Παρασκευή , 29 Μαρτίου 2024
Τελευταία Νέα

Lockdown – Απελπισία στη Θεσσαλονίκη: Σκέψεις να γίνει το Βελλίδειο κλινική ΜΕΘ

Οι πρώτες σκηνές έξω από τα νοσοκομεία στη Θεσσαλονίκη έχουν στηθεί. Το αμφιθέατρο στο ΑΧΕΠΑ έχει γίνει χώρος αναμονής ασθενών. Η κατάσταση θυμίζει όλο και περισσότερο… Ιταλία. Για να μη φτάσουμε εκεί και δούμε εικόνες από άλλες χώρες, οι αρμόδιοι παίρνουν τα μέτρα τους. Κραυγή από καθηγητή εντατικής θεραπείας: Δεν φτάνουν οι ΜΕΘ, χρειάζονται και ειδικά εκπαιδευμένοι γιατροί και νοσηλευτές.

Η αποκάλυψη ότι η κυβέρνηση, για να αντιμετωπίσει την απελπιστική κατάσταση στη Θεσσαλονίκη, σκέφτεται να μετατρέψει ακόμη και το Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο σε κλινική ΜΕΘ σοκάρει. Αποτυπώνει όμως το μέγεθος του συναγερμού που έχει σημάνει εξαιτίας της ραγδαίας εξάπλωσης του κορονοϊού στη Βόρεια Ελλάδα και την ασφυκτική επίθεση που δέχεται το σύστημα υγείας.

Άλλωστε ήδη έχει τεθεί σε εφαρμογή το σχέδιο έκτακτης ανάγκης για τη Θεσσαλονίκη, που μεταξύ άλλων προβλέπει την ενεργοποίηση, έως την Κυριακή, 50 νέων κλινών ΜΕΘ στη Βόρεια Ελλάδα.

Πέρα από τις σκέψεις να μετατραπεί το Βελλίδειο σε σημείο όπου θα εγκατασταθούν κλινικές ΜΕΘ, έξω από τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης (ΑΧΕΠΑ, Ιπποκράτειο, Άγιος Παύλος, Παπαγεωργίου, Άγιος Δημήτριος) υπάρχουν ήδη, υποστηρικτικά, σκηνές και λυόμενα περίπτερα που παραχώρησε η ΔΕΘ, ενώ το αμφιθέατρο στο ΑΧΕΠΑ έχει γίνει χώρος αναμονής των ασθενών. Επίσης, το 424 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης ετοιμάζεται να μετατρέψει σε θαλάμους νοσηλείας ακόμη και τους χώρους στο υπόγειο – πυρηνικό καταφύγιο, σύμφωνα με τον ΣΚΑΙ.

“Οι υποδομές της ΔΕΘ, στη Θεσσαλονίκη, περίπτερα αλλά και το Βελλίδειο Εκθεσιακό Κέντρο, είναι στη διάθεση της Πολιτείας για την αντιμετώπιση της μεγάλης πίεσης που έχει δεχθεί το ΕΣΥ στη μάχη κατά του κορονοϊού”, δήλωσε στο GRTimes.gr o πρόεδρος της ΔΕΘ Τάσος Τζήκας. Έως τώρα, πάντως, δεν έχει ζητηθεί η παραχώρηση χώρων της ΔΕΘ.

   

«Είμαστε στα όρια στη Θεσσαλονίκη, για αυτό και υπάρχει κινητικότητα στο Βόρεια Ελλάδα για να ανοίξουμε κι άλλες ΜΕΘ. Ελπίζουμε να μην φτάσουμε στα όρια του Μπέργκαμο», τόνισε ο καθηγητής λοιμωξιολογίας Χαράλαμπος Γώγος, μιλώντας το πρωί της Πέμπτης (12.11.2020) στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ. Σημείωσε δε ότι η ανάπτυξη επιπρόσθετων χώρων ΜΕΘ, ακόμα και σε χώρους όπως το Βελλίδειο, είναι μια σωστή σκέψη αλλά προς το παρόν δεν χρειάζεται. «Σε μια κρίση πρέπει να είμαστε έτοιμοι», είπε, υπογραμμίζοντας πως το σημαντικό είναι ότι υπάρχουν διαθέσιμοι αναπνευστήρες.

Δεν είναι έκπληξη η Θεσσαλονίκη

Για τον Θοδωρή Βασιλακόπουλο, καθηγητή πνευμονολογίας και εντατικής θεραπείας, η κατάσταση στη Θεσσαλονίκη, δεν ήταν έκπληξη γιατί το σύστημα έχει ξεπεράσει τα όριά του ακόμα και σε πιο οικονομικά ισχυρές χώρες και με πολύ προηγμένα συστήματα υγείας.

«Άρα η Θεσσαλονίκη δεν μας εκπλήσσει με την έννοια ότι έχει συμβεί και αλλού» είπε μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα. Σημείωσε ότι «δεν είναι λύση για την αντιμετώπιση της πανδημίας να αυξήσουμε τα υγειονομικά συστήματα ώστε να παίρνουν απεριόριστο αριθμό ασθενών, γιατί στο καλύτερο υγειονομικό σύστημα από τους νοσηλευόμενους θα θρηνήσουμε πάρα πολλά θύματα. Πρέπει να μειώσουμε τον αριθμό των ασθενών που είναι βαριά και ο μόνος τρόπος να το μειώσουμε είναι να μειώσουμε την έκταση της επιδημίας στην κοινότητα».

Τα στοιχεία που έδωσε ο καθηγητής, είναι σοκαριστικά: «Στους 100 που μπαίνουν σε ΜΕΘ οι 40 δεν θα καταφέρουν να βγουν. Αν υποθέσουμε ότι η Ελλάδα είχε 10.000 κλίνες, αν γεμίζαμε με 10.000 ανθρώπους με κορονοϊό αυτές τις μονάδες θα θρηνούσαμε με μαθηματική ακρίβεια 4 με 4.500 νεκρούς. Άρα δεν είναι η κύρια λύση του προβλήματος το να έχουμε πολλές κλίνες ΜΕΘ για να νοσηλεύουμε ασθενείς. Βεβαίως και χρειαζόμαστε  πολλές κλίνες ΜΕΘ γενικά για την Ελλάδα, θα είναι μία πολύ καλή παρακαταθήκη.

Θα μπαίνουν και ασθενείς πολύ λιγότερο βαριά και άρα η θνητότητα θα μειωθεί. Το έχουμε πολύ ανάγκη αυτό, είμαι από τους πρώτους που έχω πει ότι πρέπει να ενισχυθεί το σύστημα υγείας με ΜΕΘ και το λέμε χρόνια εμείς οι εντατικολόγοι. Όμως δεν είναι λύση τώρα να πούμε αφήστε τα όλα ελεύθερα, αφήστε τον ιό να κυκλοφορεί στην κοινότητα και να μολύνει, όποιον μπορεί να μολύνει και θα φτιάξουμε 100.000 ΜΕΘ να τους βάλουμε μέσα τους αρρώστους να τελειώνει η υπόθεση. Δεν είναι έτσι. 100.000 νοσηλευόμενοι σε ΜΕΘ με κορονοϊό σημαίνει 45.000 νεκροί. Πρέπει να το συνειδητοποιήσουμε αυτό».

Δεν φτάνουν οι ΜΕΘ, χρειάζονται και γιατροί

Και δεν είναι μόνο ότι θα φτιαχτούν οι ΜΕΘ. Χρειάζεται και απαραίτητο προσωπικό για να εργαστεί σε αυτές. Και δεν μπορεί όποιος κι όποιος γιατρός να το κάνει αυτό. Ο Θοδωρής Βασιλακόπουλος το εξήγησε: «Μπορεί ένας τελειόφοιτος της Ιατρικής να δουλέψει σε ΜΕΘ; Πρέπει κάποιος να τελειώσει την ειδικότητά του και να κάνει δύο χρόνια εξειδίκευση σε ειδικές τεχνικές που χρειάζονται για την αντιμετώπιση των ασθενών στις ΜΕΘ. Και αν το πρόβλημα είναι ο γιατρός – για κάθε έναν γιατρό αντιστοιχεί περίπου 8 με 10 νοσηλευτές. Είναι ακόμα σημαντικότερη παράμετρος για το σύστημα οι νοσηλευτές.

Ένας νοσηλευτής χρειάζεται μίνιμουμ ένα εξάμηνο εντατικής εκπαίδευσης, ίσως και παραπάνω για να γίνι ικανός να εργάζεται σε ΜΕΘ. Άρα δεν έχουμε και το προσωπικό το εκπαιδευμένο να ανοίξουμε πάμπολλες κλίνες στην Ελλάδα. Ούτε μπορούμε να έχουμε σωστή αντιμετώπιση στην εντατική θεραπεία, εάν πάρουμε έναν γιατρό που δεν έχει καμία σχέση με την εντατική, τον «βαφτίσουμε» εντατικολόγο και τον βάλουμε να δουλέψει στη μονάδα. Τότε τα αποτελέσματα που θα έχουμε θα είναι πολύ λιγότερο καλά, ανεξαρτήτως της ικανότητας του συναδέλφου, από ότι θα είχαμε εάν είχαμε έναν εκπαιδευμένο άνθρωπο – νοσηλευτή και γιατρό- μέσα στη μονάδα».

newsit

Shares