Δευτέρα , 30 Νοεμβρίου 2020

Lockdown: Έκτακτες ανακοινώσεις από Σταϊκούρα και Χαρδαλιά μετά το διάγγελμα του πρωθυπουργού

Lockdown: Έκτακτες ανακοινώσεις από  Σταϊκούρα και Χαρδαλιά μετά το διάγγελμα του πρωθυπουργού

Lockdown:Μετά τις ανακοινώσεις από τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για την αντιμετώπιση της πανδημίας, στις 15:00 ο Υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, από το Υπουργείο Οικονομικών θα παρουσιάσει τα μέτρα οικονομικής στήριξης.


Στις 18:00, ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς, ο Υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης και ο Γενικός Γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή Παναγιώτης Σταμπουλίδης, θα προβούν σε ανακοινώσεις από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, σχετικά με τον τρόπο εφαρμογής των μέτρων προστασίας για την ανακοπή της εξάπλωσης του κορονοϊού.

Ποιο θα είναι το μοντέλο του lockdown που θα ανακοινωθεί
Το γενικό lockdown θ’ ακολουθήσει το μοντέλο αυτού της Θεσσαλονίκης, αλλά στην πραγματικότητα θα είναι το ίδιο με αυτό του πρώτου κύματος το Μάρτιο και Απρίλιο. Δηλαδή, θα είναι κλειστά όλα τα εμπορικά καταστήματα πλην των σούπερ μάρκετ, των καταστημάτων τροφίμων, των πρατηρίων καυσίμων, των συνεργείων αυτοκινήτων, των φαρμακείων, των pet shop, των βιοτεχνικών και των βιομηχανιών.

Κλειστά θα είναι ασφαλώς και τα καταστήματα εστίασης – πλην delivery και take away – ενώ βασική διαφορά σε σχέση με το Μάρτιο και τον Απρίλιο είναι ότι θα παραμείνουν ανοιχτά τα σχολεία τουλάχιστον της προσχολικής και της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Συγκεκριμένα, πρόθεση της κυβέρνησης είναι να κλείσουν μόνο τα Λύκεια και να γίνονται μαθήματα εξ αποστάσεως, καθώς, όπως αποδεικνύουν τα στοιχεία για τον ιό, η συντριπτική πλειονότητα των κρουσμάτων – άνω του 70% – εμφανίζεται στις ηλικίες 15-17, δηλαδή στους μαθητές του Λυκείου και δη από εξωσχολικές επαφές και δραστηριότητες.

Η εισήγηση, όμως, της επιτροπής των ειδικών είναι να κλείσουν και τα Γυμνάσια κι απομένει να φανεί εάν θα γίνει αποδεκτή από την κυβέρνηση, δεδομένου πως δημιουργούνται σοβαρά ζητήματα με τις άδειες ειδικού σκοπού για τους εργαζόμενους γονείς. Σε κάθε περίπτωση, εάν η εισήγηση των ειδικών είναι ομόφωνη και δεν χωρεί συζήτηση επ’ αυτού, τότε η κυβέρνηση θα την υιοθετήσει.

Μηνύματα sms στο 13033
Σε ό,τι αφορά τις μετακινήσεις, αυτές θα επιτρέπονται με SMS για έξι διαφορετικούς λόγους στο 13033 – όπως ακριβώς, δηλαδή, συνέβη και στο πρώτο κύμα της πανδημίας. Οι εργαζόμενοι θα προμηθευτούν γραπτή βεβαίωση από τον εργοδότη τους, ενώ θα ισχύσει απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 9 το βράδυ έως τις 5 το πρωί της επόμενης ημέρας, με μοναδική εξαίρεση τους εργαζομένους και τα περιστατικά εκτάκτου ανάγκης – κυρίως για λόγους υγείας.

Περιορισμοί θα υπάρξουν και στις πτήσεις, δεδομένου πως θ’ απαγορευτούν και οι μετακινήσεις εκτός νομού, ενώ οι διεθνείς πτήσεις συναρτώνται απόλυτα με τα μέτρα που λαμβάνονται ή θα ληφθούν και σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Υπενθυμίζεται ότι στην τελευταία Σύνοδο Κορυφής που ήταν έκτακτη και πραγματοποιήθηκε μέσω τηλεδιάσκεψης για τον κορονοϊό, η Άνγκελα Μέρκελ πρότεινε ένα πανευρωπαϊκό lockdown ως «ανάχωμα» στο δεύτερο και ισχυρότερο κύμα της πανδημίας.

 

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares