Σάββατο , 12 Ιουνίου 2021

Lockdown: Άνοιγμα εστίασης και λιανεμπορίου από 1η Δεκεμβρίου – Όλα τα σενάρια

Lockdown: Αγώνα δρόμου για το άνοιγμα της αγοράς και την διατήρηση των αντοχών του Εθνικού Συστήματος Υγείας δίνει η κυβέρνηση αναμένοντας να δει την απόδοση των μέτρων περιορισμού να αποτυπώνονται στα κρούσματα.

Και μπορεί ο εκπεφρασμένος δια στόματος πρωθυπουργού, στόχος να είναι τα Χριστούγεννα η αγορά να είναι ανοιχτή, για να συμβεί, όμως, αυτό θα πρέπει να έχουν γίνει βήματα χαλάρωσης των μέτρων πολύ νωρίτερα προκειμένου να αποκατασταθεί όσο το δυνατόν περισσότερο η ομαλότητα στην αγορά.

Τούτων δοθέντων, όπως αποκάλυψε και ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης, Νίκος Παπαθανάσης, η κυβέρνηση σχεδιάζει το μερικό άνοιγμα της αγοράς και συγκεκριμένα του λιανεμπορίου ήδη από την 1η Δεκεμβρίου, δηλαδή την επομένη του ορόσημου του τέλους του lockdown.

Καταρρέουν οι έμποροι παιχνιδιών στην Χριστουγεννιάτικη αγορά – Τι ζητούν από την κυβέρνηση

Kι αν το απαγορευτικό στις μετακινήσεις μπορεί να παραταθεί και να διαρκέσει, σύμφωνα με τις πληροφορίες, έως τις 14 Δεκεμβρίου, αυτό δεν θα εμποδίζει τα αρμόδια υπουργεία, εάν και εφόσον το επιτρέψει η επιδημιολογική εικόνα της αγοράς, να δώσουν το «ΟΚ» προκειμένου να επανεκκινήσει μερικώς η οικονομική δραστηριότητα.

Ο κ. Παπαθανάσης εξήγησε ότι το σχέδιο θα βασίζεται στην εμπειρία της άνοιξης, οπότε η επανεκκίνηση έγινε με το άνοιγμα αρχικά των μικρών καταστημάτων, μια εβδομάδα μετά το λιανικό εμπόριο, σε δύο εβδομάδες ξεκίνησε η εστίαση και στις τρεις εβδομάδες, άνοιξαν οι εσωτερικοί χώροι.

«Κανείς δεν είπε ότι θα ανοίξουμε την αγορά χωρίς αυστηρά μέτρα ή πριν την 1η Δεκεμβρίου, εμείς ακούμε την επιστημονική γνώση, μας είπαν 3 εβδομάδες, 3 εβδομάδες εφαρμόζουμε», σημείωσε ο κ. Παπαθανάσης μιλώντας στον ΣΚΑΙ.

Τόνισε ότι στην παρούσα φάση μπορεί να υπάρξει σύμπτυξη της επανεκκίνησης με αυστηρά μέτρα και διαβεβαίωσε ότι δεν πρόκειται να ξεχυθεί ο κόσμος στους δρόμους. Στην ερώτηση εάν θα έχουμε ανοιχτά καταστήματα και υποχρέωση αποστολής SMS για την μετακίνηση των πολιτών, είπε ότι αυτό θα απαντηθεί την τελευταία εβδομάδα. Τόνισε ότι αυστηρότερα μέτρα μπορεί να εφαρμοστούν σχετικά με την πυκνότητα των ατόμων που μπορούν να βρίσκονται μέσα στα καταστήματα, στην εστίαση ή στα εμπορικά κέντρα. Για το πρόγραμμα επιδότησης αγοράς θερμαστρών για εξωτερικούς χώρους, είπε ότι αναμένεται η έγκρισή του από την επιτροπή έως το τέλος της εβδομάδος.

Aυτό που είναι σίγουρο, ωστόσο, είναι το γεγονός ότι το άνοιγμα της Ελλάδας θα ορίσουν οι δείκτες – «κλειδιά», η αποσυμπίεση του ΕΣΥ και ο ρυθμός μεταδοτικότητας. Όπως αναφέρουν, ωστόσο, οι ειδικοί μία πιο ξεκάθαρη εικόνα για την πορεία του ιού θα έχουμε την τρίτη εβδομάδα της καραντίνας του Νοεμβρίου.

Παράταση του lockdown

Τις αποφάσεις η κυβέρνηση, σύμφωνα με «Τα Νέα» θα τις πάρει μετά τις 25 Νοεμβρίου, με την παράταση του lockdown, το οποίο λήγει, σύμφωνα με τους μέχρι τώρα κυβερνητικούς προγραμματισμούς, στις 30 του μηνός, να είναι σχεδόν σίγουρη! Αξίζει να σημειωθεί ότι η κυβέρνηση έχει πάντα στην «φαρέτρα» της και νέα πιο σκληρά μέτρα, τα οποία δεν διστάσει να θέσει σε ισχύ ακόμα και τα επόμενα 24ωρα, εφόσον κριθεί απαραίτητο.

Επιστροφή στο lockdown δύο ζωνών
Πριν την καθολική καραντίνα, η Ελλάδα είχε μπει σε δύο ζώνες επικινδυνότητας ανάλογα με το ιικό φορτίο της κάθε περιοχής, όπου στις «κόκκινες», απαγορευόταν η νυχτερινή κυκλοφορία, το λιανεμπόριο παρέμενε ανοιχτό, αλλά η εστίαση, τα θέατρα και τα γυμναστήρια παρέμεναν κλειστά. Ωστόσο, αυτό το πλάνο δεν έδειξε πώς δουλεύει στην ουσία, καθώς λίγα 24ωρα μετά την παρουσίασή του ήρθε το «λουκέτο« σε όλη την Ελλάδα. Κυβερνητικές πηγές, ωστόσο, σύμφωνα με «Τα Νέα», αναφέρουν ότι δεν είναι απίθανο μετά τη λήξη του lockdown να επανέλθουμε σε αυτό το μοντέλο.

Πώς θα ανοίξει η Ελλάδα για τα Χριστούγεννα

Αυτή τη φορά, το άνοιγμα της χώρας αναμένεται να γίνει υπό ακόμα πιο αυστηρό πλαίσιο σε σχέση με τον Μάιο. Περισσότεροι κανόνες και μεγαλύτερη προσοχή, είχε προαναγγείλει ο Κυριάκος Μητσοτάκης δείχνοντας ως βασικό εχθρό για τη χώρα τον εφησυχασμό.

Θα γιορτάσουμε τα Χριστούγεννα με μάσκες παντού
Αρμόδιες πηγές ιεραρχούν το άνοιγμα των δραστηριοτήτων ως εξής:

Αρχικά σχολεία και λιανεμπόριο (αρχικά τα μικρά καταστήματα και αργότερα τα πολυκαταστήματα)
Και σε δεύτερη φάση εστίαση και τα μπαρ.
Ωστόσο, στη διασκέδαση αναμένονται να τεθούν πολύ αυστηροί περιορισμοί, πολύ περισσότεροι από εκείνους του Μαΐου. Εξετάζεται και το «σφράγισμα» των εσωτερικών χώρων.

Ενώ, προκρίνεται και η υιοθέτηση της απαγόρευσης κυκλοφορίας κατά τις νυχτερινές ώρες, είτε σε όλη την Ελλάδα είτε στις επιβαρυμένες περιοχές.

Μέτρα – «ακορντεόν»

Στα όπλα της κυβέρνησης συμπεριλαμβάνεται πάντα και τα «μέτρα – ακορντεόν», πρακτικά αυτό σημαίνει άρση και επιβολή περιοριστικών μέτρων, δηλαδή άνοιγμα – κλείσιμο των δραστηριοτήτων είτε σε τοπικό είτε σε γενικό επίπεδο. Αυτό που όλοι απευχόμαστε αλλά παραμένει ως σενάριο, είναι και μία τρίτη καραντίνα από Ιανουάριο.

Αυτό που αξίζει να σημειωθεί τέλος είναι ότι τα Χριστούγεννα θα τα περάσουμε σίγουρα με «μάσκα παντού», ενώ προκρίνεται και η κατάρ

 

newsbomb

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares