογισμός. Μπορεί τα κρούσματα την Κυριακή (15.11.2020) να μην ξεπέρασαν τις 2.000 αλλά οι 71 νεκροί σε 24 ώρες σόκαραν τους πάντες. Σχεδόν τρεις άνθρωποι κάθε ώρα πεθαίνουν στην Ελλάδα από κορονοϊό, ενώ σχεδόν 3.000 συμπολίτες μας νοσηλεύονται στα νοσοκομεία της χώρας, όπως δήλωσε η Ματίνα Παγώνη.

Το πιο ανησυχητικό είναι πως, όπως είπε μιλώντας το πρωί της Δευτέρας  (16.11.2020) στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ η Ματίνα Παγώνη, ο δείκτης R, ο δείκτης που δείχνει το πόσο πολύ μεταδίδεται ο κορονοϊός από έναν άνθρωπο σε έναν άλλο, έχει ξεπεράσει το 1 και πάει προς το 2!

Η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ εκτίμησε ότι στην Αττική και στις άλλες πόλεις, αλλά όχι στη Θεσσαλονίκη, αναμένεται σταθεροποίηση των κρουσμάτων από το προσεχές Σάββατο, 21 Νοεμβρίου καθώς θα έχουν περάσει 15 μέρες από την εφαρμογή των νέων μέτρων και του lockdown.

Η σταθεροποίηση αυτή, εκτίμησε η κα Παγώνη, θα πρέπει να συνεχιστεί για 3 με 4 ημέρες και το παραπάνω Σάββατο (28.11.2020) να ξεκινήσει η μείωση των κρουσμάτων. Υπενθυμιζεται ότι το lockdown έχει ανακοινωθεί έως τις 30 Νοεμβρίου, μοιραία δεν θεωρείται απίθανη η παράτασή του.

Για τη Θεσσαλονίκη, η Ματίνα Παγώνη τόνισε ότι είναι μια περίπτωση ιδιαίτερη και χρειάζεται πιο πολύ χρόνο αφού συγκριτικά με τον πληθυσμό της τα κρούσματα ήταν πάρα πολλά. Συνεπώς η τάση σταθεροποίησης θα ξεκινήσει μαζί με την Αθήνα και τις άλλες πόλεις, παρότι ξεκίνησαν τα περιοριστικά μέτρα στη Θεσσαλονίκη μία εβδομάδα νωρίτερα.

Σύμφωνα με την πρόεδρο των νοσοκομειακών ιατρών Αθήνας – Πειραιά, τα 1.698 νέα κρούσματα που ανακοίνωσε την Κυριακή ο ΕΟΔΥ δεν θα πρέπει να τα λάβουμε υπόψη μας, καθώς τα δείγματα ήταν τα μισά δηλαδή έγιναν περίπου 14.000 μοριακά τεστ και 1.600 rapid.

Θα πρέπει όμως να βασιζόμαστε στους αυξημένους  θανάτους των τελευταίων ημερών. Όπως είπε η Ματίνα Παγώνη, οι πολλοί θάνατοι δικαιολογούνται από την αύξηση του αριθμού των διασωληνωμένων και των νοσηλευομένων σε απλές κλίνες Covid-19 στα νοσοκομεία.

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares